Gökçebey'de Terminal Sorunu

1990 yılında ilçe statüsüne geçen Gökçebey, ilk terminal binasına 1992 yılında kavuşmuştur. O dönemin Belediye Başkanı Saim Aydemir ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın da katıldığı coşkulu bir açılış töreniyle hizmete giren terminal binası, aradan geçen 16 yıla, değişim ve gelişime karşılık verememiş; bugün Gökçebey halkının ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve içinde bulunduğumuz dönemin özelliklerini taşıyamamaktadır.Bugün değişimin ve gelişimin önemini kavrayan komşu ilçelerimiz, atılım üstüne atılım yapmakta ve vatandaşlarına daha iyi ve daha yaşanılabilir bir yer sunmaya çalışmaktadır. Örneğin Ereğli ilçesi; gerek çevre düzenlemesi ve gerekse yeni hizmet binaları inşası alanlarında gösterdiği büyük özveri ile Zonguldak ilini dahi kendisine hayran bırakmaktadır. İlçeler arasında en yoğun nüfusa sahip ilçe oluşu, bu çalışmaların tatlı ve haklı meyvesi olarak kabul edilmelidir. Bir başka komşu ilçemiz olan Devrek de bu tür çalışmalara devam etmektedir. Yeni inşa edilen Adalet Sarayı binası, vatandaşların her türlü isteklerine rahatlıkla cevap verebilmektedir. Her ne kadar yeterince büyük bir terminale sahip olmasına rağmen, daha modern ve kullanışlı bir Şehirlerarası Otobüs Terminali inşa ederek hem ilçeye daha Batılı bir görünüm kazandırmış hem de şehirlerarası çalışan otobüslerin ilçeye girişlerini azaltmıştır. Devrek’in yaptığı bu çalışmalar çok takdir edicidir.
 İlçemizin terminal hususundaki sıkıntısı, vatandaşlarımız tarafından farklı zamanlarda dile getirilmiş olmasına rağmen yetkili makamlar, bu konu hakkında herhangi bir olumlu çalışma, maalesef, yapmamış; bu sebeple Gökçebey ilçesinin yeterli bir terminal ihtiyacı yıllardır sürgit olmuştur. Bugün Çaydeğirmeni beldesinin dahi son derece kullanışlı ve şık bir terminal binasına sahip oluşu, 16 yıllık bir ilçe olan Gökçebey’in durumunu daha görünür kılmaktadır.
“ Peki, yeni bir terminal yapmaya kalksak bunun yeri neresi olmalıdır? “Bize göre, bu soruya verilebilecek en iyi yanıt; kullanıma yeni açılan Karabük – Zonguldak karayolunun üzerinde, Sarıkaş mevkisi ile Gökçebey sapağı arasıdır.
 Bilindiği üzere; ilçemizden il dışına gitmek isteyen vatandaşlarımız, servis araçları vasıtası ile Ankara – Zonguldak karayolunun yanına gelip buradan otobüslerle binmektedir. Bu durum hem yolcular hem de yolcu yakınları bakımından sorun olmakta; birçok olumsuz durumu da içinde barındırmaktadır. Şimdi bunların birkaçından kısaca bahsedelim;
Tarif ettiğimiz bu mahal ( Sarıkaş ), başlı başına bir sorun oluşturmaktadır. Kamil Karademir’ in belediye başkanlığı döneminde ilçemiz sınırlarına katılan bu mevki, daha sonraki dönemlerde ilçemizden kopmuştur. Bugün ise ne Gökçebey’e ne de Çaydeğirmeni’ ne aittir; sahipsiz bir durumdadır. İlçemiz sınırlarına olan mesafesi, metre hesabıyla yapılan mevki, adeta içimizden dışladığımız bir parça gibidir.
 Sarıkaş mevkisinin ışıklandırması, normal şartlarda dahi, yeterli değildir. Hemen yanında iki şehirlerarası otoyolun bulunmasına karşın, gerek şoförler ve gerekse yolcular için bir “ görme – görünme “ sorunu doğurmaktadır. Burada otobüslerden inen ya da otobüse binen yolcularımız, ışıklandırmanın yetersizliği yüzünden büyük tehlikeler altında kalmaktadır. İki taraftan hızla gelip giden araçlar, karanlık ve meskûn yerlere olan uzaklık gibi sebepler tehlikenin boyutunu daha da belirginleştirmektedir.
 Resmi tatil ya da bayram tatilleri dolayısıyla ilçemize gelen gerek kendi vatandaşlarımız gerekse il dışından gelen vatandaşlarımız yukarıda adı geçen yerde otobüsten inmekte ve eğer bir sorun olmadığı takdirde, servis araçlarıyla ilçemize gelmektedirler. Şimdi kendimizi, il dışından gelen bir vatandaş yerine koyalım: Yerleşimi yerine 4 km mesafede indi. Etrafına bakındı: Karşısında, ağaçların arasından giden bir yol; hafif sol taraftaki tepenin yamacına kurulu bir belde ve yoldan hızla geçen araçlar! Vatandaşın gördüğü ve “ belde “ sandığı yer, bizim 16 yıllık ilçe geçmişine sahip ilçemiz Gökçebey! Bu, yaşadığımız yere yapılabilecek en kötü tanıtım olsa gerektir.
 Bu kötü tabloya bir de kötü havayı eklersek, kelimenin tan manasıyla, bir “ eziyet” doğmuş olacaktır. Üniversite öğrencileri olsun aktarma vasıtalarla gelen kişiler olsun bu eziyeti çekmek zorundadır. Soğuk, yorgunluk, beklemenin verdiği gerginlik… Bu işkence, ta ki bir araç gelene kadar devam edecektir.
 Ayrıca bu mevkiin yeterli ışıklandırmaya sahip olmayışı ve meskûn bölgeye uzak oluşu, vatandaşlarımızı tehlikelere karşı korumasız kılmaktadır. Civarın tenha oluşundan vatandaşlarımız tedirgin olmaktadırlar. Halkımız arasında yapılacak olan küçük bir araştırma bu türden olayların sıkça yaşadığını, tüm çıplaklığıyla ortaya koyacaktır.
 İnancımıza göre, tüm kâinatta yaratılmış olan en güzel ve şerefli varlık insandır. Hiç kimse, bu sebeplerden dolayı, yukarıda saydığımız tatsızlıkları yaşamayı hak etmemektedir. İnsan haklarının, hayat standartlarının zirveye çıktığı yüzyılımızda, bu çağdışı tablo, açıkcası, Gökçebeyli vatandaşlara ağır gelmektedir.
 “Peki, yapılacak yeni bir terminal ne gibi faydalar sağlayacaktır?”
Öncelikle, ilçenin dışarıya açılan çehresi değişecektir. Şu anda sahip olduğu “köy/ belde” görünümü yerine, gelişen ve değişen bir ilçe kimliğine bürünecektir. Bu da, hiç kuşkusuz, ilçemizin reklamı için büyük önem taşımaktadır.
 Ayrıca vatandaşlarımızın bu konudaki eziyetleri bir son bulacak ve yolcu ve yolcu yakınları hiçbir sıkıntıya katlanmaksızın işlerini rahatça görebileceklerdir. Bundan başka, açılacak yeni bir terminal, taksicilik ve dolmuşçuluk gibi iş kollarında bir hareketlilik oluşacak, darda olan bu meslek gurubu vatandaşlarımıza yeni bir iş sahası doğacaktır. Terminal civarında bulunacak olan reklam tabelaları da ilçemize katkı sağlayacaktır.
 Bizim bu yazıdan amacımız, Gökçebey’imizin daha yaşanılır,çağdaş ve gelişmiş bir görünüm kazanmasıdır. İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın burayı sevmelerini sağlamaktır. Umarız, yetkililerimiz bu sorunlarımıza değinir ve bu sıkıntımızı ortadan kaldırır. Çünkü Gökçebey halkı, bundan çok daha iyisini hak etmektedir. 
Haber:tefen67

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2010-11-30
Bu haber 2280 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1123
  Toplam: 6453399
   Online :

  358 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

ADEM BENLİ 2010-12-01 :

Keşke bunları buraya yazmamız gerekmese. Belediye ve Kaymakamlığımızın bir AR-GE(araştırma-geliştirme)bürosu olsada gökçebeyimiz için ihtiyaçlar tespit edilip bir an evvel giderilse. Ancak: terminal, adliye, yurt, lise, lunapark, piknik alanı, kent ormanı ve dere ıslahı gibi Gökçebey için en hayati olan konularda da hiç kimse kusura bakmasın AR-GE ye falan gerek yok. Bu ihtiyaçları görememek için kör olmak bile mazeret olamaz; bunları bilememek için kör,sağır ve dilsiz olmalıdır insan..


Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama