Hamit Kalyoncu 
kalyoncuhamit@hotmail.com 

ÇOCUKLUĞUM NERDESİN?

Binlerce odacığın kapısı, penceresi açılır, çocuk sesleriyle dolar beynimin sokakları. Annemin boğuk sesini duyarım, ben sokağa fırlarken yine tembihler eden. Yollar, sokaklar biz çocuklarındı. Evimizin önünden kağnı arabalarının geçtiği dar bir yol vardı, bir de kaldırım bozması. Taksi yok, kamyon yok, motosiklet yok. Koş aşağı, fırla yukarı. Biz çocuklar hemen toplaşır, Çaycuma’nın Dereboyu sokağında Temizlık deresine atlar, çapul çupul koşar, bir güzel ıslanırdık. Mendillerimizi ağ olarak kullanır küçücük balıkları tutar, en yakın su kuyusuna atardık. Derenin suyunu tutmak için büvek/büvet yapardık. Yola çıkar, çalıdan atlarımıza atlar, kişniyerek koşardık atlar gibi. Birbirimizle de yarışırdık kıyasıya.
Bir keresinde iki-üç büyük abi biz çocukları Temizlik deresinde topladı. Hep birlikte başlarımıza güneş çarpmasın diye gazeteden birer başlık yaptık. Sonra uygun adımlarla çap çup suyun içinden aşağı doğru yürümeğe başladık. Şimdiki Mimar Sinan okulundan sonra Filyos ırmağının köprü tarafına döndük. Oraya gelince bize, “ırmağın kenarlarında yüzmeğe çalışın” dediler ve “dikkatli  olun!” diye de uyardılar. Biz de ırmağa girdik, kenar, sığ yerlerde oynamağa başladık. Bir saate yakın burada kaldıktan sonra aynı yoldan evlerimize döndük. Annem, “Nerdeydin” diye sorunca, yanıt bulmağa çalışırken elimi tuttu, tırnağıyla kolumu çizdi. “Oğlum sen ırmağa mı gittin?”. Ondan sonrası yer misin, yemez misin? Bin kerre tövbe etsem de kurtulmanın imkanı yoktu. O yıllarda ırmakta çok boğulmalar oluyordu. Ailelerin önemli korkularından biriydi çocuklarının ırmağa gitmesi.
OYUNLAR ve OYUN ALANLARI
Mahallemizde en gözde oyun oynama mekânımız,  Yükseller’in (Çömez) evlerinin avlusu idi. Akşamüstleri kızlar da gelince “adımlama” yaparak takımlar kurulur, rakiplerimizi geçmek için kan-ter içinde kalırdık. Hele “Yakan Top” (Tombala) oyununda bağırışlarımız öte sokaklardan bile duyulurdu. Kıvraklık, hızlılık, elini kolunu doğru kullanma isteyen bir oyundu. Önce kiremit parçalarından 9 tanesini üstüste koy, sonra 9 adım uzaktan lastik topla taşları vurarak yık. Sonra topla vurulmadan/yanmadan 9 taşı üstüste koymağa çalış.
Mendil Kapmaca” dikkat, oyunbazlık, kandırmaca, sürat isteyen, çok rağbet  ettiğimiz takım oyunlarından biriydi. Hızlı koşma isteyen Sulandı, Saklanbaç, İp Atlama(tekli-eşli), Körebe, Birdirbir, Uzuneşek, Misket(Bilye-Koç), Topaç çevirme, Güvercintakla, Çelik-Çomak (geniş alanlarda), Al Satarım-Bal Satarım, Çizgi Oyunu(daha çok kızlar için) bizim sokakta oynadığımız oyunlardı. 9 taş, 5 taş da az kişiyle oynadığımız oyunlarımızdı.
Biz erkek çocukların en çok oynadığı top oyunu idi. “Futbol” sözü lugatimize henüz girmediği için “Top Oyunu” diyorduk. Bir bayram günü, el öpmelerden topladığım paralarla 2 liraya bir lastik top almıştım. Bizim evin arka tarafındaki alanda hafiften oynuyorduk. Topumuz eskimesin (ayakkabı değil)diye hafif teperken bir ara top ileriye doğru yuvarlandı. Aşağıdan gelen Yılmaz Abi, topa öyle bir çaktı ki, havalanan top gidip Karapürçekler’in bahçe darabasındaki direğin ucuna çarpıp ikiye ayrılmaz mı? Ben başladım ağlamağa. Annemin sesini duyan Yılmaz Abi, öyle bir kaçmıştı ki tutabilene aşk olsun.
Top oynamak için iki-üç alan daha vardı. Biri “Mektep Bostanı” idi. Şimdiki Erdal ve Fuat Kalaycılar’ın binalarının olduğu yer. Eskiden orada bir iptidai mektep varmış, yanmış veya yıkılmış, kalan geniş alan bu adla anılmış. Orada biz top ve başka oyunlar da oynardık. Ayrıca Çaycuma’ya gelen “tel cambazları” orada düzeneklerini kurar, gösteri yaparlardı. Bilet kesme  olmadığı için kadınlar önlüklerini kıvırarak, erkekler şapka veya tava-tencere içinde para toplarlardı.
İkinci Top oynama alanı “Hal Binası”ydı. “Kapalı Pazar Yeri”olarak yapılmıştı. Üstünde kat yoktu. Şimdi koca bir iş hanı. Cuma günleri, köylüler orada alış-veriş yapardı. Diğer günler boştu. Biz de o günlerde beton zemin üstünde, küçük lastik toplarımızla, bazan iri patates veya sıkıca dertop edilmiş kağıt toplarla kıyasıya maçlar yapardık.
Üçüncü alan ise Nafizler’in evlerinin yan tarafındaki  iki büyük ve düz bahçeydi. Orada daha çok büyükler iddialı maçlar yapardı. Burası ekilip biçilince bizler yine diğer alanlarda oynardık topumuzu..
 KIŞ KEYFİ BAŞKA OLUYOR
Eskiden kış mevsiminde kar yağıp tutunca biz çocukların keyfine doyum olmazdı. Yeşillikler içindeki Çaycuma beyaz bir örtü ile kaplanmış gibi olurdu. Ayrı bir güzelliği vardı. Karın lapa lapa yağışını seyretmek veya bu havada sokaklarda gezmek büyük bir keyif verirdi. Karlı yollarda hoplar zıplarkartopu oynardık. Bazan öyle yağardı ki yolda yürümek mümkün olmazdı. Akşamları kömür sobası gürül gürül yanar,  odamız 5 numaralı gazyağı lambasıyla aydınlanırdı. Sobanın üstünde çay ya da ıhlamur kaynar, bir de mısır patlağı yapılınca keyfimizden bayılırdık.
50’li yılların hemen başları olsa gerekti. İlkokulun ilk sınıflarındaydık sanırım. Okul yolunda bir tek yer tehlikeliydi. “Mektep Yokuşu” denilen yerde kayabilir, düşebilirdik. Onun için her sabah evden çıkarken uyarılırdık, “Dikkatli yürüyün!” diye. Gerçi okul çıkışında aynı yerden çantalarımızın üstünde kayarak inmek en heyecanlı oyunumuzdu. Burası şimdiki çarşıdan eski hastaneye çıkıştaki ilk yokuştu. Karlı aylarda küçük büyük çok kişi bu yokuşta kazaya uğrardı çoğu kez.  Orayı çıkınca yol düz gibiydi.
Karlı mevsim, avcılık damarlarımızı da kabartırdı. Hemen kuş lastiklerimizi kuşanır (biz tasma derdik), mahalleden başlar, Aktaş ve Topbaşı tepelerinin eteklerini dolaşırdık. Ayrıca “kuş tuzakları” da kurardık. Evimizin arka tarafındaki küçük düzlüğe bir sini(tepsi) veya tahta sofrayı koyar, altına aç kuşların ilgisini çekmek için buğday ve saman serpiştirir, sofrayı kısa bir sopa ile pencere tarafına denk gelecek şekilde dayanak olarak altına koyar, sopa ortasına bağladığımız ipi, gözetleme yerimiz olan pencereye kadar uzatırdık. Yem arayan kuş, sofranın altına girince, ipli sopayı aniden çeker, kuşun sofra altında kalmasını sağlardık. Bazan birkaç kuş birden yakaladığımız da olurdu. Sonra av düzeneğini yeniden kurardık. Bir de “sertme” (zertme) kurardık. Bu kahverengimsi “curuk bakalı” ya da “corcanak bakalı” dediğimiz kuşlar için kurduğumuz bir tuzaktı. Bir de “cızak” dediğimiz 30-40 santimlik kalınca bir sopaya atkuyruğu kılları, sık aralıklarla yuvarlak veya oval biçimde raptedilirdi.  Cızağı daha çok sarmaşıklı olan ağaçlara yerleştirirdik. Karabakal kuşları bu sopaya bastığında mutlaka ayağı bu kıllara takılır, kaçamazdı.
BOBİ ve SİNCAP AVI
Bir cebimizde kuş lastiği diğerinde yoldan topladığımız küçük ama yuvarlak çakıl taşları. Eski Zonguldak yolu çakıl/kayrak döşeli idi o zamanlar. “şose”(Susa) denirdi böyle yollara. Daha çok oradan toplardık taşları. O taşlar, kuşları tasma ile vuracak mermilerimizdi bizim. Sadece kuşları mı? Sincapları da vurabiliyorduk bazen. Hele Bobi havladı mı bir ağacın altında, yemekte de olsa fırlardık yerimizden. Bobi Fikret’in (Baruönü) köpeği idi. Fikret  büyük olduğu için bizimle gelmezdi. Ama Bobi bizden ayrılmazdı. Fino cinsi küçük bir köpekti ama bizimle ava çıkardı çoklukla. Belki de oyun sanıyordu yaptıklarımızı. 
Sincap avları genellikle Topbaşı Tepesi’nin (şimdi Hastane) alt kısımlarındaki ağaçlık alanlarda olurdu. Eski Zonguldak yolu boyunca bazan yukarı doğru, bazen yolun üstünde meşeler, karaağaçlar boldu. Yine aynı bölgelerde iğde, keçiboynuzu, kızılcık (Kiren), döngel, pürüklerde böğürtlenler, yaban meyveleri olurdu. Karnımızın acıktığı zamanlarda ağaçların meyvelerini afiyetle yerdik. Bahar aylarında karaağaçların “bambal” dediğimiz çiçekleri de yemek listemize dahildi. Doymadık mı bahçelere süzülür, domates-salatalık avına başlardık!..
Bobi bir ağacın altında havlıyorsa, mutlaka o ağaçta bir sincap vardı. Bizim evde ya da sokakta olmamız fark etmezdi. Bobi’nin sesini  duyunca beş dakikada toplanırdık ağacın altında. Herkes kendine göre bir yer seçer, oradan başlardı tasmalarla taş atışı. Çömez Yüksel en iyi nişancımızdı. Bazen bizden büyükler de katılırdı aramıza. Sincaplar öyle bir taş yeme ile düşmezdi aşağıya.  Talihsiz hayvan birkaç taş yiyince yandaki ağaca atlardı. Ama biz bırakmazdık peşini. Özellikle kafasına sert gelen iki-üç taş yiyince sersemler, tutunamazdı dalda, düşerdi ağaçtan aşağıya. Bir keresinde öldü sandığım bir sincabı havada yakalamıştım düşerken. Hemen dişlerini geçirmişti elime. Zor kurtarmıştım elimi. Sol elimin  işaret parmağının ortasındaki küçük ince çizgi bu avdan izler taşır hâlâ.
 ANILAR DENİZİ
Çocukluk.. Anılar denizi.. Kimi anılar kıyıya vuruyor bu yazıda olduğu gibi, kimi de dalgalar içinde savruluyor bir kıyı ararken.. Belki de bir “küçük karabalık”  diğer balıklara anlatıyordur bizim maceralarımızı..Kim bilir?
 

Facebook'ta Paylaş...


Okunma Sayisi : 870
Yazılma Tarihi : 2020-02-09
 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 945
  Toplam: 6453221
   Online :

  188 konuk,

 
Tefen67.com

<< Yazara Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Yazıya Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama  
   
 
Tüm Yazılar Tarih Yorumlar Hit
1 .BİR HAYAT KURTARMAK  2021-07-06 0 1484 
2 .MUZAFFER TAYYİP’E SELAM  2021-06-28 0 596 
3 .EMEĞİN BAŞKENTİ OLMAK  2021-06-14 0 651 
4 .MEŞHUR OLACAKTIK AMMA!..  2021-06-08 0 600 
5 .CAMİDE ATATÜRK DÜŞMANLIĞI!  2021-06-01 0 627 
6 .BALKAYASI   2021-05-24 0 618 
7 .Baston ve kültür kenti Devrek..   2021-05-17 0 683 
8 .SERAP ÖĞRETMEN  2021-04-19 0 654 
9 .“ELHAMDÜLİLLAH TÜRKÜM, MÜSLÜMANIM”  2021-03-29 0 655 
10 .Adımız, andımızdır....  2021-03-15 0 760 
11 . BİN YIL ÖNCE / BİN YIL SONRA  2021-03-08 0 669 
12 .SAZIMIN SARI TELİ..  2021-03-01 0 577 
13 .BİZ DE AŞI OLDUK  2021-01-31 0 679 
14 .ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİ-POLİS  2021-01-14 0 543 
15 .ÖĞRETMENİM  2020-11-23 0 955 
16 .ATATÜRK GİBİ DÜŞÜNMEK  2020-10-20 0 901 
17 .ZEKİ YURTBAY’ın ARDINDAN..  2020-09-28 0 855 
18 .KENTE SAHİP ÇIKMAK   2020-07-13 0 1059 
19 .TANIŞTIĞIM ÜÇ ŞAMPİYON  2020-07-07 0 735 
20 .BÖLGEMİZ ÜZERİNE NOTLAR  2020-06-29 0 924 
21 .ŞEHİRLE BİLEK GÜREŞİ YAPILMAMALI!  2020-06-21 0 834 
22 .67 İÇİN UMUT RÜZGARI  2020-06-16 0 738 
23 .ÇAYCUMA’DA KÖKTÜRKLER  2020-06-09 0 1057 
24 .SİMGE AĞAÇLAR  2020-06-01 0 657 
25 .Kod adı Zonguldak  2020-05-26 0 804 
26 .VE AZİZ ZONGULDAK..  2020-05-18 0 892 
27 .KARANLIK BİR GECE..  2020-05-11 0 743 
28 .ŞİİR SAATİ  2020-05-04 0 755 
29 .İLK MECLİS’TE BİR DEVREKLİ HACI ABDULLAH SABRİ EFENDİ  2020-04-22 0 715 
30 .SÖZ OLA AĞULU AŞI   2020-04-20 0 710 
31 .ZONGULDAK ŞARKISI  2020-04-07 0 885 
32 .HALK İÇİNDEN HALK İÇİN BELEDİYE  2020-04-02 0 692 
33 .ZOR GÜNLER..  2020-03-29 0 775 
34 .YAŞAMA KAYGISI  2020-03-23 0 718 
35 .BASTIR PARAYI HESABA!  2020-03-16 0 751 
36 .GÜLE GÜLE ALİ BAHADIR  2020-03-09 0 825 
37 .YAŞAMAK KORKUSU  2020-03-02 0 738 
38 .DEPREM OLGUSU  2020-02-25 0 729 
39 .CENNETİN ANAHTARLARI  2020-02-17 0 870 
40 .ÇOCUKLUĞUM NERDESİN?  2020-02-09 0 870 
41 .ÇAYCUMA GENÇLER BİRLİĞİ  2020-02-03 0 892 
42 .DEPREM GERÇEĞİ  2020-01-27 0 804 
43 .UNUTMADIM..  2020-01-21 0 866 
44 .SANCILI İNSAN-LIK  2020-01-13 0 862 
45 .“MUZAFFER’İN ÖLÜMÜNE YANIYORUM”  2020-01-07 0 1122 
46 .ASALA ŞEHİDİ IŞIK YÖNDER…  2019-12-16 0 1074 
47 .SEN AZİZ ŞEHRİM…  2019-12-01 0 1058 
48 .ÖĞRETMENLER GÜNÜ...  2019-11-25 0 871 
49 .ÖĞRETMENLER GÜNÜ  2019-11-24 0 843 
50 .ÇAYCUMA’DA GENÇLİK GECESİ  2019-11-17 0 939 
51 .ATATÜRK’Ü DUYMAK  2019-11-07 0 996 
52 .KARAELMASIN ÇİÇEKLERİ  2019-11-04 0 907 
53 .EN BÜYÜK BAYRAM  2019-10-29 0 1111 
54 .ÇAYCUMA’DA ŞİİR GECESİ  2019-09-16 0 838 
55 .ÇAYCUMA NOTLARI-5/ÇAYCUMA ADI ve ANLAMI  2019-09-09 0 900 
56 .ÇAYCUMA NOTLARI-4/ÇAYCUMA NE ZAMAN KURULDU?  2019-09-05 0 965 
57 .ÇAYCUMA NOTLARI-3  2019-09-01 0 1213 
58 .ÇAYCUMA NOTLARI-2  2019-08-26 0 1050 
59 .ÇAYCUMA NOTLARI-1   2019-08-20 0 989 
60 .ALKIŞLAR ÇETİN BAŞKANA..  2019-07-30 0 919 
61 .AH O YILLAR!..  2019-07-23 0 1007 
62 .FESTİVAL MEVSİMİ  2019-07-16 0 1062 
63 .PORSUK AĞACININ HİKMETİ!..  2019-07-09 0 1224 
64 .MUZAFFER TAYYİP’E SELAM  2019-07-02 0 1071 
65 .ÇAYCUMA’DA TEMSİL KOLU  2019-06-25 0 1029 
66 .ÖĞRETMENİ SÜRGÜN ETMEK..  2019-06-18 0 1057 
67 .ORDUMUZ ŞANLIDIR  2019-06-10 0 1186 
68 .ÇAYCUMA’DA RUS UÇAĞI  2019-06-04 0 1069 
69 .ESKİ ÇAYCUMA’DAN..  2019-05-27 0 1201 
70 .M.ÇELİKEL LİSESİ’ne VEDA  2019-05-20 0 1133 
71 .YIL 1995 MAYIS’IN ONDOKUZU   2019-05-13 0 1093 
72 .ÇAYCUMA EĞİTİM KÜLTÜR ÖDÜLÜ  2019-05-06 0 1137 
73 .ÇAYIRKÖY MAĞRASI ve BALAT DAĞI  2019-04-29 0 1055 
74 .ŞAİRİ-ŞİİRİ SÎGAYA ÇEKMEK ..   2019-04-24 0 1247 
75 .DEVLETİN GÖZÜ ÖNÜNDE..  2019-04-22 0 884 
76 .HEYECANLI SEÇİMLER..  2019-04-15 0 1118 
77 .DEVREK…DEVREK..  2019-04-09 0 1196 
78 .İŞTE MART’ın SONU  2019-03-26 0 1181 
79 .TARİH OKUMANIZ GEREKLİ!..  2019-03-19 0 1055 
80 .ZONGULDAK BAHARI  2019-03-11 0 1228 
81 .ZOKEV KÜLTÜR ÖDÜLÜ  2019-03-04 0 1148 
82 .GÜLERYÜZ’den: OTUZ GÜN  2019-02-24 0 993 
83 .TÖBDER’de TANZİM SATIŞI!..  2019-02-19 0 1139 
84 .NASIL BİR KENT İSTİYORUZ?   2019-02-12 0 1111 
85 .PEKİ, ÇARESİZ MİYİZ?  2019-01-29 0 1230 
86 .DEVREK EMEK GÜNÜ  2019-01-04 0 1223 
87 .BİR ŞAİRLER KENTİ ZONGULDAK  2018-12-03 0 1296 
88 .MUSTAFA KEMAL’den KURTULMAK!  2018-11-26 0 1155 
89 .ATATÜRK’ÜN MUHAFIZI   2018-11-09 0 1270 
90 .POLİTİKA MI?/ ENTRİKA MI?  2018-11-05 0 1421 
91 .CUMHURİYET AYDINI  2018-10-29 0 1266 
92 .CHP’de GÜÇBİRLİĞİ ÇAĞRISI  2018-10-16 0 1334 
93 .DANIŞMA-KAPIŞMA   2018-10-09 0 1272 
94 .ÖNCE EĞİTİM  2018-09-24 0 1550 
95 . “ANDIMIZ”la BAŞLARIZ SÖZE..  2018-09-18 0 1351 
96 .ZONGULDAK KUŞATMADA  2018-07-22 0 2101 
97 .CHP’ye YAKIŞAN  2018-07-16 0 1392 
98 .MUZAFFER TAYYİP’İ ANARKEN..  2018-07-02 0 1406 
99 .HAYDİ ZONGULDAK!  2018-06-18 0 1478 
100 .YÜCE MİLLETİME SESLENİYORUM!  2018-06-12 0 1416 
101 .SEÇİM KAZANMAK…   2018-05-29 0 1628 
102 .ÜLKEMİZİN ESENLİĞİ İÇİN..   2018-05-22 0 1443 
103 .ÇAYCUMA GELECEĞE BAKIYOR  2018-05-07 0 1675 
104 .NAZIM HİKMET ZONGULDAK’TA..  2018-05-01 0 1537 
105 .ATATÜRK ve İNÖNÜ  2018-04-22 0 1477 
106 .DOĞA KIYIMI ve TALANI  2018-04-09 0 1682 
107 .TEFTİŞ - MÜFETTİŞ..  2018-04-02 0 1441 
108 .ÖĞRETMEN PERFORMANSI  2018-03-26 0 1444 
109 .ATATÜRKSÜZ OLMAZ  2018-03-19 0 1709 
110 .MERAK EDİYORDUM  2018-03-12 0 1595 
111 .FESTİVAL TEŞEKKÜRÜ..  2018-03-06 0 1476 
112 .KENT KİMLİĞİNİ KORUMAK  2018-02-27 0 1479 
113 .HALKEVİ KİTAPLIĞI  2018-02-19 0 1584 
114 .DÜNYAYI ADIMLAMAK..   2018-02-09 0 1651 
115 .AHŞAP TEKNELER DİYARI   2018-01-22 0 2372 
116 .MADEN DULLARI  2018-01-15 0 1785 
117 .UMUTLU BAŞLAMAK..  2018-01-08 0 1679 
118 .ESKİ YILBAŞI ANILARI..  2018-01-01 0 1713 
119 .ÇİZGİLERLE YAKIN TARİH..  2017-12-25 0 1512 
120 .PARAYLA GÜRÜLTÜ  2017-12-18 0 1583 
121 .BİR YIL ÖNCE, BİR YIL SONRA..  2017-12-11 0 1518 
122 .ÜSLÛB-ı BEYAN..  2017-12-04 0 1665 
123 .ÖĞRETMEN-İDARECİ  2017-11-27 0 1780 
124 .EREĞLİ’DE İNSAN SICAKLIĞI..  2017-11-22 0 1782 
125 .KASIM DÜŞÜNCELERİ  2017-11-13 0 1630 
126 .ATATÜRK YAŞIYOR, YAŞIYACAK!..   2017-10-27 0 1608 
127 .ÇAYCUMA GÜZELDİ  2017-10-23 0 1612 
128 . ŞAH İSMAİL ÖZKAN  2017-10-16 0 1615 
129 .ÇAYCUMA’DAKİ RUMLAR..  2017-10-09 0 1756 
130 .BİR MUTLULUK GÜNÜ!..  2017-10-02 0 1782 
131 .ŞAİR MUZAFFER’le ARKADAŞLIK..  2017-09-26 0 1713 
132 .NAZIM HİKMET’in RAİF AĞASI..  2017-09-18 0 1647 
133 .ŞAİR MUZAFFER’e VEFÂ BORCU..  2017-09-11 0 1864 
134 . AKLIN ve BİLİMİN GÜCÜ..  2017-09-04 0 1628 
135 .30 AĞUSTOS ZAFERİ   2017-08-29 0 1604 
136 .KURTULUŞ SAVAŞINDA-2 MUSTAFA KEMAL İLE KARŞILAŞMA  2017-08-23 0 1656 
137 .KURTULUŞ SAVAŞINDA-1 YEDİ GÜN YEDİ GECE ÇARPIŞTIK..  2017-08-20 0 1768 
138 .ÇÜRÜK ELMA  2017-08-14 0 1990 
139 .ÇAYCUMA PLAJI..  2017-08-06 0 1723 
140 .NASIL BİR EĞİTİM?  2017-07-31 0 1623 
141 .Göreve dönme umudu..  2017-07-25 0 1747 
142 .15 TEMMUZ ANMASI..  2017-07-18 0 1638 
143 .Hak hukuk adalet!..  2017-07-10 0 1771 
144 .MUZAFFER TAYYİP 95 YAŞINDA  2017-07-01 0 1745 
145 .EMEĞİN DEĞERİ  2017-06-30 0 1596 
146 .ADALET YÜRÜYÜŞÜ  2017-06-20 0 1670 
147 .FİLYOS ÇAYI’NA BAKARKEN  2017-06-05 0 1785 
148 .KENTİN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMAK  2017-05-30 0 1749 
149 .KENTİN ORTAK AKLI  2017-05-22 0 1657 
150 .Zihniyet Meselesi..  2017-05-16 0 1926 
151 .ÇAYCUMA’DA BULUŞMA..  2017-05-08 0 1960 
152 .ÇAYCUMA BULUŞMASI  2017-05-04 0 1737 
153 .HALKOYLAMASI SONUÇLARI   2017-04-24 0 1970 
154 .SAĞDUYU ZAMANI  2017-04-18 0 1638 
155 .Yurttaşlık Görevi  2017-04-10 0 1884 
156 .Ah, Hasan Ataman!..  2017-04-03 0 2020 
157 .DÜZENE UYGUN KAFALAR!..  2017-03-27 0 1990 
158 .KARANLIĞIN GÖZLERİ  2017-03-20 0 1971 
159 . ÇAYCUMA’DA NELER OLUYOR?  2017-03-13 0 2105 
160 .BİR DOST SELAMI..  2017-02-27 0 2128 
161 .Çocuklar NUTUK okuyor..  2017-02-19 0 2275 
162 .Eti için bülbül öldürmek!..  2017-02-13 0 2441 
163 .Delüğe Gireyruk!..  2017-02-06 0 2063 
164 .NELER YAPMADIK PARTİMİZ İÇİN?..  2017-01-30 0 1868 
165 .SABAH OLURSA..  2017-01-23 0 1952 
166 .TARZAN ZOR DURUMDA!..  2017-01-16 0 1893 
167 .Çaycuma’da Kış Geceleri  2017-01-09 0 1926 
168 .KANLI SABAH...  2017-01-01 0 1888 
169 .Çaycuma Birlik ve Dayanışma Gecesi   2016-12-26 0 2066 
170 .HASAD’la komünizm propagandası!..  2016-12-19 0 2085 
171 .KENTİN ÖNÜNÜ AÇMAK  2016-12-12 0 1763 
172 .NE HALDEYİZ? O HALDEYİZ!..  2016-12-07 0 1924 
173 .MADEN MÜZESİ  2016-11-28 0 2042 
174 .CHP’DEN BEKLENEN  2016-11-21 0 1995 
175 .Ankara’da Çaycuma Derneği  2016-11-14 0 2186 
176 .DÜNYA ÖNDERİ ATATÜRK  2016-11-09 0 1958 
177 .ATATÜRK IŞIĞINDA   2016-11-07 0 2212 
178 .ULUSAL BAYRAM..  2016-10-24 0 2200 
179 . KENTİN YERİ DAR..   2016-10-18 0 2092 
180 .Güzel ülkem nereye?  2016-10-10 0 2491 
181 .Önce Annelerini Vur..  2016-09-26 0 2115 
182 .OKULLAR AÇILIRKEN  2016-09-19 0 2193 
183 .12 EYLÜL DÜŞÜNCELERİ  2016-09-13 0 1958 
184 .“Yüzüm Bana Benzer”  2016-09-05 0 2071 
185 .Bir düğün..Bir cenaze..  2016-08-23 0 2496 
186 .Ağrı Eşiği  2016-08-07 0 2245 
187 .Suç Ortakları!..  2016-08-02 0 2174 
188 .Yaşadıklarımdan öğrendiğim..  2016-07-25 0 2294 
189 .Bizi şair yaptı Zonguldak..  2016-07-03 0 2456 
190 .DİN İLE DÜNYA İŞLERİ..  2016-06-13 0 2202 
191 .Bir Din Bilgisi Sınavı  2016-05-23 0 2208 
192 .19 Mayıs 1919 Ruhu  2016-05-16 0 2132 
193 .Çaycuma forumu..  2016-05-09 0 2127 
194 .Atatürk düşmanlığının kaynağı  2016-05-02 0 2244 
195 .Yaşa Atatürk, Yaşa 23 Nisan!..  2016-04-18 0 2287 
196 .Çıkmaz Sokak  2016-03-28 0 2325 
197 . Atatürk’e yazılan mektup..   2016-03-22 0 2387 
198 .NERDE KALMIŞTIK DİYECEKTİM!..  2016-03-14 0 2203 
199 .Adımız, andımızdır..  2016-02-29 0 2223 
200 .BİR SÜRELİĞİNE YOKUM!..   2016-02-07 0 2422 
201 .BİZ KİMİZ, BİLİYOR MUSUNUZ?  2016-01-11 0 2374 
202 .BAŞARDINIZ SAYIN MÜDÜR!..  2016-01-05 0 2374 
203 .CHP KENDİNİ TOPLAMALI..  2015-12-30 0 2311 
204 .EKMEKLE GÜREŞMEK   2015-12-13 0 2226 
205 .Öğretmen: Canpolat Pamay /Öğrenci: Mehmet Haberal  2015-11-23 0 2596 
206 .ÇAĞLARIN ÖNDERİ ATATÜRK  2015-11-18 0 2241 
207 .Atatürk’ten Laiklik Dersleri  2015-11-09 0 2484 
208 .Kazanan, kaybeden!..  2015-11-03 0 2400 
209 .“Aydın kişi” neyi nasıl yapmalı?  2015-10-27 0 2469 
210 .Bu meydan kanlı meydan!  2015-10-14 0 2321 
211 .KİTAPLARI YAKMAK.. (KISA KISA ANIMSAMA-2)  2015-10-04 0 2814 
212 .ATATÜRK’ü BİLMEMEK..  2015-09-24 0 3430 
213 .YÜREĞİMİZDEKİ YANGIN..  2015-09-07 0 2556 
214 .Mustafa Kemal ve İsmet İnönü ile..   2015-09-02 0 2486 
215 .Yedi sıra tel örgü..  2015-08-27 0 2389 
216 .AŞK ENGELLİ   2015-08-12 0 2329 
217 .Kent kültürünü korumak  2015-07-28 0 2452 
218 .Yollar ayarsızsa toprak kayar, taş düşer!..   2015-07-22 0 2306 
219 .Kentin geleceğine bakmak  2015-07-15 0 2407 
220 .Bu yatak niye burada?  2015-07-10 0 2622 
221 .Öldükten Sonra  2015-07-03 0 2631 
222 .Kandilli’de “kömür kokulu gün”  2015-06-18 0 2392 
223 .Bu Türkiye kitaba uymuyor!..  2015-06-13 0 2331 
224 .Ben bu sazı çala çala yoruldum!..  2015-06-04 0 2623 
225 .Devrek köylerinden sesler geliyor..  2015-05-27 0 2669 
226 .Bir Pazar Günüydü..  2015-05-20 0 2538 
227 .CHP neler yapacak?  2015-04-28 0 2558 
228 .CHP’nin şansı nedir?  2015-04-14 0 2637 
229 .“Dev Proje” ne oldu?   2015-04-08 0 3706 
230 .Emekli başkenti!..  2015-03-24 0 2477 
231 .CHP’de kontenjan açmazı!..  2015-03-17 0 2420 
232 .Sandıktan umut çıktı!..  2015-03-12 0 2541 
233 .Okurlar Söyleşiyor  2015-02-22 0 2889 
234 . Kent için toplumsal eğitim..  2015-02-11 0 2371 
235 .Filyos Vadisi Belediyeleri Birliği  2015-02-03 0 2836 
236 .Baston kenti, kültür penceresi!..   2013-05-30 0 4679 
237 .Mektubun Avucumda..   2013-05-06 0 4367 
238 .Çankaya   2013-04-16 0 3602 
239 .Mustafa Kemal’den kurtulmak!..  2013-04-04 0 3639 
240 .Madenci protestosu!..  2013-03-13 0 4110 
241 .Güneşi Görememek!..  2013-03-04 0 3256