Sadi Uyar 
tefen67@hotmail.com 

Gökçebey’de Hizmet Bekleyen Alanlar 1 "TERMİNAL"

ÖZEL ARAŞTIRMA DOSYASI

"Gökçebey’de Hizmet Bekleyen Alanlar 1"

Terminal Sorunu:

1990 yılında ilçe statüsüne geçen Gökçebey, ilk terminal binasına 1992 yılında kavuşmuştur. O dönemin Belediye Başkanı Saim Aydemir ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın da katıldığı coşkulu bir açılış töreniyle hizmete giren terminal binası, aradan geçen 16 yıla, değişim ve gelişime karşılık verememiş; bugün Gökçebey halkının ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve içinde bulunduğumuz dönemin özelliklerini taşıyamamaktadır.

Bugün değişimin ve gelişimin önemini kavrayan komşu ilçelerimiz, atılım üstüne atılım yapmakta ve vatandaşlarına daha iyi ve daha yaşanılabilir bir yer sunmaya çalışmaktadır. Örneğin Ereğli ilçesi; gerek çevre düzenlemesi ve gerekse yeni hizmet binaları inşası alanlarında gösterdiği büyük özveri ile Zonguldak ilini dahi kendisine hayran bırakmaktadır. İlçeler arasında en yoğun nüfusa sahip ilçe oluşu, bu çalışmaların tatlı ve haklı meyvesi olarak kabul edilmelidir.

Bir başka komşu ilçemiz olan Devrek de bu tür çalışmalara devam etmektedir. Yeni inşa edilen Adalet Sarayı binası, vatandaşların her türlü isteklerine rahatlıkla cevap verebilmektedir. Her ne kadar yeterince büyük bir terminale sahip olmasına rağmen, daha modern ve kullanışlı bir Şehirlerarası Otobüs Terminali inşa ederek hem ilçeye daha Batılı bir görünüm kazandırmış hem de şehirlerarası çalışan otobüslerin ilçeye girişlerini azaltmıştır. Devrek’in yaptığı bu çalışmalar çok takdir edicidir.

İlçemizin terminal hususundaki sıkıntısı, vatandaşlarımız tarafından farklı zamanlarda dile getirilmiş olmasına rağmen yetkili makamlar, bu konu hakkında herhangi bir olumlu çalışma, maalesef, yapmamış; bu sebeple Gökçebey ilçesinin yeterli bir terminal ihtiyacı yıllardır sürgit olmuştur. Bugün Çaydeğirmeni beldesinin dahi son derece kullanışlı ve şık bir terminal binasına sahip oluşu, 16 yıllık bir ilçe olan Gökçebey’in durumunu daha görünür kılmaktadır.

“ Peki, yeni bir terminal yapmaya kalksak bunun yeri neresi olmalıdır? “

Bize göre, bu soruya verilebilecek en iyi yanıt; kullanıma yeni açılan Karabük – Zonguldak karayolunun üzerinde, Sarıkaş mevkisi ile Gökçebey sapağı arasıdır.

Bilindiği üzere; ilçemizden il dışına gitmek isteyen vatandaşlarımız, servis araçları vasıtası ile Ankara – Zonguldak karayolunun yanına gelip buradan otobüslerle binmektedir. Bu durum hem yolcular hem de yolcu yakınları bakımından sorun olmakta; birçok olumsuz durumu da içinde barındırmaktadır. Şimdi bunların birkaçından kısaca bahsedelim;

Tarif ettiğimiz bu mahal ( Sarıkaş ), başlı başına bir sorun oluşturmaktadır. Kamil Karademir’ in belediye başkanlığı döneminde ilçemiz sınırlarına katılan bu mevki, daha sonraki dönemlerde ilçemizden kopmuştur. Bugün ise ne Gökçebey’e ne de Çaydeğirmeni’ ne aittir; sahipsiz bir durumdadır. İlçemiz sınırlarına olan mesafesi, metre hesabıyla yapılan mevki, adeta içimizden dışladığımız bir parça gibidir.

Sarıkaş mevkisinin ışıklandırması, normal şartlarda dahi, yeterli değildir. Hemen yanında iki şehirlerarası otoyolun bulunmasına karşın, gerek şoförler ve gerekse yolcular için bir “ görme – görünme “ sorunu doğurmaktadır. Burada otobüslerden inen ya da otobüse binen yolcularımız, ışıklandırmanın yetersizliği yüzünden büyük tehlikeler altında kalmaktadır. İki taraftan hızla gelip giden araçlar, karanlık ve meskûn yerlere olan uzaklık gibi sebepler tehlikenin boyutunu daha da belirginleştirmektedir.

Resmi tatil ya da bayram tatilleri dolayısıyla ilçemize gelen gerek kendi vatandaşlarımız gerekse il dışından gelen vatandaşlarımız yukarıda adı geçen yerde otobüsten inmekte ve eğer bir sorun olmadığı takdirde, servis araçlarıyla ilçemize gelmektedirler. Şimdi kendimizi, il dışından gelen bir vatandaş yerine koyalım: Yerleşimi yerine 4 km mesafede indi. Etrafına bakındı: Karşısında, ağaçların arasından giden bir yol; hafif sol taraftaki tepenin yamacına kurulu bir belde ve yoldan hızla geçen araçlar! Vatandaşın gördüğü ve “ belde “ sandığı yer, bizim 16 yıllık ilçe geçmişine sahip ilçemiz Gökçebey! Bu, yaşadığımız yere yapılabilecek en kötü tanıtım olsa gerektir.

Bu kötü tabloya bir de kötü havayı eklersek, kelimenin tan manasıyla, bir “ eziyet” doğmuş olacaktır. Üniversite öğrencileri olsun aktarma vasıtalarla gelen kişiler olsun bu eziyeti çekmek zorundadır. Soğuk, yorgunluk, beklemenin verdiği gerginlik… Bu işkence, ta ki bir araç gelene kadar devam edecektir.

Ayrıca bu mevkiin yeterli ışıklandırmaya sahip olmayışı ve meskûn bölgeye uzak oluşu, vatandaşlarımızı tehlikelere karşı korumasız kılmaktadır. Civarın tenha oluşundan vatandaşlarımız tedirgin olmaktadırlar. Halkımız arasında yapılacak olan küçük bir araştırma bu türden olayların sıkça yaşadığını, tüm çıplaklığıyla ortaya koyacaktır.

İnancımıza göre, tüm kâinatta yaratılmış olan en güzel ve şerefli varlık insandır. Hiç kimse, bu sebeplerden dolayı, yukarıda saydığımız tatsızlıkları yaşamayı hak etmemektedir. İnsan haklarının, hayat standartlarının zirveye çıktığı yüzyılımızda, bu çağdışı tablo, açıkcası, Gökçebeyli vatandaşlara ağır gelmektedir.

“Peki, yapılacak yeni bir terminal ne gibi faydalar sağlayacaktır?”

Öncelikle, ilçenin dışarıya açılan çehresi değişecektir. Şu anda sahip olduğu “köy/ belde” görünümü yerine, gelişen ve değişen bir ilçe kimliğine bürünecektir. Bu da, hiç kuşkusuz, ilçemizin reklamı için büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca vatandaşlarımızın bu konudaki eziyetleri bir son bulacak ve yolcu ve yolcu yakınları hiçbir sıkıntıya katlanmaksızın işlerini rahatça görebileceklerdir. Bundan başka, açılacak yeni bir terminal, taksicilik ve dolmuşçuluk gibi iş kollarında bir hareketlilik oluşacak, darda olan bu meslek gurubu vatandaşlarımıza yeni bir iş sahası doğacaktır. Terminal civarında bulunacak olan reklam tabelaları da ilçemize katkı sağlayacaktır.

Bizim bu yazıdan amacımız, Gökçebey’imizin daha yaşanılır,çağdaş ve gelişmiş bir görünüm kazanmasıdır. İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın burayı sevmelerini sağlamaktır. Umarız, yetkililerimiz bu sorunlarımıza değinir ve bu sıkıntımızı ortadan kaldırır. Çünkü Gökçebey halkı, bundan çok daha iyisini hak etmektedir.

Araştırma Dosyası Hazırlayan: Sadi Uyar/ Mehmet Yılmaz

Facebook'ta Paylaş...


Okunma Sayisi : 5047
Yazılma Tarihi : 2008-11-14
 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 819
  Toplam: 6453095
   Online :

  65 konuk,

 
Tefen67.com

<< Yazara Geri Dön <<

Yorumlar

Erkan KODAMAN 2010-09-27:

Saygı deger TEFEN67 sitesi konukları,haklı olarak yapmış oldukları yorumlarda,çektikleri sıkıntıları dile getirmeye çalışmışlar.Şahsım olarak yıllardır geçimi seyahat acentalığı yaparak saplayan biri olarak,öncelikle kelime anlamı ile, TERMİNAL: Otobüs,uçak gibi taşıtların yolcularını ilk aldıkları yer veya son bıraktıları yer anlamına gelmektedir.Pekala ilçemizde bu düzenek mevcutmudur..? Kesinlikle HAYIR.Gökçebey'e nasıl gidilir sorusuna verilen cevap ise şehirler arası hizmet veren taşıtlarla sarıkaş mevkine kadar gelinir,buradan ücretsiz servislerle gökçebey ilçe merkezine ulaşılır.Buradan şu sonuca ulaşabiliriz:acentaların kendi imkanları ile gökçebeyin ulaşımını sağlaması.Pekala sabahın 3'de veya 4'de sarıkaşa indiniz ve evinize hiç bir sorun yaşamadan ulaştınız maddi olarak vicdanen ne kadar bir deger biçebilirsiniz..!! Yolculuk yapan vadaşlarımız paylaşmış oldukları yorumlarda istanbuldan gelmenin,sarıkaşdan gökçebey gelmekden kolay oldugunu belirtmişler,kendileri bu sıkıntıyı en çok 10dklık biz zaman diliminde çekmektedirler,pekala gece yolcularını ve GÖKÇEBEYİ mağdur bırakmamak için sabah kadar araçlarının içinde bekleyen bizlerin sıkıntıları düşünülürse olay içinden çıkılmaz bir hal ve sonuçları telafi edilemeyecek büyüklükde riskleri içermekdedir.Terminaller bulundukları yerleşim yerinin aynalarıdır,biz gökçebeyliler aynamız bukadar kirliyken ilçemizi neresinden,nasıl tanıtabiliriz..?Bu konu ilçe ekonomisi içinde büyük bir kayıp olmaktadır,şehirler arası hizmet veren araçlar azami 46 koltuk kapasitesine sahiptir.Bu araçlar gökçebeyimize giriş-çıkış yapmış olsalar her yolcunun ortalama 1 TL gibi basit görülebilecek bir rakamlık ihtiyaçları doğrultusunda alış veriş yapacağını düşünürsek,1 araç 46.00 TL'lik bir harcama yapmış olur.Tüm şirketlerin geliş-gidiş servis toplamlarının ortalama 100 servis yapmış oldugunu düşünürseniz 4,600.00 TL gibi bir paranın her gün piyasamıza kazandırılması demektir.Bu konu'nun ilçe sorunları arasında öncelikli çözüm gerektiren sorunlar listesinin en üst sırasına alınması hem ekonomi hemde ilçe tanıtımı açısından büyük bir yarar sağlayacağını düşünüyorum.Sayın Sadi UYAR sizinde bu konuda benimle hem fikir olduğunuzu düşünüyorum,tüm konularda göstermiş olduğunuz özverili çalışmanızı terminal sorunu konusunda'da göstermişsiniz.Sizde kendi imkanlarınızla bu kadar sorunu dile getirip çözmek istemektesiniz her yere bütçe ayıra bilen bir idari sistlemin sizin gibi menfaat ve çıkar gözetmeksizin mücadele eden insanlara yardımcı olmasını şahsım ve tüm gökçebey esnafı adına istek ve talep'te bulunuyorum saygılarımla...


....... 2009-12-16:

merhaba ne güzel herkes görüşlerini bildirmiş bende birşeyler yazmak isterim. öncelikle bir yerin güzelleşmesini sağlayan o güzelim betonerme yapılar değildir ama dediğiniz gibi elbette yapılması gerekir. size sadece önerim eğitime de bu kadar destek vermeniz. duyduğumda çok seviniyorum oraya okumaya gelen öğrencilere destek oluyormus kaymakam belediye neyse işte.. ama kendi çocuklarına daha bir faydası dokunmadı. yaşım itibariyle arkadaşlarımın hemen yarısı üniversiteye gidiyor ve hiç birinden gökçebeyde burs alan görmedim o kadar zeki başarılı kişiler tanıyorum maddi sıkıntılar içinde okuyorlar ama gökçebeyde sözde burs veriyo diye geçinenler bu insanları göremiyorlar ha neden peki? başkalarına yaranmaak daha mutlu ediyor insanı herhalde... bir de şöyle düşünüyor olabilirler nasıl olsa gökçebeyde okumadılar üni okuyupda gökçebeye faydaları da olmaz kendi işlerine baksınlar... hala gökçebeyin bir anadolu lisesi yok öğrenciler otobüsle hergün ezilip duruyor tabi bu bi geçim kaynağı bizler için alın verin ekonomiye can verin hesabı... bir de beliertmeden gecemeyeceğim sadi bey yolda gördüğünüz gençlere siz bir baltaya sap olamazsınız diyerek çağdaş olunmaz o çocuklaarın ne zorluklarla üniye gittiğini kim olduklarını ne işle uğrastıklarını bile bilmiyorsunuz. küçük bi eleştiriydi sadece saygılar


ahmet 2008-12-16:

bırakın arkadaşlar terminalı .biraz gökçebeye sahip cıkın .gökçebey sporu izleyenleriniz varmı nasıl böyle iyi dimi .takım sefilleri oynuyo bi ali,oguz hoca olmasa vay haline .gökçebey spor ile ilgilenen yok bee .siz burmuşsunu terminal alın size terminal.


cemal erdoğan 2008-11-29:

alper bey sanırım Gökçebey'li değil.Gökçebey'in neyine diyerek köy muamelesi yapamaz.küçük bir yerin ekonomisi yükselmezse ülke ekonomisi de yükselmez.Ülke ekonomisi düşünülüyorsa baştakilerin yaptıkları harcamalara bakmak lazım.


ALPER TOPUZ 2008-11-24:

SADI BEY;IN DÜSÜNCELERI SAYGI DUYUYORUM AMA KATILMIYORUM;cünkü EREGLI ; DEVREk,CAYCUMA gibi ilceler kendi kabul ettimis ilceler 60,100,200 yillik tarihleri var ayni zamanda ayak alti olan yerler.


ALPER TOPUZ 2008-11-24:

GÖKCEBEY;E terminal neyine,kervan gecmez otobüs ugramaz,TCDD LÜKS BENCE.ayak alti olsa haklisiniz,ülke ekomisini düsünmek lazim


ümit aydemir 2008-11-23:

terminal konusundaki fikirlerine katılıyorum. İnşallah yetkililerde senin önerilerini dikkate alıp en azından bir çalışma yaparlar. Çalışmalarında başarılar.


Cemal ERDOĞAN 2008-11-18 : 2008-11-22:

Göçebey terminalinin Sarıkaş mevkiinde olması hem ilçemizin tanıtımına hem ekonomisine hem de bulunduğu merkezi alanın genişlemesine katkı sağlayacaktır.İlçemiz dışarıdan gelen vatandaşların gerçekten ilgisini çekmektedir.Yetkililer önerilere gerekli alakadarlığı gösterdiklerinde Gökçebey'in yaşanabilirliği artacaktır.Ayrıca ilçemizin sanat,edebiyat ve spor etkinliklerine olması gerektiğinden fazla ihtiyacı vardır.Sadi Bey'in bu konu hakkındaki düşünce ve önerileri gerekli yerlere ulaşacağından eminim.teşekkürler.


Ali RIZA YILMAZTÜRK 2008-11-17 : 2008-11-22:

Yeni Terminal Sayı Sadi Uyar'ın yeni terminalin Sarıkaş mevkiine yapılması fikrine katılıyorum.Grekçeleri oldukça tutarlı.Gökçebey'in sosyal,kültürel,ekonomik ve politik geleceğini ana arterlere yakın olması belirleyecektir.Bu görüş olgunlaştırılmalıdır.


ramazan istanbul 2008-11-15 : 2008-11-22:

yazınızı okudum gökçebey ilçesinin gelişmesi için bu önemli bir sorun yazılarınızın devamını getirin


ketküdaoğlu 2008-11-15 : 2008-11-22:

sadi abi gökçebeyli olarak sorunlarımız çok geçen gün vilayet içinde bir ilçeye gittim gökçebey değince bana ne dediler biliyormusun gökçebey neresi.. abi unutulmuşuk biz köy olduk artık


Tefenli 2008-11-15 : 2008-11-22:

ilk önçe sizi tebrik etmek istiyorum Gökçebeyimizin okadar çok sorunu varki hangisine değinelim siz iyi bir yere parmak basmışsınız bazıları gibi hayali yazılar yazmadığınız için sizi kutlarım


Gurbetci Almanya 2008-11-15 : 2008-11-22:

Yıllardır bu sıkıntıyı çekmekteyiz siz gibi gökçebey'in gerçeklerini dile getirenlere teşekkürler


Naim 2008-11-14 : 2008-11-22:

Abim güzel yazı yazmışsın içimiz ferahladı harika bir serzeniş olmuş inşallah yetkili ağızlar bu konuya ya ağırlık verirler


Ertan ARATOĞLU 2008-11-14 : 2008-11-22:

Sadi Bey Mükemmel Bir Konuyu Gündeme Getirmişsin Tebrik Ediyorum İstanbul Ankara'dan (Sarıkaşa)Gayet Güzel Bir Şekilde Geliyorsun Otobüsle Ama Sarıkaştan Gökçebey'e Giriş Yapmak İstanbuldan Gelmekten Daha Zor Herkes Şikayetci Bu Konudan Lütfen Çözümmmmmm Gelsin..


Naci GİDEROĞLU 2008-11-14 : 2008-11-22:

Yazınızı bitirirken demişsinizki (Bizim bu yazıdan amacımız, Gökçebey’imizin daha yaşanılır,Çağdaş ve gelişmiş bir görünüm kazanmasıdır)Sadi abi bende diyorumki Gökçebey”imizde sizin gibi değerli çağdaş ağabeylerimiz varken zamanla bunlarda olacaktır,emeğine yüreğine sağlık abi SAYGILAR


Bu Yazıya Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama  
   
 
Tüm Yazılar Tarih Yorumlar Hit
1 .Gökçebey İçin Yaklaşan Tehlike: İlçenin istikbali Olacak Üç Sacayağı   2016-10-12 0 13747 
2 .Seksen yıllık fotoğraf, asırlık belge. Sözcüklerden çok şey anlatıyor bize   2016-10-08 0 2128 
3 .Hacumusa ve Bakacakkadı Beldelerinin Tarihi Gelişimi   2016-04-30 0 3375 
4 .Gökçebey’e 1932 Yılında Kimya ve Demir Sanayi Kurma Tetkikleri .  2016-04-25 0 1978 
5 .Zonguldak’ta Soyadı Alma Hadisesi.  2016-03-12 0 2430 
6 .Dağdemirciler Köyü (TEMİRCULAR-TİMURCİLER-DEMİRCİLER-DAĞDEMİRCİLER).  2016-03-01 0 2409 
7 .GAZİLER KÖYÜ.  2016-02-25 0 2364 
8 .Gökçebey Ahşap Camii ve Kitabesi..  2016-02-18 0 2302 
9 .Gökçebey’de Roma dönemi Ticaret Merkezi ...  2016-02-04 0 2398 
10 .İLÇE OLMA HİKAYESİ – TEFEN’DEN GÖKÇEBEY’E..  2016-02-04 0 1870 
11 .Çanakkale Savaşlarında Gökçebeyli Şehitler..  2016-02-04 0 1922 
12 .Gökçebey’de ( Tefen) Kethüdazadeler ...  2016-02-04 0 1982 
13 .1955 Yılında Gökçebey ( Tefen) Sanayi Merkezi Olması İçin Nahiye Yapılmış.  2016-02-04 0 1998 
14 .Zonguldak’ta Değiştirilen Yer Adları...  2016-02-04 0 2014 
15 .Gökçebey (Tefen) Antik dönem (Roma dönemi İ.S.1-2 yüzyıl)  2016-02-04 0 1929 
16 .Osmanlı’dan günümüze Tefen pazarı  2016-02-04 0 1886 
17 .GÖKÇEBEY’DE ASIRLIK DUT AĞACI   2016-02-03 0 1991 
18 .GÖKÇEBEY’DE 144 YILLIK TARİHİ MEZAR  2016-02-03 0 1956 
19 .Araştırmacı Yazar Sefer Köse’ye Armağan  2016-02-03 0 1966 
20 .İki Asırlık Filyos Projesi Gerçekten ll. Abdülhamit Han’a mı Aitti?.  2016-02-03 0 1835 
21 .TEFEN İSTASYONU (1927–1935)...  2016-02-03 0 2083 
22 .Gökçebey’de 2000 yıllık bir ticaret merkezi  2016-02-03 0 1847 
23 .Zonguldak’ta 1931 Yılında Meydana Gelen Fırtına   2016-02-02 0 1898 
24 .“ZONGULDAK“ ADININ TARİHİ GELİŞİMİ.. .....  2016-02-02 0 1870 
25 .Teşekkürler Gökçebey   2016-02-02 0 1724 
26 .Gökçebey’in Tarihi ve Kuruluş Günü  2016-02-02 0 1735 
27 .1945–1951 Yılı Zonguldak ve Filyos’ta Bulunan Heykeller Hakkında Notlar  2016-02-01 0 2166 
28 .Dirgine 1915’te Nahiye Yapılmış  2016-02-01 0 1805 
29 .Gökçebey’de Göç Sorunu  2016-02-01 0 1863 
30 .Gökçebey Var Mıdır, Yok Mudur?  2016-02-01 0 1786 
31 .Ağustu Deresi’nin Gönüllü Temizlikçileri  2016-01-31 0 1724 
32 .Geçmişten Günümüze Gökçebeyspor  2016-01-31 0 1788 
33 .Gökçebey Doğasıyla ve Tarihi Eserleriyle Turizme Açılmayı Bekliyor  2016-01-31 0 1670 
34 .Hayalimizdeki Gökçebey  2016-01-31 0 1961 
35 .Belediye Meclis Üyeliği ile Geçen Üç Yıl  2012-01-17 2 6680 
36 .Balkan Savaşları’ndan Milli Mücadeleye Gökçebeyli Şehit ve Gaziler  2012-01-17 1 5302 
37 .Hayata Geçmemiş “Tefen –Karaman-Zonguldak Hattı Demir Yolu” Projesi.  2012-01-17 0 4427 
38 .Temettuat Defterlerine Göre 19. yüzyıl Ortasında Tefen Kazasının Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası  2012-01-17 0 5415 
39 .Gökçebey “Tefen” Tarihi  2011-08-11 0 4623 
40 .Gökçebey’in Tarihi ve Kuruluş Günü  2010-06-26 2 5309 
41 .GÖKÇEBEY(TEFEN)TARİHİ  2009-05-31 6 5664 
42 .BU MEMLEKET BİZİM"DAVET"  2009-04-20 0 4194 
43 .Gökçebey’de Hizmet Bekleyen Alanlar "2""Kaldırım ve Sokaklar"<  2009-02-21 0 3952 
44 .Sarıkaş Mevkisinde Yaşanan Belirsizlikler  2008-12-18 7 4035 
45 .Gökçebey’de Hizmet Bekleyen Alanlar 1 "TERMİNAL"  2008-11-14 16 5047 
46 .Gökçebey’de Bir Yerel Tarih Denemesi  2008-10-21 9 5599 
47 .BAŞLARKEN....  2008-10-16 5 4168