Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 70. Yılı Anısına SLAYT GÖSTERİSİ

1936’da Eğitmen kurslarıyla başlayan, Köy Öğretmen Okullarıyla devam eden 17 Nisan 1940’da çıkarılan yasayla kurulan Köy Enstitüleri, o zamanki Türkiye nüfusunun yüzde 80’ini kapsayan köylünün çocuklarını üretici iş eğitimi içinde (iş içinde, iş aracılığıyla, iş için eğitim) ilke ve yöntemlerine göre eğiterek onları kulluktan yurttaşlık bilincine, ümmetlikten ulus bilincine ulaştırmak, köyü toplumsal, ekonomik ve sosyal alanda içten canlandırmak, kalkındırmak, köylüyü yönetime katmak, Anadolu’yu aydınlanmaya kavuşturmak, Atatürk ilke ve devrimlerini köye ulaştırmak amacıyla  açılmıştı.
 Kurucusu İsmail Hakkı Tonguç olup, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel büyük destek vermiştir. 1946 yılına kadar yurt düzeyine dengeli bir biçimde dağıtılmış 21 adet Köy Enstitüsü kurulmuş olup, Demokrat Parti Hükümetince 1954 yılında tamamen kapatılmıştır.
 Köy Enstitüleri, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Dursun Akçam gibi yazar ve düşünürler yetiştirdi

Haber Kaynak:odatv

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2010-04-15
Bu haber 2833 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1131
  Toplam: 6453407
   Online :

  365 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama