Nurettin Saraçlı 
nurettinsaracli@hotmail.com 

‘Gara’ Kamil ve Düşündürdükleri

‘Gara’ Kamil ve Düşündürdükleri

Yıl 1987. Gökçebey henüz belde statüsünde. Belde belediye başkanı ‘Gara Kamil’ belde halkını otobüslere doldurarak Ankara’ya götürüyor. O zamanın şartlarında beldesine bağlı köylere bile ulaşarak herkesi davet ediyor. Gökçebey’den otobüslere biniliyor; doğru Ankara. Gündem; beldemizin ilçe olması. Dönemin iktidar partisinin başkanıyla -başbakanla görüşülecek. Daha önceden randevu alınmış; ön görüşmeler yapılmış.

Ankara’ya varıldı. Ancak arabalarımızı kapıdaki görevliler içeri almıyor. Gara Kamil kapıdaki görevlilerle görüşüyor. Ne konuştular bilmiyorum. Hala otobüsleri içeri almak istemiyorlar. Gara Kamil, o kararlı, o kendinden emin ses tonuyla kapıdaki görevlilere sol elini de sallayarak “ Hadi ordan be, hadi sende ordan” diyerek kapıyı açtırdı ve otobüslerimiz kapıdan içeri girdi.

Salondaki konuşmalardan aklımda kalan en önemli cümle Belediye başkanımızın “kırk yıllık partimi bırakarak” diye başlayan cümlesiydi. Ben o an anladım ki Gara Kamil Gökçebey’in ilçe olması uğruna kırk yıllık partisini ve siyasal anlayışını bir kenara bırakmış, kendini belediye başkanı olduğu beldesinin geleceğine adamıştı. Dönemin başbakanı da bir konuşma yaparak Gökçebey’in ilçe olma sözünü verdi ve Gara Kamil’imize partisinin rozetini taktı. Gara Kamil’in kırk yıllık partisini bırakması orada bulunan Gökçebeyliler üzerinde soğuk bir duş etkisi bırakmış ise de beldenin ilçe olması bu soğuk duş etkisinin yerini buruk da olsa bir sevince bırakmıştı. Ve bu buruk sevinçle Ankara’dan dönüldü.

Gökçebey’in ilçe statülüğü bize Kamil Karademir’den kalan bir hatıradır. Göçebey ilçe olduktan sonra adım adım kentleşme sürecini yaşamaya başlamıştır. Son yıllarda ilçemizin gelişme süreci ivme kazanmış, son olarak ilçemizde bir yüksek okul ve ilçe hastanesi açılmıştır. Yine yapılan Hükümet Konağı ilçemizdeki resmi daire personeline derin bir nefes aldırmış ve ilçe yurttaşları resmi iş ve işlemlerini tek konakta halleder duruma gelmişlerdir. Bunlar ilçemizde gözardı edilemeyecek hizmetlerdir.

Değişimin, dönüşümün çok hızlı yaşandığı çağımızda Gökçebey için yeniden bir stratejik plan yapılmalı; bu plan derhal uygulamaya geçilmelidir. İlçemiz basit kasaba kültürü anlayışından uzaklaşmalı, günlük kısır çekişmelerin, dedikoduların esiri olmadan gelecek temelli düşünüşler geliştirilmelidir. Eksiklikler, yanlışlıklar konuşulmalı ama yapılan hizmetler de görülmeli insanların yaşadığı yerden gurur duymaları sağlanmalıdır. Bu duygu Gökçebeylilere hissettirilmelidir. Ancak “Güneş niye tutuluyor?” hesabı da yöneticilere sorulmamalıdır. Gökçebey’in coğrafi konum gerçeği ve ülkemizdeki göç olgusu unutulmamalıdır.

İlçemiz coğrafi konum olarak merkeze uzak içeride kalan bir yerleşim yeridir. Sahil ilçesi ya da iller arası anayol üstü bir yerleşim yeri değildir. Bu durum ilçemizin gelişimini negatif anlamda etkilemektedir. Ancak bu demek değildir ki ‘Gökçebey’den ne köy olur ne kasaba.’

Özellikle sivil toplum örgütlerimizdeki seçilmişlerin öncülüğünü yaptığı ve atanmışların desteğini alan bir stratejik plan ilçemizin önünü açacaktır. İlçe yöneticilerine yapıcı gerçekçi öneriler sunulmalıdır. Bunlar kahve köşelerinde dedikodu şeklinde değil bireysel olarak dilekçe ile ya da sivil toplum örgütleri liderleri aracılığıyla ilgili makamlara ulaştırılmalıdır.

Dedik ya, Gökçebey içeride – kırsalda bir ilçe. Bakacakkadı _Çaydeğirmeni üçgeninin, ilçe olmasına rağmen zayıf ayağı. Ancak bu ayak güçlendirilebilir. Gökçebey kırsalda olmanın verdiği mahcubiyet kırılganlığını üzerinden atmalı bunu avantaja çevirmenin yollarını aramalıdır. Deyim yerindeyse Çaydeğirmeni, Bakacakkadı didişmesi Gökçebey’e birşey kazandırmayacaktır. Bunca laf kalabalığından sonra bizde iki önerimizi yazalım:

1.Gökçebey yönünü doğuya çevirmeli kendine yeni bir tünel açmalıdır. Yön olarak doğu dediğimiz yer belediyecilik tecrübesini de yaşamış olan Hacımusa - Herkime’dir. Gökçebey – Hacımusa arası 12 km’dir. Bölgemiz coğrafi koşullarına göre Gökçebey - Hacımusa arasında asfaltlanmış iyi bir yol vardır. Ve Hacımusa – Nodullar (Yenice) arası da 12 km’dir(Toplam 24 km). Hacımusa – Nodullar arası orman içinden Orman İşletmesinin açtığı bir yol mevcut olup bu yolun yeniden bakımı yapılması gerekmektedir. Bu orman içindeki yol yeniden elden geçirilip asfaltlanırsa bu yolun Gökçebey’e de derin bir nefes aldıracağını kuşkusuzdur. Bu yol hem Gökçebey’in içinden geçmiş olacak hem de üçte bir gibi daha kısa mesafede Hacımusa üzerinden Yenice ve Karabük’ün köylerine dolayısıyla Yenice ve Karabük’e ulaşılmış olacaktır. Bu yol işlevsel olduğu zaman Yenice ve Karabük’ün uç ama bize yakın köyleriyle var olan mevcut iletişim artacak ve bu hareketlilik ilçemize de yansıyacaktır. Öyle ki ormanın ayırdığı köyler arasında akrabalık ilişkileri, ‘kız alıp – vermeler’ vardır. Yine orman içi doğal güzelliklerin, dağ turizmi, kış turizmi gibi hareketlilikler doğuracağı aşikardır. Bu yol yapımının çok zor ve sorunlu olacağını sanmıyorum.

2.Gökçebey’e acilen Anadolu Lisesi açılmalı; açılma işi, süreci kesinlikle ötelenmemelidir. Bu mutlaka yetkililerin gündeminde vardır ancak hiçbir mazeret ileri sürülmeden birinci öncelikli olarak Gökçebey’in Anadolu Lisesi ihtiyacı giderilmelidir. Büyük çoğunluğu asgari ücretle geçimini sağlayan Gökçebeylilere çocuklarını ilçelerindeki Anadolu Lisesinde okutma mutluluğu ve rahatlığı yaşatılmalıdır. Çevre il ve ilçe liselerine çocuk okutmaya gönderen velilerin ekonomik olarak nasıl zorlandıkları ortadadır. Bir de bunun yanında ekonomik nedenlerle okuma isteği, heyecanı kırılan çocuklarımız vardır. Gökçebeyli veli ve öğrenciler bu mahcubiyetten ve mahrumiyetten kurtarılmalıdır. Öyle ki bu liseye çevre ilçe ve illerden de öğrenci gelecek ve Gökçebey’in canlılığı, ufku biraz daha gelişecektir.

Hepimizin yaşadığımız coğrafyaya, beslendiğimiz topraklara gönül bağımız, gönül borcumuz vardır. Bu insanın yaratılışından gelen insani bir özelliktir. İlk somun ekmeği kokusunu duyduğumuz ve tattığımız yer Tefen’dir. Fırında yapılan bu ekmeğe bile Tefen ekmeği derdik. İlk simitimizi yine Tefen’de yedik. İlk kez motorlu bir taşıta traktör bile olsa Tefen’e gelirken bindik. Bize bu yazıyı yazdıran da işte bu gönül bağı – gönül borcudur.

Burada en büyük görev ‘Gara Kamil’ gibi doğruluğuna inandığı konularda ‘hadi sende ordan’ diyebilen, riski göze alan ama risk yönetimini de bilen ‘halkçı’ yöneticilere düşmektedir.



Facebook'ta Paylaş...


Okunma Sayisi : 4015
Yazılma Tarihi : 2008-12-19
 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 883
  Toplam: 6453159
   Online :

  129 konuk,

 
Tefen67.com

<< Yazara Geri Dön <<

Yorumlar

ismail özsaraç 2009-01-14:

Değerli öğretmenim. Gökçebeyimizin gelişmesi için yapmış olduğun önerilerden ilkinin olma olasılığı bu günden sonra daha da güçlenen bir olgu olarak karşımıza çıkabilecek olasılıklardan en büyüğüne aday.Sebebine gelince bahsettiğiniz yol güzergahında kömür ocakları açılma ihtimalleri doğdu.Benim de bizzat giderek yerinde gördüğüm kömür emareleri var.Yakın zamanda araştırmalar hızlanacak ve kömür bulunduğu an çalışmalar başlıyacak.Bu da demektir ki,bahsedilen yol muhakkak bakımı yapılarak genişletilmeli.Bu sayede de Herkime-Nadullar (Yeniceye bağlı köy) arasındaki yolun bakımının yapılması demektir.Ayrıca bahse konu yerde kömür madeni bulunduğu ve çalışmaya başladığı zaman geriye göç başlaması da kaçınılmaz olacaktır.İnşallah bu da bölgemizin gelişmesine katkıda bulunacaktır.


ismail özsaraç 2009-01-14:

Değerli öğretmenim. Gökçebeyimizin gelişmesi için yapmış olduğun önerilerden ilkinin olma olasılığı bu günden sonra daha da güçlenen bir olgu olarak karşımıza çıkabilecek olasılıklardan en büyüğüne aday.Sebebine gelince bahsettiğiniz yol güzergahında kömür ocakları açılma ihtimalleri doğdu.Benim de bizzat giderek yerinde gördüğüm kömür emareleri var.Yakın zamanda araştırmalar hızlanacak ve kömür bulunduğu an çalışmalar başlıyacak.Bu da demektir ki,bahsedilen yol muhakkak bakımı yapılarak genişletilmeli.Bu sayede de Herkime-Nadullar (Yeniceye bağlı köy) arasındaki yolun bakımının yapılması demektir.Ayrıca bahse konu yerde kömür madeni bulunduğu ve çalışmaya başladığı zaman geriye göç başlaması da kaçınılmaz olacaktır.İnşallah bu da bölgemizin gelişmesine katkıda bulunacaktır.


cemal delioğlu 2008-12-21:

iyide hocam öyle yöneticiler nerdeee bi bulabilsek öyle birini şimdikilere ‘hadi sende ordan’ be derler heralde.


Bu Yazıya Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama  
   
 
Tüm Yazılar Tarih Yorumlar Hit
1 .Herkime Yemekleri ya da Herkime Mutfağında Neler Var?.  2016-03-12 0 10624 
2 .Saman Yokmuş mu Gıymatlım   2012-09-11 3 5622 
3 .SÜTTOZUNDAN “KOLA”YA  2012-03-01 1 3811 
4 .Argonun Önlenemez Yükselişi  2010-12-07 3 3702 
5 .Çorap Ören Erkekler  2010-03-12 2 4731 
6 .Ekim ayı ekin ayı   2009-10-30 4 2855 
7 .Kara tren gelmez m’ola?  2009-09-13 0 3768 
8 .Öküzüm Ölmeseydi de (Anı-Öykü)  2009-02-21 0 3633 
9 .Mola Vermek  2009-01-01 1 3292 
10 . ‘Gara’ Kamil ve Düşündürdükleri  2008-12-19 3 4015 
11 .Ağ gadunum! (3)  2008-11-30 1 3520 
12 . Ağ gadunum! (2)  2008-11-14 2 3606 
13 .Atatürk’ten Bir Anı  2008-11-09 1 3318 
14 . Ağ gadunum! (1)  2008-11-04 3 3571 
15 .Hey gidi Herkime hey!..  2008-10-28 23 9217 
16 .Yazmak Üstüne  2008-10-21 3 3452 
17 .PANDORANIN KUTUSU  2008-10-09 4 3546