Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 71. Yılı Çaycuma’da Kutlandı

Geçtiğimiz yıl Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. yılı anısına Çaycuma’daki tüm okulların kütüphaneleri ile ilçedeki kütüphanelere 5 bin 350 adet kitap armağan eden Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, bu yıl Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 71. yılını 200 kişinin katıldığı kokteylli bir programla kutladı.
Çaycuma Garden Balık Restaurant’ta düzenlenen kokteyle Eğitim Çaycuma Temsilciliği üyeleri ve Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunlarının yanı sıra, emekli öğretmenler, Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Dalgıç ve Eğitim Sekreteri Muharrem Şengün, Eğitim Sen Devrek Temsilcisi Ahmet Abanoz ve yönetim kurulu üyeleri Salih Altun, Teslim Gürbüz ve Yücel Kırımlı, Eğitim Sen Zonguldak Şubesi eski Başkanı Nuri Genç, Çaycuma Milli Eğitim Şube Müdürü Seyfettin Ceylan, Çaycuma Milli Eğitim eski müdürü Ömer Yılmaz, ilköğretim eski müfettişlerinden Necati Göktaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda parti, dernek ve meslek örgütü temsilcisi katıldı.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciği yönetim kurulu üyesi Zeki Saim Oral’ın sunuculuğunu yaptığı kutlamada Oral, Eğitim Sen olarak Köy Enstitülerine hakim olan aydınlanmacı anlayışı sahiplendiklerini ve sahiplenmeye devam edeceklerini söyledi.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol yaptığı konuşmada, bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitülerinin kapatılmasının yattığını vurgulayarak, Köy Enstitülerinin kapatılmasının aydınlanma sürecinin durdurulması anlamına geldiğini söyledi. Akyol, Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmenlerin öğretmen örgütlülüğündeki rollerine dikkat çekerek; “Köy Enstitülüler, önce dernek kurmuşlar, sonra da Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) kurulmasında, TÖS kapanınca TÖB-DER’in oluşumunda, TÖB-DER kapanınca bir başka örgütlenmede öncü olmuşlardır. Eğitim emekçilerinin örgütlülüğünün bugünlere gelmesinde Köy Enstitülü öğretmenlerimizin büyük emekleri vardır” dedi. Akyol, Köy Enstitülerinin Mahmut Makal'dan Talip Apaydın'a, Fakir Baykurt'tan Mehmet Başaran'a onlarca yazar, sanatçı ve bilim insanı yetiştirdiğini vurgulayarak, hiçbir baskının, onların şiirlerini, romanlarını, öykülerini önleyemediğini söyledi.

1944 Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü’nün ilk mezunlarından Mahir Tekin yaptığı konuşmada, Köy Enstitülerindeki eğitim anlayışını ve Köy Enstitülü öğretmenlerin görev yaptıkları köylerdeki çalışmaları örnekler vererek anlattı.

Birkaç ay önce göreve başlayan Çağdaş Aksakal ise, “Henüz öğretmenliğimin ilk yılında sizlerin arasında yer bulup, bugün burada söz sahibi olmaktan dolayı çok gururluyum. Yıllarca o okullarda yetişen eğitimcileri örnek aldım kendime. İdealistliklerini hayranlıkla okudum.” diyerek başladığı konuşmada günümüz Eğitim Fakültelerinden mezun öğretmenler ile Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine bakış açılarının farklı olduğuna dikkat çekti. Göreve ilk başladığı gün yaşadıklarından örnekler vererek konuşmasını sürdüren ve konuşması büyük ilgi gören Aksakal, “Artık o okullarda tam donanımlı yetişen ve köylere ‘zorunlu’ değil ‘gönüllü’ hizmet için giden, o köylerin en ileri geleni olan ve tepeden tırnağa her şeyiyle ilgilenen eğitimcilerden eser yok” dedi.

Programda, Eğitim Sen üyelerinden Ankara’ya tayin olan Seçkin Hatkaoğlu ile Gökçebey İlköğretim Okulu’na müdür yardımcısı olarak atanan Tuna Yılmaz’a plaket verildi. Kutlama programı, ‘Fotoğraflarla Köy Enstitüleri’ adlı sinevizyon gösteriminin ardından Eğitim Sen Zonguldak Şube Eğitim Sekreteri Muharrem Şengün’ün söylediği türkülerle sona erdi.



 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2011-04-18
Bu haber 2566 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1135
  Toplam: 6453411
   Online :

  368 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama