|

Bölge Tarihi ile ilgili Yeni Bir Kitap Daha Çıktı
Bizlere tarih konusunda desteğini esirgemeyen Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Kenan Ziya Taş’ın yeni kitabı “ OSMANLININ ARKA BAHÇESİ BOLU SANCAĞI 16. YÜZYILDA BOLU-DÜZCE-KARABÜK-ZONGULDAK” geçtiğimiz Ay “POST” Yayınevinden çıktı.
Prof. Dr. Kenan Ziya Taş’ın Bolu, Düzce, Bartın, Karabük ve özellikle Zonguldak ilçeleri hakkında 16. Yüzyıla ait (1519–1568) kapsamlı bir çalışması tamamen arşiv taraması ve belgelere dayanıyor.
Osmanlı Bolu’su veya devrin ifadesi ile Bolu Sancağı; Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminden itibaren idarî bir birim olarak ortaya çıkmış ve XVI. Yüzyıla gelindiğinde kapsadığı alan itibarı ile önemli büyüklüğe ulaşmıştır. Bu dönemde Bolu Sancağı, bugünkü siyâsî ve idarî coğrafyamıza göre Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Karabük olmak üzere ayrılan beş ilin tamamını içine alan bölgeye karşılık gelmektedir.Osmanlı arşivinin en önemli belgelerinden olan “tahrir defterlerinden” hareketle Bolu Sancağıyla ilgili yapılmış ayrıntılı incelemeler yer almaktadır.
Kitabın içinde Bolu ve çevresinin Osmanlı Beyliği’nin ilk yerleşme alanlarından olması itibarıyla Bolu Sancağına ait tahrir defterlerinde, Osmanlı’nın erken devirlerini fiziki ve beşeri yapı bakımından aydınlatacak pek çok orijinal bilgiyi bulabilmekteyiz.
Bölge tarihiyle ilgilenen kişilerin, belediyelerin, kaymakamlıkların, STK’ların ve tarih meraklılarının başucu kitabı olmaya aday bu kıymetli eseri alıp okumak her bilinçli vatandaşın gönül borcu olacaktır. Başta Gökçebey olmak üzere; Devrek, Çaycuma, Bartın ve Karabük’te yaşayan siz değerli okuyucularımıza iftiharla tavsiye ediyoruz
Prof. Dr. Kenan Ziya Taş’ın “Bolu Sancağı” kitabının içinden bazı alıntıları siz okuyucularımız için paylaşıyoruz.
105. Sayfa
Cemaat-i Yörükan-ı Horasanlu; YedidivannahiyesideTefen’de kışlarlardı
130.Sayfa
TD.547,v102b–103 “Karye-i Kızılbel’deAşıkluEmreoğluSegid (?) Şeyh’in elli muddluk yeri vardır kadimi mülk-i ıssı Candaroğlu Süleyman Paşa’dan ve merhum Beyazid-i Hüdavendigar nişanıyla zaviyeye meşruttur üç çiftlik yer imiş deyumukayyed der-defter-i atik haliyyen Osman ve Veli Derviş mutasarrıflardır ba-berat-ı cedid-i alişan”
51. Sayfa
Yedidivan Nahiyesi ( 500 yıl önce Gökçebey- Tefen)
“Bağlı olan köylerden çıkarılan neticelere göre Yedidivan nahiyesi bugünkü Zonguldak iline bağlı Devrek İlçesinin kuzeyi ile Çaycuma ilçesinin yayıldığı alanda yer almaktaydı. Merkez vazifesini Gökçebey ( Tefen) gördüğü anlaşılmaktadır. Kazai idarede ise yemi 20 akçalı bir kadılık konumundadır”
50.Sayfa
Hızırbegeli Nahiyesi ( 500 yıl önce Devrek- Çaycuma)
Bugün Zonguldak iline bağlı Devrek ve Çaycuma ilçesi ile merkez ilçesinin bulunduğu coğrafi sahayı içine almaktadır. Defterlerdeki ifadelere bakılırsa Hızırbegeli adı Çarşamba (Çaycuma) ve Devrek ile beraber geçmektedir. Bununla birlikte her iki tahrirde de Hızırbegeli ve Çarşamba (Çaycuma) adlarıyla bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Devrek ise 1519 tarihli tahririnde 60 hane, 13 mücerred, 2 muaf,: 1568 tarihli tahririnde 118 hane, 3 mücerred ve 3 muaf nüfusu bulunan bir köy olarak kaydedilmiştir. Ancak yine bu ifadelerin ortaya çıkardığı neticeye göre , Hızırbegeli nahiyesi Devrek ve Çarşamba (Çaycuma) adlarıyla iki kazaya taksim edilmiştir. Son tahrire ait mufassal deftere göre köylerin 19 tanesi Hızırbegeli’ne 20 tanesi Çarşamba’ya (Çaycuma) 12 tanesi Devrek’e tabidir.
42. Sayfa
Mudurnu Nahiyesi
Cağa Nahiyesi
45. Sayfa
Taraklıborlu Nahiyesi ( Safranbolu )
46 Sayfa
Gerede Nahiyesi
47. Sayfa
Mengen Nahiyesi
48. Sayfa
Ereğli ( Benderegli) Nahiyesi
Kıbrus Nahiyesi
49 Sayfa
Konrapa Nahiyesi ( Konuralp)
Dodurga Nahiyesi
50.Sayfa
Yenice Nahiyesi
51. Sayfa
Ulus Nahiyesi
52. Sayfa
Onikidivan Nahiyesi ( Bartın)
Viranşehir Nahiyesi ( Karabük- Eskipazar)
Kitabı almak isteyenler için
Prof. Dr. Kenan Ziya Taş-Osmanlının Arka Bahçesi Bolu Sancağı16. Yüzyılda Bolu-Düzce-Karabük-Zonguldak-POST Yayınevi – İstanbul- Eylül 2017
Kitabın Linki:http://www.kitapyurdu.com/kitap/osmanlinin-arka-bahcesi-bolu-sancagi/433354.html
Haber Tarihi:2018-05-07 Bu haber 2560 kez okunmuştur...
|
<< Ana sayfaya Geri Dön << |
Yorumlar
Henüz Hiç Yorum Yazılmamış. Bu Habere Yorum Yazın
ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
|
|