1887 Tarihinde Devrek Kaza Merkezinin Gökçebey’e nakli Teşebbüsü
Arşivimizden;
 Devrek Kazasının Nahiye merkezinin  Devrek olmaması için kaza merkezinin, Suçatı, (Devrek ırmağı ile Gökçebey’den gelen Filyos çayının birleştiği mevki, şimdiki adı  Sarıkaş mevkii)  olması konusunda 1887  tarihli belgeyi yayınlıyoruz.

Belgenin bugünkü okunuşu;
Yaveri Ekrem(padişahın danışmanı, saraydaki görevli) derviş paşa’nın tezkiresidir.
Bolu mutasarrıfı ( Yönetici), nahiye iken kısa bir süre önce kaza haline çevrilmiş Devrek’in, Devrek   nahiye merkezinden 3 saat ilerisinde bulunan Suçatı (Devrek ırmağı ile Gökçebey’den gelen Filyos çayının birleştiği mevki, şimdiki adı  Sarıkaş mevkii)  adlı bölgeye taşınmasının gerekliliğine dair yazısı vardır.  Bu durumun bolu mutasarrıfının çıkarına dair bir gelişme olması hakkında bir haber üzerine, askeri görevli Hüsnü bey oraya gider ve sadarete ( Osmanlı başbakanlığı) yazdığı yazıda “mutasarrıfın bu düşüncesinin temelinde Suçatı denilen bölgenin yakınında tesis etmiş olduğu çiftlik ve tahta hızarlardan “ kaynaklandığını belirtir. Gereğinin yapılması sadarete sorumluluğundadır” der

Orijinal belgenin Transkribe edilmiş ( günümüz Türkçesine aktarılmış) halidir.
BELGE NO: DH.MKT. 1305.5.7
Derviş Paşa hazretlerinden meb’us tezkirenin suretidir.
Bolu Sancağı dahilinde vaki olub geçende kaza haline tahvil edilmiş olan Devrek nahiyesi merkezinden üç saat ilerisinde Suçatı denilen mahall’e nakl-i lüzumu liva-yı mezkur mutasarrıflığından inha edilmiş bazı esbab-ı menfaat pür-sitâneye müstenid olduğu istihbar kılınmasıyla geçende oraya gitmiş olan redif mir-alaylarından izzetlü Hüsnü Bey hin-i azimetinde tahkik ve istiknah madde edilmesi  tavsiye ve ihtar olunmuş idi. Bu kere mir-i muma-ileyh tarafından varid olub leffen tesyir savb-ı ali-i âsaf-âneleri kılınan tahrirat müfadine nazaran liva-yı mezbur mutasarrıfı kaza merkezinden oraya naklini inha etmiş mücerred mahall-i mezkur civarında te’sis etmiş olduğu çiftlik ve tahta hızarlarından münbais bazı mülahazat menfaat-ı cuyaneye mübteni olduğu anlaşılmış olmağla icra-yı icabı merhun-u re’y ve irade-i celile-i  âsaf-âneleridir. Ol bab da emr ü ferman hazret-i men leh-ül-emrindir.
Rumi Takvim 30 Eylül 1303 M. 12 Ekim 1887 / Hicri Takvim 25 Muharrem 1305 M. 13 Ekim 1887
Yaveri-i Ekrem hazret-i şehr-yârî.
Bende Derviş


BELGE NO:DH. MKT. 1457 / 22 
Derviş paşaya yollanan cevapta (Hicri. 7 Safer 1305 tarihli- M. 12 Kasım 1887)  ; şurayı devletçe( meclisi vala gibi üst düzeyli İstanbul’da bulunan meclis) Devrek’in merkezinin daha önceden belirlendiği  ve padişahın da onayı ile bu durum tescil edildiği belirtilmiştir.( yani Devrek merkezi değiştirilmeyeceği anlaşılmıştır)

 
Yardımcı olanlar:
Prof. Dr. Kenan Ziya Taş
Ozan Çekmez- Tarih Öğretmeni

 
 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2017-01-15
Bu haber 1613 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1143
  Toplam: 6453419
   Online :

  376 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama