Filyos Paneli gerçekleştirildi

Filyosu konu alan “dünden yarına Filyos” isimli panel bu gün Zonguldak’ta makine mühendisleri odasında gerçekleştirildi.saat 14.00te başlayan toplantıya Filyos ve Zonguldak halkından katılımcıların yanı sıra Filyos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, Şehir Plancısı Dr. Ümit Tezcan, ZKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüce, ZKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen ve İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Gülsen Ergül Filyos belediye başkanı Ömer Ünal , Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali İhsan Köktürk,Filyos belediye meclis üyeleri Musa Kurt ve Aytuğ Uyar Filyos Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alpay Özkan, Kocaali mahallesi muhtarı İrfan Acar,CHP İl Başkanı Osman Yayla, Filyos’u Güzelleştirme Derneği yönetiminden İsmail Gökgöz,Behçet Yıldırmak,Mehmet Türkçelik ve,Çaycuma belediye başkanı Mithat Gülşen’de katıldı.

Panel 2 oturum halinde gerçekleştirildi.Açılışı Türkan Kopaç kısa bir konuşma ile yaptı.Daha sonra İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Gülsen Ergül, katılımcılara Filyos Projesi ile ilgili bilgiler verdi.Ergül konuşmasında “Filyos Projesi kapsamında, bu kentte bir dizi çalışmalar yapıldı ve yapılacak. Bunlardan bazıları Filyos taşkın koruma projesi ve Filyos limanı, organize sanayi bölgesi çalışmalarıdır. Kentimizin Serbest Bölge ilan edilmesinin ardından limanlarımızı kurup kentte ticareti canlandıracağız” dedi.
Ergülün konuşmasının ardından kürsüye Filyos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy çıktı ve kazılar ile ilgili bilgiler verdi. Atasoy, Filyos'un limanlarla canlanmasına izin vermeyeceğini belirterek, alanı koruma görevinin kendisinde olduğunu dile getirdi. Atasoy, “Karadeniz'in her noktasında bir inceleme yapmışlığım vardır. Ancak Filyos'ta gördüklerimiz bizi çok şaşırttı. Radarla ölçüm yaptığımızda bu toprağın altında böylesine büyük bir uygarlık yattığını görünce adeta şok olduk. Daha sonra da çalışmalarımıza başladık. Ancak bazı sorunlarımız var. Bunlardan en önemlileri para ve bürokrasi. Bu sorunları aştığımız zaman dünyanın tarihini değiştireceğiz. Bu kent 2 bin 600 yıl öncesine dayanan uygarlıkları bünyesinde bulunduruyor. Filyos, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler, Türkmenler ve Osmanlılara tanık olmuş bir kenttir. Buranın önemini anlayan yurtdışından bazı arkadaşlarımız, kentin açığa çıkarılmasına ortak olmak istediklerini defalarca dile getirdiler. Ancak bu kent Türkiye'nin bir kentidir ve bu antik kentin açığa çıkarılmasını da sadece Türkler sağlayacaktır. Zonguldak'ta Arkeoloji Bölümü açılacak ve Filyosla ilgili çalışmalar devam edecektir”dedi.
Söz hakkı ZKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüce’ye geldiğinde Yüce, Filyos'un sanayi bölgesi olmaması gerektiğini anlattı. Yüce, şöyle devam etti:
“Organize sanayi ve turizm bir arada olamaz. Siyasilerin kafasında, bu kentin sanayi amaçlı olarak kullanılırsa buradan iş temin edilecek diye bir düşünce var. 'Sanayi mi önemli, yoksa doğal güzellik mi?' diye soruluyor. Muslu'da bunun en güzel örneğini görebiliyoruz. Bu beldede Eren Holding var ve artık burası yaşanamayacak bir hal alıyor. Filyos'un da mı böyle olması gerekiyor? Devletin parasının, güzel bir yerin kirletilmesi için kullanılmasına anlam veremiyor.”dedi.
Şehir Plancısı Dr. Ümit Tezcan yaptığı konuşmada yıllar önce katıldığı yine Filyos'la ilgili bir panelin yerel bir gazetede çıkan fotoğrafını gösterdi. Tezcan, “Yıllar beni değiştirdi, ancak Filyos sorunu hala giderilemedi. Biz çocukluğumuzdan beri Filyos Projesi lafını duyuyoruz. 9 yıl önce konuştuğumuz gibi 9 yıl sonra da aynı şeyleri konuşmaya devam edeceğiz” dedi.
Daha sonra 5 dakikalık bir ara verildi ve tekrar başlandığında soru cevap kısmına geçildi.Daha sonra Ömer Ünal söz alarak kürsüden şunları söyledi “Bu liman projesi de olmak üzere bu büyük konular benden önceki belediye başkanlarının başlattığı ve devamı olan projelerdir. Buna inanmayan varsa, belgeler belediyemizde bulunuyor. İsteyen inceleyebilir. Biz hiçbir konu da taahhüt vermedik. Ama yatırım için gelen başta Kardemir olmak üzere hiçbir kimseyi 'dur' deyip ürkütemeyiz. İşlemlerini yapsın, devam etsin. Bakarız, yanlış bir durum varsa oturup değerlendiririz, doğrusu neyse onu uygularız. Ama yapmadan yanlış deyip, yatırımcıyı da kaçıramayız. Devam ediyor ama imar tadilatı teminatı vermedik. Sit alanları ile ilgili Karabük'te koruma kurulu var. Buraların koruma altına alındığı yerde kimse zaten bir şey yapımına izin veremez. Böyle bir alan içerisinde kazı çalışmalarını yürütecek öğrenciler için bile yapacağımız tuvalette bile Sümer Atasoy'dan fikir ve izin aldık. Turizm açısından otel yapımını düşünüyoruz. Ona bile karşı çıkılıyor. Benim de işadamı kimliğim var. Konuya tek taraflı değil, iki tarafından da bakabilmek önemlidir. Burada özür dilerim ama hepiniz 15'inde maaşınızı alan insanlarsınız. Evinizde çocuğunuz aç, simit parası olmadığı günleri yaşamadınız. Bizi lukoili neden kaçırdınız diye suçlayan bile var. Zonguldak'ta TTK'nın limanı var. Kötü görüntüsü var. Ama ihaleye çıkarılmak istendiğinde ise Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, talip olduğunu açıkladı. Neden karşı çıkmıyorsunuz? Bakış açısı da çok önemlidir. Bardağın boş tarafından bakıyoruz. Dolu tarafına da bakabilmeliyiz. Deprem bölgesi diyorsunuz, teknoloji gelişti. Depreme dayanıklı binalar inşa edilebilir. Siyasi bakmayın doğruları konuşalım. Bilgisizce konuşmayalım”.
Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen de, kente, sanayi, turizm ile hem sanayi hem turizm seçenekleri bulunan bir anket yapılması önerisinde bulundu.
Daha sonra panalistlerin yapmış olduğu son toparlamalar ile panel son buldu.

Haber Kaynak:Filyos.Org

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2010-02-28
Bu haber 2164 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1131
  Toplam: 6453407
   Online :

  365 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama