KESK Çaycuma bileşenleri tarafından “Kamunun Dönüşümü ve Yeni Personel Sistemi” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Eğitim Sen eğitim uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu’nun katılımıyla ADD Çaycuma Şubesi Toplantı Salonunda yapılan söyleşiye 75 kişi katıldı.
Söyleşinin açılışında bir açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm kamu alanında özellikle AKP döneminde hızlı bir dönüşümün yaşandığını belirtti. Bir taraftan tüm kamusal hizmetlerin paralı hale getirildiğini diğer taraftan da bu alanda çalışan emekçilerin haklarının bir bir ellerinden alındığını belirten Akyol, emekçiler açısından yıkım demek olan bu dönüşüm sürecini daha iyi kavrayabilmek ve bu dönüşüme karşı yapılabilecekleri tartışmak için böyle bir söyleşiyi düzenlediklerini söyledi.
Eğitim Sen Eğitim uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, kapitalizmin gelişim süresi boyunca sürekli krizler yaşadığını, bu krizlerin emekçileri değil sermaye sahiplerini teğet geçtiğini belirterek konuşmasına başladı.
Kamunun halk demek olduğunu belirten Aydoğanoğlu; düzenliliğin, sürekliliğin, kâr amacı gütmemenin kamu hizmetinin en önemli özelliği olduğunu vurguladı ve yaşanan dönüşüm sürecinde özellikle sağlık ve eğitime kâr elde etme açısında bakıldığını örnekler vererek açıkladı. 24 Ocak 1980 kararları ve IMF anlaşmaları ile kamunun adım adım tasfiye edildiğini belirten Aydoğanoğlu, “Türkiye tarafından 1995 yılında imzalanan Hizmet Ticareti Genel Antlaşması (GATS) ile; başta eğitim ve sağlık olmak üzere, enerji, su, posta, iletişim, ulaşım, kültür, inşaat, mühendislik ve diğer hizmet sektörleri serbest rekabete açıldı” dedi.
AKP’nin kamu alanında tasfiye ve özelleştirme sürecini çok hızlı bir şekilde uyguladığını belirten Aydoğanoğlu, sürece müdahale edilmeyip karşı konulmazsa emekçiler açısından gelecek günlerin pek de iç açıcı olmayacağını söyledi. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere bütün kamu hizmetlerinin özelleştirileceğine; 4/B, 4/C ve diğer güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaşacağına dikkat çeken Aydoğanoğlu, ancak birleşik ve örgütlü bir mücadelenin bu tasfiye sürecini durdurabileceğini söyledi. Söyleşi soru cevaplarla devam etti.
Söyleşide Eğitim Sen’in parasız eğitim ve parasız sağlık hakkı, iş güvenceli ve kadrolu istihdam, eşit işe eşit ücret ve çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi amacıyla 17 Nisan’da Ankara’da yapacağı mitinge katılım çağrısı da yapıldı. Söyleşin sonunda Erkan Aydoğanoğlu Evrensel Basım Yayından çıkan “Sınıf Mücadelesinde Sendikalar” adlı kitabını imzaladı.