Zonguldak Eskiçağı Tarihi İle İlgili “Eskiçağda Zonguldak Bölgesi” ve “Çevresi ve Zonguldak Bölgesi Arkeoloji Eskiçağ Tarihi ve Coğrafya Araştırmaları Arkeolojik Yerleşmeler, Kalıntılar Buluntular ile Kdz. Ereğli ve Amasra Arkeoloji Müzesi'nden Bazı Eserler” adlı iki yeni kitap çıktı..ÖNSÖZDEN"Zonguldak Bölgesi’nde yapılmış birkaç araştırma Anadolu’nun diğer bölgeleriyle kıyaslandığında çok yetersiz kalmaktadır. Durum böyle olunca bölgenin hem arkeolojisinin hem de eski çağ tarihinin anlaşılması da güçleşmektedir. Oysaki ormanlar ve diğer madenler açısından çok zengin olan Zonguldak ve çevresi arkeolojik doku bakımından da küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir"

Eskiçağda Zonguldak Bölgesi ve Çevresi
Yazan : Güngör Karauğuz/ Ali Özcan
Yayınevi:ÇİZGİ KİTABEVİ
ÖNSÖZDEN
Zonguldak’ın iç kesimlerini kapsayan araştırmalarımızın sonuçlandırılmasından sonra ulaşılan arkeolojik buluntular ışığında; bölgenin eskiçağ tarihinin ele alınması ve kitaplaştırılması zorunluluğu doğdu. Böylece bu konudaki çalışmaların yokluğundan Zonguldak Bölgesi’nin eskiçağ tarihinin ortaya çıkarılmasıyla bu alandaki boşluğun doldurulması hedeflenmiştir.
Zonguldak Bölgesi’nin iç kesimleri için kaleme aldığımız birinci ciltte, keşfettiğimiz merkezler ve buralardaki arkeolojik malzemeler değerlendirilerek bölgenin eskiçağ kronolojisi ortaya çıkarılmıştır. Dolayısıyla bölge kültürlerini ve bu kültürleri temsil eden arkeolojik malzeme bölgenin eskiçağ dokusunun anlaşılmasında büyük katkılar sağlamıştır. Böylece Zonguldak ili ve çevresini konu alan bu ikinci cilt ile de bölge kültürlerinin iç kesimlerindeki yayılımı ile oluşmuş eskiçağ tarihi üzerinde durulmuştur

Zonguldak Bölgesi Arkeoloji Eskiçağ Tarihi ve Coğrafya Araştırmaları
Arkeolojik Yerleşmeler, Kalıntılar Buluntular ile Kdz. Ereğli ve Amasra Arkeoloji Müzesi'nden Bazı Eserler
Yazan:Güngör Karauğuz/ Halil İbrahim Kunt/ Ayhan Akış
Yayınevi:ÇİZGİ KİTABEVİ
ÖNSÖZDEN Kuzey Karadeniz, Güney Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler ile karşılaştırıldığında arkeoloji ve eskiçağ tarihi araştırılması noktasında çok az tanınanıdır. Dolayısıyla Batı Karadeniz Bölgesi’nin Devrek, Gökçebey ve Çayçuma ilçelerini kapsayan iç kesimi bu bağlamda hemen hemen hiç bilinmemektedir.
Zonguldak Bölgesi’nde yapılmış birkaç araştırma Anadolu’nun diğer bölgeleriyle kıyaslandığında çok yetersiz kalmaktadır. Durum böyle olunca bölgenin hem arkeolojisinin hem de eski çağ tarihinin anlaşılması da güçleşmektedir. Oysaki ormanlar ve diğer madenler açısından çok zengin olan Zonguldak ve çevresi arkeolojik doku bakımından da küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir.
Haber Kaynak : kitapyurdu