Hamit Kalyoncu 
kalyoncuhamit@hotmail.com 

BÖLGEMİZ ÜZERİNE NOTLAR

1071 Malazgirt savaşı ile Bizanslılar’ı bozguna uğratanTürkler, kısa süre sonra Batı Karadeniz bölgesinde de egemen olurlar. Bölgede ilk olarak Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın komutanı Emir Kara Tigin görülür; 1084’te önce İzmit, daha sonra şimdiki Eflani, Ulus, Bartın, Devrek topraklarında egemen olur. Sinop, Kastamonu, Çankırı ve Safranbolu topraklarını kapsayan bir Türk Emirliği kurar. Ancak 1086 ölümü sonrası bölge yine Bizanslılar’ın eline geçer.
Batı Karadeniz Bölgesine 11-14. yüzyıllar arasında gruplar halinde Türkler’in gelip yerleştikleri kaynaklarda yer alır. 1460’ta ise Fatih Sultan Mehmet,  Amasra’yı da Osmanlı  topraklarına katar ve yöre bütünüyle Türk egemenliğine girmiş olur.
Bölgemizin Türkleşmesikonusu ile ilgili bilgiyi  M.Zekai Konrapa’danalırız.Bolu Tarihi-1950” adlı kitabında belirttiğine göre; Alpaslan’ın oğlu Melikşah, amcaoğlu Kutalmışoğlu Süleyman’a, Kızılırmak ile İstanbul arasındaki bütün şehirlerin alınması görevini verir. Alınacak yerlere yerleştirmek üzere yanına 100 binden fazla Türkmen ailesini katar. Emir Kara Tigin de Süleyman Şah’ın komutanı olduğuna göre yanına aldığı Türkmenler’den bir bölümünün de yöremize gönderilip yerleştirdiğini düşünmeliyiz.
DANİŞMENTLER DÖNEMİ
               Danişmentler’in 12. yüzyılda Kızılırmak’tan Sakarya’ya kadar uzandıkları, Batı Karadeniz bölgesinde de etkili oldukları görülür.Zonguldak-Bolu-Kastamonu yöresinde “Danışmantlar, Danişment, Danişmentli” gibi köy ve yer adlarının bulunması, Danişmentliler’in yıkılmasından sonra bir kısım grupların bu bölgede kaldıkları ve yerleştikleri ya da bu köylerin o dönemde kuruldukları düşüncesini güçlendirir. Karabük’te Danışmant köyü, Kurucaşile’ye bağlı Danişment köyü, Ereğli’ye bağlı Danişmentli köyü gibi.
ÇOBANOĞULLARI DÖNEMİ
Çobanoğullarıise, 13. yüzyılda Kastamonu, Safranbolu, Eflagan’ı yönetimi altına  alır. 1243 Kösedağ savaşında Moğollar Selçuklular’ı büyük bir yenilgiye uğratır  ve Anadolu’ya egemen  olurlar.
Çobanoğulları döneminde Emirçoban’a bağlı, etnik bakımdan Türk-Oğuz olarak nitelenen göçmenler Batı Karadeniz bölgesine gelerek yerleşir ; “Karaevli, Avşar, Dodurga, Çepni, Bayat, Saltuklu, Alaplı, Bozoklu” gibi Türk-Oğuz boylarının adları Bartın, Safranbolu, Ulus, Eflani, Ereğli, Alaplı, Devrek, Çaycuma bölgesinde yer ve köy adları olarak günümüze kadar gelir.
Çobanoğulları döneminde diğer önemli bir durum da  Kıpçak Türkleri’nin bölgeye gelip yerleşmeleridir. Prof. Zeynep Kormaz’ın “Bartın Ağzı” üzerine yaptığı çalışmada Çobanoğulları döneminde : “Kefe ile Kastamonu’ya bağlı Anadolu kıyı bölgeleri arasında ticaret ve kayık taşımacılığı yapıldığı, Dest-i Kıpçak’tan Anadolu’ya on bin hanelik Kıpçak Terekemesi’nin geldiği yolunda Timuriler devrine kadar ulaşan bir rivayeti de göz önüne almak gerekir” diyor.
KIPÇAKLARIN BÖLGEYE GETİRİLİŞİ
Prof. Korkmaz’ın “Bartın Ağzı” üzerine yaptığı çalışmasında  saptadığı Kıpçak dili özellikleri ile “Kastamonu ve yöresini, Kuman-Kıpçak ve Memluk-Kıpçak unsurlarına bağlayan siyasi ve ticari gelişmeler gözönüne alındığında; bu gelişmeler sonunda Kastamonu yöresine, özellikle Bartın ve çevresine Kıpçak Türkleri’nin de yerleştirilmiş olduğunu” kabul etmek gerekir.
Bölgenin etnik yapısı üzerinde değerlendirilmesi gereken bir durum da Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ın “Bartın Ağzı” üzerine yaptığı araştırmasındaki bir saptamasıdır; “Bizans imparatoru J. Vatatzes (1222-1254), Anadolu’da siyasi sınır tanımayan Türk saldırılarına karşı, kendilerini korumak amacıyla Trakya’dan Hıristiyanlaştırılmış on bin göçebe Türk-Kuman unsurunu Anadolu’ya aktararak, Menderes vadisine ve Frigya’ya, yani Bizanslılar’la Türkler arasındaki sınır boylarına yerleştirir (Wittek, 1986: 13)”. Bizanslılar’ın 13. yüzyılın ilk yarısında doğuda Türkler’e karşı sınır bekçisi olmak üzere getirdikleri Türk-Kuman unsurlardan bir kısmının, kısmen Kastamonu’nun batı kesimlerine düşen bölgede, şimdiki Bartın yöresinden batıya ve güneye doğru yer aldıkları güçlü bir olasılık olarak görülür.(Prof. Dr. Zeynep Korkmaz-Bartın Ağzı-TDK Yay)
Kıpçaklar  üzerinde bir çalışma yapanAnkara Ün. DTCF, Genel Türk Tarihi, Doktora Öğrencisi Salih Yılmaz (Türk Dünyası Araştırmaları Sayı: 140 Ekim 2002) konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler verir:
Kıpçaklar, Türkiye topraklarına hem Balkanlar’dan hem de Kafkaslar’dan farklı zamanlarda girmişlerdir. Anadolu’ya Balkanlar yoluyla gelen Kıpçaklar’a ise Bizans devleti aracılık etmiş­tir. Bizanslılar, Türk akıncılarından kendilerini korumak ve savunmak amacıyla XI. yüzyıldan başlayarak XIII. yüzyı­la kadar birçok Kıpçak zümresini Anadolu’nun değişik yerlerine yerleştirmiştir.
BİZANSLILAR  KIPÇAKLAR’I KULLANIR
Bizans tarihçisi Nicephorus, İmparator Gregoras Johannes Vatatzes (1222-1254) zamanında Hristiyanlaştırılmış olmaları muhtemel 10.000’den çok Kuman’ı aileleriyle birlikte göçebe bir hayat sürdükleri  Trakya’dan getirip yarı asker-köylüler olarak kendilerini Türk akınlarından korumak ve savunmak amacıyla Menderes vadisine, Frigya’ya ve Kastamonu çevresine(Batı Karadeniz) yerleştirildiğini bildirmektedir. Bu bölge Sinop’un batısından Menderes vadisine kadar olan hattır. (P.Wittek, 1986:13)
 XII. yüzyılda Altınordu Devleti ve Mısır Memlüklüleri arasındaki köle ticareti sayesinde de Anadolu’ya birçok Kıpçak köle getirilmiştir. Kastamonu’da kurul­muş Çobanoğulları zamanında Kırım’ın Kefe limanı ve Kastamonu arasında deniz ticareti yapıldığı ve bu sayede Deşt-i Kıpçak’tan (Kıpçak eli)Anadolu’ya onbin hanenin üs­tünde Kıpçak Türkü geldiği bazı kaynaklarda (P.Wittek) geçer. Bu sayede Batı Karadeniz bölgesine önemli ölçüde Kıpçak Türkü yerleşmiştir. (M.Zekai Konrapa- Bolu Tarihi-1950)
Şu konu da gözden ırak tutulmamalıdır: Moğol kökenli İlhanlılar’ın Selçuklular’la 1243 Kösedağ savaşı ve Moğol hükümdarı Timur’un, Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt ile 1402 Ankara savaşı sırasında büyük ordularla Anadolu’ya gelmeleri etnik yapılanma açısından büyük önem taşır. Güçlü Moğol ordularına karşı duramayan küçük ulusların, kabilelerin ezilmemek, yok olmamak için daha Batı’ya, kuzey’e, güney’e kaçmış olmaları doğaldır. Bu gruplardan bazılarının da savaş menzili dışında kalan Batı Karadeniz bölgesine gelmeleri ve buralarda saklanıp, yerleşik duruma geçmelerini de düşünmeliyiz.  
FATİH, AMASRA’YA TÜRKLERİ YERLEŞTİRİR
1460yılında Fatih Sultan Mehmet’in denizden donanmasıyla, karadan ordusuyla gelerek Amasra’yı savaşsız ele geçirmesi ve buraya Eflani’den Türk kökenli (Kıpçak) aileleri yerleştirmesiyle Batı Karadeniz yöresi tamamıyla Türkleşmiş olur.
              Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ın “Bartın ve Yöresi Ağızlarındaki Lehçe Tabakalaşması”  araştırmasında belirttiği tarihsel olaylar ve buna bağlı Oğuz-Türkmen-Kıpçak lehçeleri tabakalaşması, birbirine çok yakın iki komşu kasaba olmaları dolayısıyla Çaycuma için de düşünülemelidir.   Çaycuma bölgesindeki köy ve mahalle adları bu kanıyı doğrulayacak niteliktedir. Prof. Dr. Zeynep Korkmaz- Bartın Yöresi Ağızlarında Lehçe Tabakalaşması: Türkoloji Dergisi Cilt:2 Sayı:1 sayfa: 227-249. (A.Ü. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Enstitüsü)’ndeki incelemesi bölgede görülen tarihsel geçmiş ve bunun sonucu oluşan ağız özelliği hakkında da önemli bilgiler veriyor.
BÖLGEYE YERLEŞEN OĞUZ BOYLARI    
11. yüzyıldan başlayan bölgenin Türkleşme sürecinde 15. yüzyıl başlarına kadar; 12-14. yüzyılları boyunca savaşların da etkisiyle Anadolu içlerinden gelerek kendilerine yeni yurtlar arayan “Karaevli, Avşar, Çepni, Dodurga, Bayat, Saltuklu, Artuklu, Bozoklu, Alaplı, Çandarlı” adlı Oğuz-Türkmen boyları; 12. yüzyıl sonları ile 13. yüzyıl içinde Karadeniz’in kuzeyinden ve batısından gelen Kıpçak ve Kuman Türkleri; Moğol istilaları sırasında Asya’dan Anadolu’ya zorunlu sürüklenen “Karluk, Kalaç, Çigil, Uygur” uluslarının küçük grupları; kendilerinden önce bölgede kalan Bizans kalıntıları üzerinde, yeni kurdukları köy ve kasabalarda kaynaşarak, Müslüman-Türk inanış ve geleneklerini, kültür ve uygarlığını oturtarak, bugünkü Batı Karadeniz bölgesi insanlarının atalarını oluştururlar.
             Bölgeye gelip yerleşen Türk boylarından birçoğunun adları, bugün de yörede köy adı olarak yaşamaktadır. Bunları şu şekilde gösterebiliriz: Merkez ilçe Karaman, Bozca, Üçköy köyleri; Ulus’ta Dodurga Köyü; Ereğli’de Bayat, Saltuklu, Artıklar, Soğanlıyörük, Yaraşlıyörük, Avarlar köyleri; Bartın: Ahatlar, Balat, Bedil, Eskiemirler, Gecen, Karainler, Okcular, Sipahiler, Turanlar, Yanaz ; Çaycuma’da Ahatlı, Emirşah, Karamusa köyü Dedeler Mah., Güdüllü, Çayır köyü Göçler Mah., Karaevligeriş, Karaevliçavuş, Şeyhoğlu, Sipahiler köyleri ve Saltukova bucağının adı; Devrek’te Türkmenoğlu, Oğuzhan, Dedeoğlu, Sipahiler köyleri; Eflani’de Afşar, Ovaşıhlar, Çelebiler köyleri; Alaplı ilçesinin adı ve Ahatlı, Ahiler ve Sofular köy adları, tarihten izler taşıyan önemli örnekler olarak sayılabilir.
                KAFKASYA’DAN GÖÇLER
                Osmanlılar’ın gerileme dönemlerindeki Osmanlı-Rus savaşları (1877’den başlayarak) sonucu Kırım’da yaşayan Müslüman Kırım Türkleri Tatarlar, Romanya-Bulgaristan üzerinden; Kafkasya’da yaşayan Abhaz (Abaza), Nogay (Nogay Tatarları), Gürcü, Lezgi (Laz), Çerkes, Çeçen, Dağıstanlı, Kumuk, Kazan göçmenleri; ayrıca Yugoslavya, Yunanistan ve Bulgaristan topraklarında yaşayan Rumeli ve Balkan Türkleri de siyasi nedenlerle yaşam koşullarının ağırlaşması, ayrıca mecbur edilerek kara ve deniz yolu(Tuna Nehri) ile Anadolu topraklarına gelirler ve Osmanlı yönetiminin kendilerine gösterdikleri bölgelere yerleşerek kendilerine yeni yurtlar bulurlar.
                Rumeli, Kırım, Kafkasya göçlerini ve Türkiye’deki etnik yapıyı inceleyen kitaplardan  edinilen bilgilere göre; Zonguldak ve çevresinde görülen etnik kökenlere bağlı aile gruplarının diğer gruplar gibi bölgeye yerleştikleri ve çevre illerden kömür üretiminde, çalışmaya gelen aileler olduğu kabul edilmelidir.
                Peter Andrevs’in araştırmasında bir yerleşim bölgesi olarak Akçakoca, sadece “Lazlar” için gösteriliyor. Ayrıca, Osmanlı yönetimince göçler nedeniyle çeşitli grupların Tatar, Abaza, Gürcü, Çerkesler’in yerleştirildikleri; Sakarya, Bolu, Kocaeli gibi yerler ise Zonguldak yöresine çok yakın olduğundan, daha sonra bunlardan bazı grupların Zonguldak ve çevresine geldikleri de düşünülebilir.      
                 Bunun gibi Çaycuma’ya bağlı Saltukova Beldesi’nin İhsaniye Köyü ve çevresinde Abaza kökenli ailelerin yaşadığı biliniyor. Yine zorunlu göçler yoluyla Bartın ve Çaycuma’da Kırım çevresinden gelen Tatar kökenli ailelerin yerleştiği de görülür.  Zonguldak yöresinin etnik yapısı içine; Çerkes, Gürcü, Arnavut, Laz, Abaza, Tatar, Boşnak, Makedon, kökenli ailelerin varlığını da katmak gerekir.(Peter Alford Andrews-Türkiye'de Etnik Gruplar-Ant Yayıncılık-Aralık-1992)
                 Bunlardan başka, 1950’li yılların başlarında Bulgaristan’dan gelen Türk-Müslüman göçmenler de belirtilmelidir. “Türkiye’de Etnik Gruplar” kitabındaki bilgilere göre, 1945-1950’de toplam olarak 150.447 (kitaptaki başka bir kaynağa göre 1923-1980 arasında toplam 488.000) Bulgar göçmeni gelir ve o zamanki 64 ilin 44’üne (Batı ve İç Anadolu) dağıtılır. Bulgar göçmenlerinden 8.227 kadarı ise Batı Karadeniz Bölgesi’ne yerleştirilir. Türk ve müslüman Bulgar göçmenlerinden bir kısmı da Zonguldak’ın Bartın, Devrek, Çaycuma   ilçelerine yerleştirilir. Bu göçmenler de diğerleri gibi süreç içinde çeşitli akrabalıklarla yerlileşir ve bugünkü Batı Karadeniz Bölgesi, özelde de Zonguldak nüfusunu oluştururlar.
 
 

Facebook'ta Paylaş...


Okunma Sayisi : 923
Yazılma Tarihi : 2020-06-29
 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 943
  Toplam: 6453219
   Online :

  186 konuk,

 
Tefen67.com

<< Yazara Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Yazıya Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama  
   
 
Tüm Yazılar Tarih Yorumlar Hit
1 .BİR HAYAT KURTARMAK  2021-07-06 0 1484 
2 .MUZAFFER TAYYİP’E SELAM  2021-06-28 0 596 
3 .EMEĞİN BAŞKENTİ OLMAK  2021-06-14 0 651 
4 .MEŞHUR OLACAKTIK AMMA!..  2021-06-08 0 600 
5 .CAMİDE ATATÜRK DÜŞMANLIĞI!  2021-06-01 0 627 
6 .BALKAYASI   2021-05-24 0 618 
7 .Baston ve kültür kenti Devrek..   2021-05-17 0 683 
8 .SERAP ÖĞRETMEN  2021-04-19 0 654 
9 .“ELHAMDÜLİLLAH TÜRKÜM, MÜSLÜMANIM”  2021-03-29 0 655 
10 .Adımız, andımızdır....  2021-03-15 0 760 
11 . BİN YIL ÖNCE / BİN YIL SONRA  2021-03-08 0 669 
12 .SAZIMIN SARI TELİ..  2021-03-01 0 577 
13 .BİZ DE AŞI OLDUK  2021-01-31 0 679 
14 .ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİ-POLİS  2021-01-14 0 543 
15 .ÖĞRETMENİM  2020-11-23 0 955 
16 .ATATÜRK GİBİ DÜŞÜNMEK  2020-10-20 0 901 
17 .ZEKİ YURTBAY’ın ARDINDAN..  2020-09-28 0 855 
18 .KENTE SAHİP ÇIKMAK   2020-07-13 0 1059 
19 .TANIŞTIĞIM ÜÇ ŞAMPİYON  2020-07-07 0 735 
20 .BÖLGEMİZ ÜZERİNE NOTLAR  2020-06-29 0 923 
21 .ŞEHİRLE BİLEK GÜREŞİ YAPILMAMALI!  2020-06-21 0 834 
22 .67 İÇİN UMUT RÜZGARI  2020-06-16 0 738 
23 .ÇAYCUMA’DA KÖKTÜRKLER  2020-06-09 0 1057 
24 .SİMGE AĞAÇLAR  2020-06-01 0 657 
25 .Kod adı Zonguldak  2020-05-26 0 804 
26 .VE AZİZ ZONGULDAK..  2020-05-18 0 892 
27 .KARANLIK BİR GECE..  2020-05-11 0 743 
28 .ŞİİR SAATİ  2020-05-04 0 755 
29 .İLK MECLİS’TE BİR DEVREKLİ HACI ABDULLAH SABRİ EFENDİ  2020-04-22 0 715 
30 .SÖZ OLA AĞULU AŞI   2020-04-20 0 710 
31 .ZONGULDAK ŞARKISI  2020-04-07 0 885 
32 .HALK İÇİNDEN HALK İÇİN BELEDİYE  2020-04-02 0 692 
33 .ZOR GÜNLER..  2020-03-29 0 775 
34 .YAŞAMA KAYGISI  2020-03-23 0 718 
35 .BASTIR PARAYI HESABA!  2020-03-16 0 751 
36 .GÜLE GÜLE ALİ BAHADIR  2020-03-09 0 825 
37 .YAŞAMAK KORKUSU  2020-03-02 0 738 
38 .DEPREM OLGUSU  2020-02-25 0 729 
39 .CENNETİN ANAHTARLARI  2020-02-17 0 870 
40 .ÇOCUKLUĞUM NERDESİN?  2020-02-09 0 870 
41 .ÇAYCUMA GENÇLER BİRLİĞİ  2020-02-03 0 892 
42 .DEPREM GERÇEĞİ  2020-01-27 0 804 
43 .UNUTMADIM..  2020-01-21 0 866 
44 .SANCILI İNSAN-LIK  2020-01-13 0 862 
45 .“MUZAFFER’İN ÖLÜMÜNE YANIYORUM”  2020-01-07 0 1122 
46 .ASALA ŞEHİDİ IŞIK YÖNDER…  2019-12-16 0 1074 
47 .SEN AZİZ ŞEHRİM…  2019-12-01 0 1058 
48 .ÖĞRETMENLER GÜNÜ...  2019-11-25 0 871 
49 .ÖĞRETMENLER GÜNÜ  2019-11-24 0 843 
50 .ÇAYCUMA’DA GENÇLİK GECESİ  2019-11-17 0 939 
51 .ATATÜRK’Ü DUYMAK  2019-11-07 0 996 
52 .KARAELMASIN ÇİÇEKLERİ  2019-11-04 0 907 
53 .EN BÜYÜK BAYRAM  2019-10-29 0 1111 
54 .ÇAYCUMA’DA ŞİİR GECESİ  2019-09-16 0 838 
55 .ÇAYCUMA NOTLARI-5/ÇAYCUMA ADI ve ANLAMI  2019-09-09 0 900 
56 .ÇAYCUMA NOTLARI-4/ÇAYCUMA NE ZAMAN KURULDU?  2019-09-05 0 965 
57 .ÇAYCUMA NOTLARI-3  2019-09-01 0 1213 
58 .ÇAYCUMA NOTLARI-2  2019-08-26 0 1050 
59 .ÇAYCUMA NOTLARI-1   2019-08-20 0 989 
60 .ALKIŞLAR ÇETİN BAŞKANA..  2019-07-30 0 919 
61 .AH O YILLAR!..  2019-07-23 0 1007 
62 .FESTİVAL MEVSİMİ  2019-07-16 0 1062 
63 .PORSUK AĞACININ HİKMETİ!..  2019-07-09 0 1224 
64 .MUZAFFER TAYYİP’E SELAM  2019-07-02 0 1071 
65 .ÇAYCUMA’DA TEMSİL KOLU  2019-06-25 0 1029 
66 .ÖĞRETMENİ SÜRGÜN ETMEK..  2019-06-18 0 1057 
67 .ORDUMUZ ŞANLIDIR  2019-06-10 0 1186 
68 .ÇAYCUMA’DA RUS UÇAĞI  2019-06-04 0 1069 
69 .ESKİ ÇAYCUMA’DAN..  2019-05-27 0 1201 
70 .M.ÇELİKEL LİSESİ’ne VEDA  2019-05-20 0 1133 
71 .YIL 1995 MAYIS’IN ONDOKUZU   2019-05-13 0 1093 
72 .ÇAYCUMA EĞİTİM KÜLTÜR ÖDÜLÜ  2019-05-06 0 1137 
73 .ÇAYIRKÖY MAĞRASI ve BALAT DAĞI  2019-04-29 0 1055 
74 .ŞAİRİ-ŞİİRİ SÎGAYA ÇEKMEK ..   2019-04-24 0 1247 
75 .DEVLETİN GÖZÜ ÖNÜNDE..  2019-04-22 0 884 
76 .HEYECANLI SEÇİMLER..  2019-04-15 0 1118 
77 .DEVREK…DEVREK..  2019-04-09 0 1196 
78 .İŞTE MART’ın SONU  2019-03-26 0 1181 
79 .TARİH OKUMANIZ GEREKLİ!..  2019-03-19 0 1055 
80 .ZONGULDAK BAHARI  2019-03-11 0 1228 
81 .ZOKEV KÜLTÜR ÖDÜLÜ  2019-03-04 0 1148 
82 .GÜLERYÜZ’den: OTUZ GÜN  2019-02-24 0 993 
83 .TÖBDER’de TANZİM SATIŞI!..  2019-02-19 0 1139 
84 .NASIL BİR KENT İSTİYORUZ?   2019-02-12 0 1111 
85 .PEKİ, ÇARESİZ MİYİZ?  2019-01-29 0 1230 
86 .DEVREK EMEK GÜNÜ  2019-01-04 0 1223 
87 .BİR ŞAİRLER KENTİ ZONGULDAK  2018-12-03 0 1296 
88 .MUSTAFA KEMAL’den KURTULMAK!  2018-11-26 0 1155 
89 .ATATÜRK’ÜN MUHAFIZI   2018-11-09 0 1270 
90 .POLİTİKA MI?/ ENTRİKA MI?  2018-11-05 0 1421 
91 .CUMHURİYET AYDINI  2018-10-29 0 1266 
92 .CHP’de GÜÇBİRLİĞİ ÇAĞRISI  2018-10-16 0 1334 
93 .DANIŞMA-KAPIŞMA   2018-10-09 0 1272 
94 .ÖNCE EĞİTİM  2018-09-24 0 1550 
95 . “ANDIMIZ”la BAŞLARIZ SÖZE..  2018-09-18 0 1351 
96 .ZONGULDAK KUŞATMADA  2018-07-22 0 2101 
97 .CHP’ye YAKIŞAN  2018-07-16 0 1392 
98 .MUZAFFER TAYYİP’İ ANARKEN..  2018-07-02 0 1406 
99 .HAYDİ ZONGULDAK!  2018-06-18 0 1478 
100 .YÜCE MİLLETİME SESLENİYORUM!  2018-06-12 0 1416 
101 .SEÇİM KAZANMAK…   2018-05-29 0 1628 
102 .ÜLKEMİZİN ESENLİĞİ İÇİN..   2018-05-22 0 1443 
103 .ÇAYCUMA GELECEĞE BAKIYOR  2018-05-07 0 1675 
104 .NAZIM HİKMET ZONGULDAK’TA..  2018-05-01 0 1537 
105 .ATATÜRK ve İNÖNÜ  2018-04-22 0 1477 
106 .DOĞA KIYIMI ve TALANI  2018-04-09 0 1682 
107 .TEFTİŞ - MÜFETTİŞ..  2018-04-02 0 1441 
108 .ÖĞRETMEN PERFORMANSI  2018-03-26 0 1444 
109 .ATATÜRKSÜZ OLMAZ  2018-03-19 0 1709 
110 .MERAK EDİYORDUM  2018-03-12 0 1595 
111 .FESTİVAL TEŞEKKÜRÜ..  2018-03-06 0 1476 
112 .KENT KİMLİĞİNİ KORUMAK  2018-02-27 0 1479 
113 .HALKEVİ KİTAPLIĞI  2018-02-19 0 1584 
114 .DÜNYAYI ADIMLAMAK..   2018-02-09 0 1651 
115 .AHŞAP TEKNELER DİYARI   2018-01-22 0 2372 
116 .MADEN DULLARI  2018-01-15 0 1785 
117 .UMUTLU BAŞLAMAK..  2018-01-08 0 1679 
118 .ESKİ YILBAŞI ANILARI..  2018-01-01 0 1713 
119 .ÇİZGİLERLE YAKIN TARİH..  2017-12-25 0 1512 
120 .PARAYLA GÜRÜLTÜ  2017-12-18 0 1583 
121 .BİR YIL ÖNCE, BİR YIL SONRA..  2017-12-11 0 1518 
122 .ÜSLÛB-ı BEYAN..  2017-12-04 0 1665 
123 .ÖĞRETMEN-İDARECİ  2017-11-27 0 1780 
124 .EREĞLİ’DE İNSAN SICAKLIĞI..  2017-11-22 0 1782 
125 .KASIM DÜŞÜNCELERİ  2017-11-13 0 1630 
126 .ATATÜRK YAŞIYOR, YAŞIYACAK!..   2017-10-27 0 1608 
127 .ÇAYCUMA GÜZELDİ  2017-10-23 0 1612 
128 . ŞAH İSMAİL ÖZKAN  2017-10-16 0 1615 
129 .ÇAYCUMA’DAKİ RUMLAR..  2017-10-09 0 1756 
130 .BİR MUTLULUK GÜNÜ!..  2017-10-02 0 1782 
131 .ŞAİR MUZAFFER’le ARKADAŞLIK..  2017-09-26 0 1713 
132 .NAZIM HİKMET’in RAİF AĞASI..  2017-09-18 0 1647 
133 .ŞAİR MUZAFFER’e VEFÂ BORCU..  2017-09-11 0 1864 
134 . AKLIN ve BİLİMİN GÜCÜ..  2017-09-04 0 1628 
135 .30 AĞUSTOS ZAFERİ   2017-08-29 0 1604 
136 .KURTULUŞ SAVAŞINDA-2 MUSTAFA KEMAL İLE KARŞILAŞMA  2017-08-23 0 1656 
137 .KURTULUŞ SAVAŞINDA-1 YEDİ GÜN YEDİ GECE ÇARPIŞTIK..  2017-08-20 0 1768 
138 .ÇÜRÜK ELMA  2017-08-14 0 1990 
139 .ÇAYCUMA PLAJI..  2017-08-06 0 1723 
140 .NASIL BİR EĞİTİM?  2017-07-31 0 1623 
141 .Göreve dönme umudu..  2017-07-25 0 1747 
142 .15 TEMMUZ ANMASI..  2017-07-18 0 1638 
143 .Hak hukuk adalet!..  2017-07-10 0 1771 
144 .MUZAFFER TAYYİP 95 YAŞINDA  2017-07-01 0 1745 
145 .EMEĞİN DEĞERİ  2017-06-30 0 1596 
146 .ADALET YÜRÜYÜŞÜ  2017-06-20 0 1670 
147 .FİLYOS ÇAYI’NA BAKARKEN  2017-06-05 0 1785 
148 .KENTİN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMAK  2017-05-30 0 1749 
149 .KENTİN ORTAK AKLI  2017-05-22 0 1657 
150 .Zihniyet Meselesi..  2017-05-16 0 1926 
151 .ÇAYCUMA’DA BULUŞMA..  2017-05-08 0 1960 
152 .ÇAYCUMA BULUŞMASI  2017-05-04 0 1737 
153 .HALKOYLAMASI SONUÇLARI   2017-04-24 0 1970 
154 .SAĞDUYU ZAMANI  2017-04-18 0 1638 
155 .Yurttaşlık Görevi  2017-04-10 0 1884 
156 .Ah, Hasan Ataman!..  2017-04-03 0 2020 
157 .DÜZENE UYGUN KAFALAR!..  2017-03-27 0 1990 
158 .KARANLIĞIN GÖZLERİ  2017-03-20 0 1971 
159 . ÇAYCUMA’DA NELER OLUYOR?  2017-03-13 0 2105 
160 .BİR DOST SELAMI..  2017-02-27 0 2128 
161 .Çocuklar NUTUK okuyor..  2017-02-19 0 2275 
162 .Eti için bülbül öldürmek!..  2017-02-13 0 2441 
163 .Delüğe Gireyruk!..  2017-02-06 0 2063 
164 .NELER YAPMADIK PARTİMİZ İÇİN?..  2017-01-30 0 1868 
165 .SABAH OLURSA..  2017-01-23 0 1952 
166 .TARZAN ZOR DURUMDA!..  2017-01-16 0 1893 
167 .Çaycuma’da Kış Geceleri  2017-01-09 0 1926 
168 .KANLI SABAH...  2017-01-01 0 1888 
169 .Çaycuma Birlik ve Dayanışma Gecesi   2016-12-26 0 2066 
170 .HASAD’la komünizm propagandası!..  2016-12-19 0 2085 
171 .KENTİN ÖNÜNÜ AÇMAK  2016-12-12 0 1763 
172 .NE HALDEYİZ? O HALDEYİZ!..  2016-12-07 0 1924 
173 .MADEN MÜZESİ  2016-11-28 0 2042 
174 .CHP’DEN BEKLENEN  2016-11-21 0 1995 
175 .Ankara’da Çaycuma Derneği  2016-11-14 0 2186 
176 .DÜNYA ÖNDERİ ATATÜRK  2016-11-09 0 1958 
177 .ATATÜRK IŞIĞINDA   2016-11-07 0 2212 
178 .ULUSAL BAYRAM..  2016-10-24 0 2200 
179 . KENTİN YERİ DAR..   2016-10-18 0 2092 
180 .Güzel ülkem nereye?  2016-10-10 0 2491 
181 .Önce Annelerini Vur..  2016-09-26 0 2115 
182 .OKULLAR AÇILIRKEN  2016-09-19 0 2193 
183 .12 EYLÜL DÜŞÜNCELERİ  2016-09-13 0 1958 
184 .“Yüzüm Bana Benzer”  2016-09-05 0 2071 
185 .Bir düğün..Bir cenaze..  2016-08-23 0 2496 
186 .Ağrı Eşiği  2016-08-07 0 2245 
187 .Suç Ortakları!..  2016-08-02 0 2174 
188 .Yaşadıklarımdan öğrendiğim..  2016-07-25 0 2294 
189 .Bizi şair yaptı Zonguldak..  2016-07-03 0 2456 
190 .DİN İLE DÜNYA İŞLERİ..  2016-06-13 0 2202 
191 .Bir Din Bilgisi Sınavı  2016-05-23 0 2208 
192 .19 Mayıs 1919 Ruhu  2016-05-16 0 2132 
193 .Çaycuma forumu..  2016-05-09 0 2127 
194 .Atatürk düşmanlığının kaynağı  2016-05-02 0 2244 
195 .Yaşa Atatürk, Yaşa 23 Nisan!..  2016-04-18 0 2287 
196 .Çıkmaz Sokak  2016-03-28 0 2325 
197 . Atatürk’e yazılan mektup..   2016-03-22 0 2387 
198 .NERDE KALMIŞTIK DİYECEKTİM!..  2016-03-14 0 2203 
199 .Adımız, andımızdır..  2016-02-29 0 2223 
200 .BİR SÜRELİĞİNE YOKUM!..   2016-02-07 0 2422 
201 .BİZ KİMİZ, BİLİYOR MUSUNUZ?  2016-01-11 0 2374 
202 .BAŞARDINIZ SAYIN MÜDÜR!..  2016-01-05 0 2374 
203 .CHP KENDİNİ TOPLAMALI..  2015-12-30 0 2311 
204 .EKMEKLE GÜREŞMEK   2015-12-13 0 2226 
205 .Öğretmen: Canpolat Pamay /Öğrenci: Mehmet Haberal  2015-11-23 0 2596 
206 .ÇAĞLARIN ÖNDERİ ATATÜRK  2015-11-18 0 2241 
207 .Atatürk’ten Laiklik Dersleri  2015-11-09 0 2484 
208 .Kazanan, kaybeden!..  2015-11-03 0 2400 
209 .“Aydın kişi” neyi nasıl yapmalı?  2015-10-27 0 2469 
210 .Bu meydan kanlı meydan!  2015-10-14 0 2321 
211 .KİTAPLARI YAKMAK.. (KISA KISA ANIMSAMA-2)  2015-10-04 0 2814 
212 .ATATÜRK’ü BİLMEMEK..  2015-09-24 0 3430 
213 .YÜREĞİMİZDEKİ YANGIN..  2015-09-07 0 2556 
214 .Mustafa Kemal ve İsmet İnönü ile..   2015-09-02 0 2486 
215 .Yedi sıra tel örgü..  2015-08-27 0 2389 
216 .AŞK ENGELLİ   2015-08-12 0 2329 
217 .Kent kültürünü korumak  2015-07-28 0 2452 
218 .Yollar ayarsızsa toprak kayar, taş düşer!..   2015-07-22 0 2306 
219 .Kentin geleceğine bakmak  2015-07-15 0 2407 
220 .Bu yatak niye burada?  2015-07-10 0 2622 
221 .Öldükten Sonra  2015-07-03 0 2631 
222 .Kandilli’de “kömür kokulu gün”  2015-06-18 0 2392 
223 .Bu Türkiye kitaba uymuyor!..  2015-06-13 0 2331 
224 .Ben bu sazı çala çala yoruldum!..  2015-06-04 0 2623 
225 .Devrek köylerinden sesler geliyor..  2015-05-27 0 2669 
226 .Bir Pazar Günüydü..  2015-05-20 0 2538 
227 .CHP neler yapacak?  2015-04-28 0 2558 
228 .CHP’nin şansı nedir?  2015-04-14 0 2637 
229 .“Dev Proje” ne oldu?   2015-04-08 0 3706 
230 .Emekli başkenti!..  2015-03-24 0 2477 
231 .CHP’de kontenjan açmazı!..  2015-03-17 0 2420 
232 .Sandıktan umut çıktı!..  2015-03-12 0 2541 
233 .Okurlar Söyleşiyor  2015-02-22 0 2889 
234 . Kent için toplumsal eğitim..  2015-02-11 0 2371 
235 .Filyos Vadisi Belediyeleri Birliği  2015-02-03 0 2836 
236 .Baston kenti, kültür penceresi!..   2013-05-30 0 4679 
237 .Mektubun Avucumda..   2013-05-06 0 4367 
238 .Çankaya   2013-04-16 0 3602 
239 .Mustafa Kemal’den kurtulmak!..  2013-04-04 0 3639 
240 .Madenci protestosu!..  2013-03-13 0 4110 
241 .Güneşi Görememek!..  2013-03-04 0 3256