Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1935’te T.B.M.M ‘nin 5. dönem toplanma yılını acarken bu konuya dikkat çekmiş ve “Doğu vilayetlerimizin belli başlı ihtiyacı, orta ve batı illerimize demir yollarla bağlanmaktır.” demiş ve demir yollarının ülkenin kalkınmasında büyük önem taşıdığını anlatmıştır. Bölgedeki kömürün demir yolları vasıtasıyla ülkenin her yanına ulaştırmayı hedeflenmiştir. Demiryolu politikası, ülkenin doğal kaynaklarına ulaşmayı da amaç edinmiştir. Bu düşünce “Bakıra ulaşmak” “Demire ulaşmak” “Kömüre ulaşmak” şeklinde sloganlaştırılmıştır. Kömüre ulaşılarak sanayi için gerekli enerji kaynağı yaratılacak, bakır ve demire ulaşılarak da sanayiciye ham madde sağlanmış olacaktır. Demir yolu hattın yapılmasının birinci öncelikli gayesi budur.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi; demir yolları, aynı zamanda, kültürün gelişmesine ve hayat seviyesinin yükselmesine yardım ederek sosyal hizmetlerde bulunmuş, taşıdığı bilgi ve medeniyet ile halkın kültür seviyesi yükseltmiş ve böylece sosyal ve kültürel gelişme katkı sağlanmıştır. Atatürk, demir yolları kurulurken bu konuyu, kısaca, şöyle ifade etmiştir: ”Demiryolları ülkeyi medeniyet ve refah nurlarıyla aydınlatan kutsal bir meşale olacaktır”.
1930 yılından sonra Tefen İstasyonu binasının yapımına başlanmıştır. 1930 yılında açılan Tefen İstasyonu, önceleri, bir katar vagonu işletme binası olarak kullanılmış; 1935 yılına, yani hattın açılışına kadar idari bina çalışmaları böyle devam etmiştir. Ve bugünkü istasyon binası yapılmıştır.Tefen İstasyonuda dahil 12 Kasım 1935 tarinde Irmak-Filyos hattı Nafia Vekili Ali Çetinkaya tarafından açıldı.
25.11.2012 Tarihinde yayınlanan " TEFEN İSTASYONU" Yazımız.....
TEFEN İSTASYONU
(1927–1935) **
Sadi Uyar
1925 yılından sonra Gökçebey (Tefen), tren yolu inşaatı dolayısıyla gelişmeye başlamıştır. Tren yolu hattının yapımı Batı Karadeniz Bölümü’ndeki ormanların ve kömür ocaklarının işletilmesi gibi iktisadi bir amaçla önce Ankara- Ereğli arasında düşünülmüştür. Bu hattın genişliği önce 75 cm olarak düşünülmüş ve daha sonra yük taşımaya elverişli olmadığı düşünülerek normal genişlikte bir demiryolunun yapılması düşünülmüş; böylece hattın maliyetinin artacağı düşünülerek 1 metre genişliğinde yapılmasına karar verilmiştir. Hattın güzergâhının tespiti için yapılan inceleme sonucunda, savunma söz konusu olduğu anlarda güvenle kömür taşınamayacağı ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine 25 Aralık 1925 tarih ve 943...........................MAKALENİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.............
