 |
Nurettin Saraçlı |
nurettinsaracli@hotmail.com |
|
PANDORANIN KUTUSU
PANDORANIN KUTUSU
Pandora, Yunan mitolojisinin Havva'sıdır. Bu mitolojinin ilginç yanı, birçok mitolojilerden farklı olarak, ilkin tek erkek-insan değil, birçok erkek-insanlar (Adem'ler) ve uzun bir süre aralarında bir üreme düşünülmesizin bir erkekler dünyasıyla yetinilmesi ve sonunda tanrılar tanrısı Zeus'un Titan oğlu Prometheus'a düşmanlığı yüzünden erkek -insanların başına bela olması amacıyla ilk dişi-insan Pandora'nın yaratılmasıdır.
Efsaneye göre Titan karı koca İapetos'la Klymene'nin dört oğlu olmuştur: Atlas, Menoitios, Prometheus, Epimentheus. Bu çocukların dördü de akıl gücü bakımından tanrılara üstündürler ve tanrılara kafa tutmaktadırlar. Bu yüzdendir ki tanrılar tanrısı Zeus onlara karşı özel bir kin duymaktadır. Çocuklardan ilk ikisi Atlas'la Menoitios, tanrılarla titanlar arasındaki ünlü savaşa katılmış ve Zeus tarafından Atlas gök kubbeyi omuzlarında taşımakla, Menoitios da yer'in dibine kapatılmakla cezalandırılmıştır. Daha sonra Prometheus karaciğeri kartallara yedirilerek, Epimetheus da ilk kadın Pandora'yı kendisine eş etmekle cezalandırılacaktır.
Bu efsanenin ilginç ve kendine özgü yanı ilk kadının bir ceza olarak yaratılmış bulunması ve ilk erkek-insanların Titan'lar tarafından yaratılmasına karşı ilk dişi-insanın tanrılar tarafından yaratılmasıdır. İlk erkek-insanlar çok akıllı ve becerikli olan Titan Prometheus tarafından yaratılmıştır. Bir başka ilginç ve kendine özgü yan da, ilk dişi-insanın tanrılarca erkek-insanların başına bela olsun diye yaratılmasına karşı ilk erkek-insanların Titan Prometheus tarafından tanrıların başına bela edilmek üzere yaratılmış olmasıdır.
Prometheus, tanrılar gibi budala ve duygusuz bencillere karşı, kendisi gibi akıllı ve duygulu özgeciller meydana getirmek amacıyla insanları gözyaşlarıyla sulandırdığı topraktan yaratmıştır. Tanrılar tanrısı Zeus'un buyruğuyla tanrı Hephaistos da ilk dişi-insan Pandora'yı su ve topraktan bir heykel yaparak yaratacaktır. Yunan mitolojisi insanların çamur'dan meydana geldikleri tasarımında tektanrıcı büyük dinlerle birleşmektedir.
Pandora' sözcük olarak "tüm armağan" demektir. Çünkü ona Aphrodite güzelliğini, Minerva çekiciliğini, Hermes kurnazlığını ve yalancılığını, bütün öteki tanrılar da tek tek kendi özelliklerini armağan etmişlerdir. Böylelikle kadın daha varlaşırken "tüm tanrı" olmuş bulunmaktadır. İster Titan, ister erkek-insan olsun, artık ona hiçbir güç karşı koyamayacaktır. Tanrılara kafa tutan Prometheus'çu erkek-insanlar artık kafa tutamayacakları ve önünde hemen diz çökecekleri yepyeni bir tanrıyla karşılaşacaklardır. Tanrılar iyi ve kötü bütün güçlerini ona devretmişlerdir.Tanrılarda bulunmayan us(akıl)'dan başka her şeye sahiptir.Tanrılar gibi bencil ve duygusuzdur, isteklerinin önüne çıkacak her engeli gözünü kırpmadan yıkabilecektir.Üstelik, akılsız olduğundan tanrılara bağlanacak ve tanrılar onun yönetiminde bütün insanları rahatlıkla yönetebileceklerdir.
Tanrılar, Pandora'nın kişiliğinde böylesine bir güç yaratmış olmakla da yetinmemektedirler. Ona, bütün kötülükleri ve acıları içine doldurup bir "kapalı kutu" vermişlerdir. Tanrıca bencillik niteliğinden ötürü bir gün dayanamayıp bu kutuyu açacağını bilmektedirler. Nitekim Pandora, bir gün dayanamayıp kutunun kapağını açacak, bütün kötülükler ve acılar insanların arasına yayılacak, kutuda sadece "umut" kalacaktır.
İşte "Pandora'nın Kutusu" deyimi Yunan mitolojisindeki bu efsaneden gelmektedir.
İnsanoğlu çevresine yayılmış bulunan bütün kötülüklerin ve acıların ortasında, bu umudu kullanmasını ve kendisinden çoğalacak kuşaklara da kullandırmasını bilecektir.
Sitemizin, Pandora'nın Kutusu'ndaki umut olması dileğiyle.
Okunma Sayisi : 3546
Yazılma Tarihi : 2008-10-09
|
<< Yazara Geri Dön <<
|
Yorumlar
muhammet ecit saracbasi 2012-11-26:
Guzelmis. Hocam emegine saglik.
gülden ışık 2008-10-20:
yeğenim Fuat Sağlam'dan(gökçebey belediyesinin veterineri) bu sitenin kurulacağı haberini almıştım..hayırlı ,uğurlu olsun..herkime.org.da okudum açıldığını ..gelip bir selam vereyim dedim..şehrini ve yöresini çok seven bir ananne;))
İsmail ÖZSARAÇ 2008-10-20:
Değerli öğretmenim,herkime.org'taki yazılarınızdan ziyadesiyle yararlandık.Emin olunuz ki,bu siteyi ziyaret edenler de sizin yazılarınızın çıkmsaını tabir caizse dört gözle bekliyeceklerdir.Ben,herkime.org olarak Sadi bey'e hem tarih araştırmaları ve hemde site çalışmalarında başarılarının devamını dilerken,size de yazılarızda başarılar diler,yüzünüzdeki tebessümün önceden olduğu gibi yazılarınızdan eksik olmamasını temenni ederim.
hayri 2008-10-15:
gökçebeyde böyle insanlar varmıymış şaşırdım doğrusu...
Bu Yazıya Yorum YazınELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
|
|