Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak İli, Gökçebey İlçesine bağlı Bodaç Köyüne, Baz Biyoenerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan, ‘Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisiyle’ ilgili olarak, meclis çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulması istemiyle, TBMM başkanlığına meclis araştırma önergesi verdi. CHP’li milletvekili tarafından hazırlanan ve 32 milletvekilinin imzasını taşıyan önergede, “biyokütle enerji santrali ve atık yakım tesisinin ilçeye vereceği zararların belirlenmesi ve ilçe için yıkıcı etkilerinin araştırılması elzemdir” denildi.
Araştırma önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verildi;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Zonguldak İli. Gökçebey İlçesine bağlı Bodaç Köyüne. Baz Biyoenerji Üretim A.Ş.tarafından yapılması planlanan Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi projesinin, bölgede yasayan halkın sağlığına, yaşam alanlarına, bölgenin doğasına, endemik türlerine ve ilçenin ana geçim kaynağı olan tarım ürünlerine (buğday. kivi, mısır) seracılık faaliyetlerine ve hayvancılığa (büyükbaş ve kümes) vereceği olası zararların araştırılması amacı ile Anayasanın 98’inci. İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz.
GEREKÇE
Yenilenebilir ve temiz enerji, ülkemiz ve geleceğimiz için büyük bir önem arz etmektedir. Bu enerji tesislerinin, yeni istihdam alanlarını oluşturması ve milli gelire katkısının yanında insan sağlığını tehdit edecek gazları yaymaması, çevre kirliliğine sebep vermemesi ve doğal kaynaklarını tüketmemesi gibi özellikleri olduğu için yaygınlaşması ülkemiz için mühimdir. Oysa Biyokütle ve atık yakımı temiz bir yöntem olmaktan çok uzaktır. Biyokütle yakıtları ve doğal hammaddeleri birlikte yakarak enerji üretimi yöntemidir. Bu tepkimenin sonucunda ortaya çıkan gazlar ve yaratılan hava kirliliği, toplum sağlığını, doğal yaşamı ve tarım ürünlerini olumsuz etkilemektedir. Biyokütle enerji santralleri ve atık yakma tesisleri, söylenilenin aksine insan sağlığına ve çevreye çok ciddi tehdit oluşturmakta, bu tesislerde, tavuk gübresi, kanalizasyon çamuru, araba lastiği gibi her türlü çöp ve sanayi atığı yakılarak bu yanma ile açığa çıkan partiküller dumanlar, zehirli gazlar ve kirlilik, toprağa, havaya ve suya karışmaktadır.
Zonguldak ili. Gökçebey İlçesine bağlı Bodaç Köyü’ne yapımı planlanan. Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi projesi, hem yanına kurulacağı ırmağın suyunu kirletecek, hem de havaya salacağı zehirli gazlar ile halk sağlığını tehlikeye düşürecektir. Tesis, halkın ana geçim kaynağı olan seracılık faaliyetleri, buğday, kivi, mısır üretimi gibi tarım faaliyetleri ve büyük baş hayvancılık açılarından da geri dönülemez sorunlar oluşturacaktır.
Ana geçim kaynağı tarım ürünleri ve hayvancılık olan Gökçebey ilçesinin pazarına her halta çevre ilçelerde yaşayan insanlar meyve ve sebze alışverişini yapmak için uğramaktadır. Bunun sebebi yüksek ürün kalitesi ve ürünlerin doğal olmasıdır. Ayrıca. Gökçebey temiz havası ve endemik bitki türleri olması nedeniyle doğa yürüyüşü ve doğa sporlan için tercih edilen bir ilçedir ve bu amaçla çevre ilçe ve illerden insanlar Gökçebey’e gelmektedir. Tarım ürünlerine, hayvanlarına ve doğasına gözü gibi bakan Gökçebey halkı. Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakım Tesisinin ilçelerine kurulmasına kaygı ve üzüntü ile karşı çıkmakladır.
Amerika Akciğer Birliği. Amerikan halk Sağlığı Birliği. Amerikan Pediatri Akademisi'nin de içlerinde bulunduğu bir grup saygın halk sağlığı kuruluşunun Amerikan Parlamentosuna 13 Ekim 2016*da biyokütle enerji santralleri ile alakalı yazdıkları bilgilendirme yazısında, biyokütle santrallerinin çıkardığı gazlarda bulunan ‘Karbon Monoksit*. ‘Azot Oksit' ve kurumun, insanlarda, baş ağrısı, mide bulantısı, astım, akciğer kanseri, kalp damar hastalıklar ve kalp krizi gibi sağlık sıkıntılarına sebep olduğunu açık bir şekilde belirtilmiştir. Ayrıca Tayland’da bulunan Naresuan Üniversitesi öğretim üyesi C. Juntaravijit'in 2013’te yaptığı ‘Biomass Power Plants and Health Problems Among Nearby Residents (Biyokütle Enerji Santralleri ve Yakınında Yaşayan Halkın Sağlık Sorunları)’ isimle çalışmasında, santrallerin bir kilometre yakınında yaşayan insanlarda alerji ve astımda, 0.5 kilometre yakında yaşayanlarda kaşıntı ve nefes almada zorluklarında yüksek oranda artış olduğu ispatlanmıştır. Bölgeye oldukça yakın mesafede ki mevcut termik santrallerinde etkisiyle, özellikle kanser ve akciğer rahatsızlıklarıyla alakalı vakaların çok sık rastlandığı Zonguldak ili sınırlarına, insan sağlığını olumsuz etkileyecek olan ve çevre sorunlarını arttıracak bir Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakım Tesisinin yapılması halk sağlığı problemlerini arttıracaktır.
İl genelinde ki veriler de kötüye gidişi ortaya koymaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TCİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre de Zonguldak'ta son 10 yıl içerisinde iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden (kanser) ve solunum sistemi hastalıklarından ölen sayısındaki artış dikkat çekicidir. Kanser nedeniyle ölen kişi sayısı 2009 yılında 556. 2018 yılında 856 olarak açıklanmış son 10 yılda %54 oranında artış görüşmüştür. Solunum sistemi hastalıklarından ölüm ise 2009 yılında 392 iken 2018 yılında 732 olarak açıklanmış buradaki artış daha dramatik şekilde %87 oranında gerçekleşmiştir.
Zonguldak ili. Gökçebey İlçesine kurulması planlanan biyokütle enerji santrali ve atık yakım tesisinin ilçeye vereceği zararların belirlenmesi, ilçe için yıkıcı sorunlarının araştırılması elzemdir.


