Çağın Ana Damarı: Bilgisayar-İnternet

 İçinde bulunduğumuz çağı anlamak için, bakılması gereken düşünürlerden biri de Alvin TOFFLER’dır. 4 Ekim 1928’de Nevyork’ta doğan TOFFLER, kimine göre kapitalizmin ideoloğu, kimine göre ise bir gelecek sosyolojisinin yorumlayıcısıdır… Yani bir   futurist’tir. 
 
 TOFFLER, üniversite öğreniminden sonra döküm işçiliğinden gazeteciliğe, Fortun Dergisi muhabirliği ve editörlüğünden Cornell üniversitesi misafir profesörlüğüne kadar süren yaşamı, dünyada ve toplumda  geleceğin nasıl oluşacağını gözlemekle geçmiştir. A.B.D. Başkanı Nixon’dan ve S.S.C.B.nin son dönem başkanlarından  Gorbaçov’a kadar danışmanlık yapmıştır.
 
 1974 yılında Altın Kitaplar’dan yayınlanan  ŞOK adlı kitabını okuduğum zaman, önce TOFFLER için; “bu adam uçmuş” diye düşündüğümü anımsıyorum. Çünkü; o kitabında TOFFLER, öyle akıl karı şeyler söylemiyordu. Ve günün yaşananlarına ve öğretisine de tamamen aykırı idi… Başta, bankacılık sistemiyle ilgili, “hesaplarınızı evinizden kendiniz takip ve kontrol edeceksiniz” diyordu. Öbür taraftan computer sistemi sayesinde birçok el işinin hafifleyeceğini, artık birçok işin de mali olarak takip etmek için öyle ahım şahım ofislere gerek olmayacağını, bunun için bir PC’nin (Personal Computer)   yeteceğini söylüyordu. Bununla birlikte de ev ve ofis işlerinin bir arada olduğu örüntünün yaygınlaşacağını da vurguluyordu.  Katılalım katılmayalım, Alvin TOFFLER’ın düşünceleri haklı çıkmıştır…

 İşin özüne dönecek olursak, günümüzde bilgisayar,  hayatın her alanının içindedir. Bilgisayarla birlikte internet ve online sistemler ise tüm teknik alanlarda sınırsız ve durdurulamaz bir yaygınlık içindedir.  Julien Assange adında bir gazeteci Wikileaks internet sitesinden yayınladığı belgelerle yeri yerinden oynatabilmektedir. Ve bu belgelere dayalı haberlerin yarattığı rüzgar, Tunus’ta iktidarı alaşağı etmiştir. Bazı ülkelerdeki bazı iktidarlar da sıradadır…

 Çağımızdaki demokratik örgütlerin, çalışma, duyuru, eğitim, örgütlenme ve eylem sistemlerinde artık internetin dışında kalmaları olanaksızdır. Sıralanan bu yapıp-etmelerin yolu, başta internetten ve web sayfalarından geçmektedir. Ki bunları hiçbir alandan koparmak mümkün olmadığı gibi, bilgisayarı internetten koparmak da olası değildir. Artık, internet, bilgisayar denilen aygıtın canı, kanı ve ruhudur. Ve bunlar, çağımızın “vazgeçilmezi” değil, vaz-ge-çi-le-mezi”leridir. Kan kaybedilince can da gider, ruhta gider…
 Ne var ki, internet sistemi geniş insan yığınlarının haberlerini duyurmak, haklıdan, doğrudan yana taraf olmak için yeteri kadar hukuki güvencede altında mıdır? Bu soruya evet yanıtını vermek zordur. Ama yine de internet yaygınlığı günümüzde ışık hızında bir iletişim çağı açmıştır.  Artık bunu internet gazeteciliğinde de yaşamaktayız…

 http://www.tefen67.com/ da bu yarışa girenlerdendir. Bakalım, http://www.tefen67.com/  tefen ve çevresi insanı, tarihten, toplumdan, sosyal çevreden daha nerelerden ses verecektir? Verdiği sesin başarılarla dolu olacağına inanarak, hukuksal haklarının da güvence altında olmasını dilerken,

 Sesimizin,  her zamankinden daha net ve gür duyulacağına inanıyoruz…

     Ramazan Çakıroğlu 
"Uzm. Sosyal Antropolog"
 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2011-01-30
Bu haber 1898 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1107
  Toplam: 6453383
   Online :

  345 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Fazıl AYTAŞ 2011-02-01 :

insanlığın özellikle çağımızda "teknoloji mi""insani değerler mi" çatışmasını yoğun yaşadığı günümüzde; her şeye rağmen insani değerlerini koruma ve geliştirmeye çalışması,gelişen teknolojiye paralel zorlaşmakta,ancak, insan olarak daha başka ne gibi sermayemiz var ki? Bu nedenle teknolojik gelişmeler hangi düzeyde olursa olsun; ancak, insalık için bir araç olması gerek. Teknoloji ile birlikte gelişmek gerek. Aksi çok korkunç olabilir. Sesinizi oldukca gür duyuyorum, sayın hocam. Saygılar


Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama