Gökçebey Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞARISINI GÖSTEREN PROJELERİNİ, SİZ DEĞERLİ OKUYUCULARIMIZ İÇİN YAYINLIYORUZ

 Gökçebey İlçesinin  tek Anadolu lisesi olan Gökçebey Cumhuriyet Anadolu lisesi artık geleneksel hale getirdiği bilim fuarı TÜBİTAK 4006’yı  başarı ve gururla  birkez daha sundu. Zonguldak ilinde sadece 16  (Onaltı) lisenin projelerinin  TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini düşünürsek bu liselerden biri de Gökçebey cumhuriyet Anadolu lisesi  olması ilçemizi gururlandırdı.
Cumhuriyet Anadolu lisesinin  TÜBİTAK 4006 koordinatör öğretmeni Mehtap Özüdoğru Çetinoğlu  beraberinde Fizik,Kimya, Biyoloji , Matematik ve Felsefe alanlarındaki öğretmenlerin  katkılarıyla  52 öğrenci tarafından  20 proje hazırlanarak fuar gerçekleştirildi.
 Bilim Fuarının açılışına Gökçebey kaymakamı Ahmet Korkmaz, TUBİTAK il temsilcisi Ayben Özkan, Gökçebey Atatürk ilkokulu, Karapınar Ortaokulu, Herkime Ortaokulu öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı. Kaymakam Korkmaz Öğrencilerin hazırlamış oldukları projeleri tek tek  inceleyerek projelerle ilgili öğrenciler ve danışman öğretmenlerinden bilgiler aldı.

Büyük ilgi gören bilim fuarına ilçenin diğer okullarından da öğrenciler ve öğretmenler ayrıca ilçemiz değişik sivil toplum örgütlerinden  temsilciler , veliler  ve vatandaşlar da  katılarak  destek verdiler.

Cumhuriyet Anadolu lisesi müdürü Mustafa Ali Danacı; “Üçüncü kez böyle  bir bilim fuarı hazırlayıp TÜBİTAK tarafından kabul görmesi ve onaylanmasında emeği geçen Cumhuriyet Anadolu lisesi  öğretmen ve öğrencilerini  tebrik ediyor , başarılarının devamını diliyorum” dedi

Açılışın ardından protokol üyeleri, öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin yer aldığı 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nı gezerek öğrencilerden projeleri hakkında tek tek bilgi aldı. Öğrencilerin hazırladıkları projeler büyük beğeni topladı.

 
ZONGULDAK GÖKÇEBEY CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ 2018 TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI PROJELERİ
1-Proje Adı: PASCAL ÜÇGENİNİN SIRLARI--Proje Alanı: Matematik
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi
: Amacı: Matematikte önemli bir yeri olan Pascal Üçgeninde bulunan sayıların ve dizilişlerinin sırlarını araştırıp, görselleştirmek için olasılık konusunda kullanımına bir somut örnek olacak şekilde materyal hazırlayarak sunup, konu aracılığıyla matematiğe olan ilgiyi artırmak.
Özeti: Bir grup sayı gibi görünen Pascal Üçgeni içinde birçok sır gizliyor. Değişik medeniyetlerde farklı isimlerle bilinen bu sayı üçgeninin ilginç matematiksel verileri vardır. Düz ya da çapraz alınmış her bir satırı, sütunu farklı bir matematik konusuna ışık tutar. Herkesi şaşırtan görsellerin oluşmasına neden olur. Olasılık Hesaplarında ilginç sonuçlar elde etmemizi sağlar. Pascal Üçgeninin farklı sırlarını keşfederek konuklara posterler yardımıyla sunacaklardır. Ayrıca Pascal üçgeni şeklinde yapılmış bir labirent benzeri düzenek tasarlayarak, bu labirente attıkları bir topun değişik çıkış noktalarından düşme olasılıklarını Pascal üçgeni yardımıyla hesaplayacaklardır.
Yöntem: Kaynak tarama ve Problem çözme


2-Proje Adı: MENTAL ARİTMETİK--Proje Alanı: Matematik
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi: Projenin Amacı: Son zamanlarda oldukça popüler olan Mental Aritmetik faydalı mıdır, zararlı mıdır ve sorobon abaküsü ile bu işlemler nasıl yapılıyor araştırmak.
Projenin Özeti: Öğrenciler, mental aritmetik işlemlerinin nasıl yapıldığını ve sorobon abaküsünü öğrenecekler ve Mental Aritmetiği faydalı bulup bulmadıklarına yönelik matematik öğretmenleri ve akademisyenlerle yüz yüze görüşme, mail ve telefon aracılığıyla röportaj yapacaklardır. Yaptıkları araştırmalar ve kendi öğrenme süreçleri ile ilgili bir karara varıp ulaştıkları sonucu raporlaştıracaklardır.
Proje Yöntemi: Araştırma


3-Proje Adı: CO2'nin Atmosfere Etkisi--Proje Alanı:Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
  Teknolojinin gelişimi ile beraber günlük hayattan sıklıkla kullandığımız teknolojik aletlerden, otomobillerin egzozlarından ve fabrika bacalarından atmosfer salınan CO2?nin küresel ısınmada rolünün olup olmadığını gözlemlemek.
Projenin Özeti: Araba egzozundan aldığımız CO2? yi bir balona dolduruyoruz daha sonra erlenmayerlerden birine bu CO2 gazı ile dolu balonu bağlıyoruz ve özdeş termometrelerden birini erlenmayere yerleştiriyoruz. Diğer erlenmayere ise ortamdaki hava dolduruluyor ve özdeş termometlerden bir diğerini de yerleştirip her iki erlenmayerinde ağzı kapatılıyoruz. Daha sonra seyyar lamba ile eşit miktarda ısı verecek uzaklıkta yaklaşık 10 15 dakika tutularak CO2 içeren erlenmayerin içermeyen erlenmayerdeki termometreye göre daha fazla sıcaklık değeri ölçtüğü gözlemlenecektir.


  4-Proje Adı: TOPRAK SOLUCANLARIYLA TOPRAĞI TEMİZLİYORUZ--Proje Alanı: Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Günümüzdeki çevre kirliliğine neden olan kirletici maddelerin toprak solucanı ile zararsız bileşiklere dönüştürmek ya da bu maddelerin miktarının topraktaki oranını azaltarak toprağın daha verimli hale gelmesini sağlattırmak.
Projenin Özeti: İlk önce biyoremediasyon yöntemi hakkında literatür taraması yapılacak. Daha sonrada kullanılacak olan akvaryumlar toprak solucanlarının yaşayabileceği bir solucanlığa dönüştürülecek sonra akvaryumların bir tanesinin toprağına ağır metaller eklenecek diğer akvaryum ise normal değerlerinde bırakılacaktır. Sonra belirli periyotlarla her iki akvaryumdaki toprak analizleri yapılacak olup ağır metal içeren topraktaki değerlerin miktarındaki değişim tespit edilip periyodik olarak raporlanarak . Topraktaki ağır metal oranındaki değişimler böylelikle gözlemlenecektir. Ağır metal içermeyen topraktaki mineral artışı da yapılan analizlerle gözlemlenecek.


5-Proje Adı:TOPRAKSIZ TARIM--Proje Alanı: Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amaç/özet/araştırma yöntemi: Günümüzde özellikle büyük şehirlerde kentleşmesin yoğun olarak gerçekleştiği alanlarda ekili dikili alanların hızlıca azalmasından dolayı tarım üretiminde topraksız tarım yöntemi kullanılarak tarımsal ürünün elde edilmesi.
Projenin Özeti: İlk önce topraksız tarım yöntemi hakkında literatür taraması yapılacak ve proje için kullanılacak malzemeler belirlenip temin edilecek. Malzeme temini sonrasında deney düzeneği kurulup örnek fideler düzeneğe yerleştirilecek ve bitki fidesi için uygun besin kiti kullanılacaktır. Daha sonra periyodik olarak yapacağımız gözlemlerle (fidanın boyu, yaprak sayısı, varsa çiçeklenme ve meyve oluşumları) bitkide meydana gelen değişimler rapor altına alınacaktır. Böylelikle günümüzde toprak kullanmadan da evimizde de tarım ürünlerini yetiştirebileceğimizi öğrencilerimiz ile birlikte gözlemleyeceğiz.
 

6-Proje Adı: Asetilsalisilik asit-Aspirin üretimi--Proje Alanı:Kimya
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amaç Özet:Bitkilerden(Söğüt Ağacı Kabuğu) elde edilen salisilik asit ve asetik asitin tepkimesi ile aspirin sentezi yapmak ve aspirinin iyi geldiği söylenen her türlü alanda gerçekten faydalı olup olmadığını araştırmak.
 
 Proje Özeti:Söğüt ağacının kabuğunda bulunan salisilik asit yeterli sıcaklıkta özütleme yöntemi ile elde edilir. Kurutulma işlemi sonrası, salisilik asit ve asetik asit, sülfürik asit katalizörlüğünde ortalama 60 C sıcaklıkta tepkime vererek Aspirin oluşturur. Yeterli miktarda su kullanılarak kristallenmesi sağlanarak aspirin kristalleri elde edilir. Aspirinin faydaları ile ilgili bilimsel makalellerden araştırma yapılarak sonuçlar raporlaştırılır.
 

7-Proje Adı: Bor kullanım alanları ve boraks kristalleri --Proje Alanı: Kimya
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Öğrencileri bor madeni ile tanıştırmak ve madenin farklı formlarının kullanım alanlarını araştırarak ülkemizde bolca bulunan bu elementin öneminin öğrenciler tarafından keşfedilmesini sağlamak.
Proje Özeti: Sıcak suda çözünen boraks bileşiği farklı şekillerdeki şöniller içeren çözeltide soğutularak kristaller oluşturulur. Gıda boyaları ile kristaller renklendirilebilir. Kristallenme süreci için 10 C sıcaklıkta iki gün beklenilmesi uygundur. Bor kullanım alanları ile ilgili bölgemizdeki fabrikalara araştırma gezisi de yapılması uygun olacaktır. Öğrenciler geziler sonucunda elde ettikleri bilgileri raporlaştıracaklardır
 

8-Proje Adı: KESTANE AĞACI KANSERİ TEDAVİSİ--Proje Alanı: Kimya
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amaç Özet:Batı Karadeniz bölgesinde ekonomiye katkı sağlayan kestane meyvesinin son yıllarda üretiminin azalmasının nedenlerini irdelemek ve bölge halkını kestane kanseri ile mücadelede bilinçlendirmek
Proje Özeti:Bölgemiz ormanlarında belirlenen bölgelerde kestane ağaçları incelenerek hastalıklı kestane ağaçlarının envanteri çıkarılır. Hastalıklı ağaç yoğunluğunun organize sanayi bölgesine ve termik santrallere yakınlığı incelenir. Hava kirliliğinin hastalığa etkisi irdelenir. Budama ve aşılamada kullanılan aletlerin %10 luk sodyum hipoklorit çözeltisi ile dezenfektesi ayrıca ağaçlardaki hastalıklı parçaların çıkarıldıktan sonra o bölgenin 1/3 oranında CuSO4 ve katran ile kaplanması bölge halkına uygulamalı olarak gösterilmelidir. Araştırmada Tarım İlçe müdürlüğü ile organize çalışmak uygundur.


9-Proje Adı: SÜLÜK YÜRÜYEN ECZANE Mİ?--Proje Alanı: Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Proje Amacı: Bin yıllardır sağlık, kozmetik ve diğer birçok alanda kullanılan Sülük Hayvanının neden böyle adlandırıldığının ve kullanım alanlarının araştırılması. Tıbbi Sülük tedavisinin Bilimsel olup olmadığını tespit etmek.
Proje Özeti: Okulumuzun bulunduğu bölgede yer alan Sülük Fabrikalarıyla iletişim kurulacaktır. Sülük üretiminin ticari boyutu hakkında bilgi edinilecektir. Sülük tedavisinin bilimsel olup olmadığıyla ilgili akademisyenlerden, ilçemiz doktorlarından yüz yüze görüşme, mail ve telefonla röportaj yolu ile bilgi toplanacak ve görüşleri istenecektir. Konu ile ilgili yazılmış bilimsel makaleler de incelenerek Bu doğrultuda bir rapor hazırlanacaktır. Sülüğün tıpta ve kozmetikte kullanım alanları belirlenecektir. Sunum sırasında bir sülük akvaryumu hazırlanacak ve hangi koşullarda üretildiği hakkında bilgi verilecektir.
Projenin Yöntemi: Araştırma


10-Proje Adı: EİSENİA FOETİDA: ALTIN SOLUCAN--Proje Alanı: Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
PROJENİN AMACI: Eisenia Fotedia Solucanının tamamen organik gübresinin bitkilere etkisi üretimi, bunun için uygun ve nemli olan bölgemizde yaygınlaştırılması için ilk adımın atılması
PROJENİN ÖZETİ: EİSENİA FOETİDA solucanından 100 adet beslenerek gübre oluşturması sağlanacaktır. Bu süreçte tamamen organik gıdalar kullanılacak ve solucanın gübre üretmesi için gereken ortam ve toprağın asit-baz dengesinin ne olması gerektiği araştırılacaktır. Gübre elde edildikten sonra kontrollü ve kontrolsüz iki grup bitkiden birine gübre uygulanacak ve diğerine uygulanmayacak, bitkilere etkisi gözlemlenecektir. Öğrenciler deney ve gözlemlerini raporlaştıracak ilçe ziraat müdürlüğü ile koordineli çalışacaklardır.
Yöntemi: Araştırma, deney, gözlem


11-Proje Adı: KENDİ DRONUMU YAPIYORUM--Proje Alanı: Fizik
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amacı: İnsansız Hava araçlarının çalışma prensiplerini anlamak ve kendi dronunu tasarlamak.
Özeti: STEM eğitiminin gittikçe önem kazandığı günümüzde yeni gelişen teknolojik ve Mühendislik ürünlerini bilmek ve üretmek, daha iyilerini geliştirmek konusunda bir ufuk açmak amacıyla, öğrenci merak ettiği insansız hava araçlarının nasıl yapıldığını araştırarak kendi dronunu tasarlayacaktır. Strafor gibi basit malzemelerin kullanılacağı bir düzenek ve uzaktan kumanda tasarlayacaktır.
Yöntem: Araştırma ve tasarım yapma


12-Proje Adı: 13,5 MİLYAR YILIN TAKVİMİ --Proje Alanı: Uzay/Havacılık Bilimleri
 Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amacı: Evrenin oluşumundan bu yana geçen 13,5 Milyar yıllık zamanı belli bir ölçekte küçültüp, algılanabilir hale getirmek.
Özeti: Evrenin oluştuğu düşünülen 13,5 Milyar Yıl öncesinden bu yana insanlığın ulaşabildiği bilgiler ışığında bir takvim oluşturmak için bu süreçte ne tür Astrofizik olayları gerçekleştiğine dair araştırma yapılacaktır. Edinilen bilgiler ışığında Her ay?ın yaklaşık 1 Milyar 125 Milyon yıla denk geldiği küçültülmüş bir takvim hazırlayacaklardır. Aylık takvimler günlere bölünecek ve o günlere denk gelen önemli gelişmeler görsellerle hazırlanıp sunulacaktır.
Yöntemi: Araştırma ve Tasarım
 

13-Proje Adı: KENDİ ELEKTİRİĞİM --Proje Alanı: Fizik
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Proje Amacı: Mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşümünü göstererek herkesin kendi elektriğini üretebileceğini anlatmak.
Proje Özeti: Kasnaklar ve Dişlilerden oluşan bir mekanik sistem hazırlanacaktır. Hazırlanan düzenek bir öğrenci tarafından elle, bir başka öğrenci tarafından su dökülerek, bir başka öğrenci tarafından ise su dökülerek çevrilecektir. Farklı ve yenilenebilir kaynaklarıyla oluşturulan mekanik enerji, hazırlanan düzenekte sürtünme ile elektrik enerjisine çevrilecek, üretilen elektrik akımının bir ampulü yakması sağlanacaktır.
Projenin yöntemi: Araştırma ve tasarım


14-Proje Adı: HEDEFİ DAİMA VUR--Proje Alanı: Fizik
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Proje Amacı: Eğik hareket atışı rampası yaparak, Fizik Biliminin günlük hayatın parçalarından biri olan futbola uyarlanması, sevdirilmesi, daha anlaşılır hale getirilmesi.
Proje Özeti: Öğrenciler Eğik atış konusunu araştıracaklardır. Tasarladıkları eğik atış hareketi rampası sayesinde, belirtilen bir hedefi vuracak düzenek yapıp, gelen konuklara atış yaptırılarak, rampanın eğimini ve hedefin uzaklığını kullanıp topa vuruş şiddeti hesaplanacaktır. Hedefi her seferinde vurmak için Fizik biliminin nasıl kullanılabileceği konuklara aktarılacaktır.
Yöntem: Araştırma Tasarım


15-Proje Adı: Esterleşme tepkimesi ile bitkisel yağlardan Biyodizel Yakıt Üretimi Proje Alanı: Kimya
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amaç- Özet: Bitkisel yağlarıesterleşme tepkimesi ile metil esterlere dönüştürmek ve vizkositesini düşürerek dizel motorlarda kullanılmaya uygun hale getirmek.
Proje Özeti:Biyodizel üretiminde öncelikle alkol ve katalizörün (NaOH) karıştırılması ile Sodyum metoksit elde edilir. 50-60 C derecede kapalı kapta yağlarla metoksit mikser yardımı ile karıştırılarak transesterifikasyon reaksiyonu gerçekleştirilir.Tepkimede oluşan gliserini ayırmak için çöktürme işlemi kullanılabilir. Alkol distilasyonuile ortamdan alkol ayrılır ve son olarak iyon değiştirici reçine veya yıkama işlemi ile saflaştırma işlemi yapılır.


16-Proje Adı: Doğal defne-kekik aromalı zeytinyağı sabunu imalatı--Proje Alanı:Kimya Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:Amaç Özet: Kimya biliminin üretime katkısını irdelemek ve öğrencilerimizin aktif öğrenme yaklaşımı ile kimya disiplinine bakış açısını geliştirmek
Proje Özeti: Ortaöğretim kurumlarında öğrencilerimiz Fen derslerine sınavlara hazırlanmak için bilgi ve soru çözme yöntemlerini ezberleme yoluna gitmekte ve bilimsel düşünceden uzaklaşmaktadır. Güncel yaşamda kullandığımız temizlik maddelerinin üretimi ile aktif öğrenme sağlanabilir. Hazırlanan NaOH çözeltisinin zeytinyağı ile tepkimesiyle oluşan tuz (sodyum streat), bölge ormanlarından toplanan defne ağacı yaprağı ve kekik ile aromalandırılır. 50 ? 60 derecede gerçekleştirilen tepkime sonrası oluşan sabun sıvısı kalıplarda soğutularak kullanıma hazır hale getirilir.


17-Proje Adı: PROTEİNLERİN HİDROLİZİ --Proje Alanı: Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amaç/özet/araştırma yöntemi: Sütün yapısında fazla miktarda protein bulunduğunu ve bizde süt gıda boyası ve deterjan ile yapacağımız bu deneyle sütte bulunan proteinin varlığını öğrencilere göstermek ve gelişim için sütün önemini kavratmak.
Projenin Özeti: İlk olarak bir miktar sütü cam bir kapa boşaltıp üzerine az miktarda sıcak su döküyoruz. Daha sonra sütün üzerine farklı renklerdeki gıda boyalarını döküyoruz. Kulak pamuğuna sürdüğümüz deterjanı gıda boylarının üzerine dokundurarak sütün yapısındaki sıkı moleküllerin birbirinden ayrılmak için yapmış olduğu hareketi gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca sütün yapısında bulunan proteinlerin deterjanın içine bulunan proteini hidroliz edici enzimler yardımıyla proteinlerin yapısındaki bağların kopartıldığını gıda boylarının süt içerisindeki yapmış olduğu dağılım hareketleri gözlemliyoruz.


18-Proje Adı: Kan Grubumu Öğreniyorum --Proje Alanı: Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amaç/özet/araştırma yöntemi: Çoğu genç birey sahip olduğu kan grubunu maalesef bilmiyor. Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz kaza, doğal afet gibi olumsuz durumlar sırasında kan grubunu bilmenin ne kadar önemli olduğunu ve kendi kan gruplarını bilmelerinin hayatta kalmaları için ne kadar değerli bir bilgi olduğunu kavratmak. Ve kan gruplarını bilmeyen öğrencilerimizin kan gruplarının tespitinin yapılması.
Projenin Özeti: İlk önce kan alacağımız parmağı alkollü pamuk ile temizliyoruz sonra lanset yardımıyla kan örneklerini alıyoruz. Önceden hazırladığımız lamellerin üzerine anti- A, anti- B ve anti-D antikorlarını damlatıp bir süre bekleyip, kanda çökelme olup olmadığına bakıyoruz. Eğer damlatılan antikor kanda çökelmeye neden olmuşsa kanımızın alyuvar zarında o antijeni bulunduğunu bize söylüyordur. Böylelikle kan grubu tespitini yapıyoruz.


19-Proje Adı: PLATONUN MAĞARA ALEGORİSİ --Proje Alanı: Felsefe
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Amacı: Platon’un Mağara Benzetmesinden hareketle, başlangıçsız, sonsuz ve mükemmel olan idealar evreni ve ölümlü, mükemmel olmayan nesneler evreninden hareketle insanın yaşam içinde bulunduğu ortamı görselleştirmek.
Özeti: Öğrenciler kaynak taraması yaparak Platonun mağara alegorisi hakkında bilgi ve yorum derleyerek, kendi fikirlerini oluştururlar. Gerçek Boyutlara yakın bir mağara maketi tasarlanıp alegori mizanseni oluştururlar. Bu mizansende Mağara; toplumu, Zincirlenmiş insan bireyselleşmemiş farkındalığı gelişmemiş kişiyi, zincir bireyi sınırlayan kalıplar ve kuralları, gölgeler ise toplum tarafından sorgulanmadan kabul edilmiş doğruları simgeler. Bu mizansen içinde sunumlarını yaparak alegori ve farkındalık kavramını anlatırlar.
Yöntem: Araştırma ve Tasarım


20-Proje Adı: ELEKTİRİĞİN GÜCÜ --Proje Alanı: Fizik
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi:
Projenin Amacı: Coulomb kuvvetinin yüke bağlı nasıl değiştiğini gösteren deney düzeneği planlayarak, elektroskopun çalışma prensibini Coulomb kuvvetinin yüke ve uzaklığa nasıl bağlı olduğunu görmek ve göstermek.
Projenin Özeti: Basit bir elektroskop yapılır. Sürtünme ile elektriklenen cisim farklı mesafelerden elektroskopa yaklaştırılır. Elektroskopun yaprak açıklığına bakarak Coulomb kuvvetinin uzaklığa bağlılığı görülür. Farklı büyüklüklerde sürtünme ile elektriklenen cisimle deney tekrarlanır. Böylelikle Coulomb kuvvetinin yüke bağlılığı görülür.
Projenin Yöntemi: Araştırma ve Tasarım

 
 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2018-05-14
Bu haber 13263 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1151
  Toplam: 6453427
   Online :

  383 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama