20 Haziran - 20 Temmuz "Geleneksel Gökçebey Sel Günleri” Başlıyor
Gökçebey tarih boyunca yağmur sularının aşırı yağışları neticesinde sel taşkınlarına maruz kalmıştır. 19 yüzyıl başlarında Osmanlı arşiv kayıtlarında bölgedeki doğal afetlerin başında sel felaketleri görünmektedir. Cumhuriyet dönemi kayıtlarda 10.Temmuz.1933 yılında yaşanan sel felaketi Gökçebey’in nahiye merkezinin değişmesine neden olmuş, merkez bugünkü yerine taşınmıştır. Sel felaketleri devam etmiş; 1950 li yıllar kayıtlarda var olduğundan, 1960,1970 li yıllar ait sel felaketleri kayıtlarda gözükmemektedir. 1982, 1986, 1989 yıllar Gökçebey’in sel felaket yaşandığı yıllar olmuş, 28 Haziran 1991 yılında sel olmuş ama fazla zarar vermemiş, 07.Temmuz.1991 yılında Gökçebey en büyük sel felaketini yaşamıştır. Aradan geçen 18 yıl sonra son olarak 15.Temmuz 2009 yılında büyük bir sel felaketi yaşanmıştır.
2010-2011-2012-2013-2014-2015 yıllarında sel felaketi olmamış ama her yağışın ardından dere taşması halkı korkutmuştur.

Yılın her temmuz ayında yaşanan sel felaketi, Ağusto Deresi’nin taşması sonucu meydana gelmiş;  Gökçebey esnafı çok ağır maddi kayba uğramış ve sel sebebiyle altyapı büyük zarar görmüştür.  Aradan geçen yedi yılı aşkın sürede yaralar sarılmış, zararlar tanzim edilmiş ve hasarlar giderilmeye çalışılmış.

En son 7 sene önce Temmuz 2009’daki selde sular, yeterli genişliğe sahip olmayan kanaldan taşmış; ilçe merkezine sızmış; bina ve dükkânların içine girmiş ve milyonlarca liralık maddi zarara neden olmuştur. Sokaklar birkaç haftada temizlenebilmiş, halkın içme suyu ihtiyacı tankerler ve bireysel çabalarla giderilmiştir.

Bütün bu açıklamaların ardından dikkat çekmek istediğimiz nokta şudur:  Bakımsızlık sonucu havzasının daralmasıyla taşkına sebep olan Ağustu Deresi, sanki o elim hadise hiç yaşanmamış, hiç ders alınmamış gibi yine bakımsız ve yine iç havzası daralmış durumdadır.  Haber metninde görülen fotoğraflar, durumun vahametini tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Görüldüğü üzere, dere yatağını otlar kaplamış; o kadar ki bu otlar öylesine büyümüştür ve bu durumda yürümek imkânsızlaşmıştır.  Bu da yatak kapasitesinin düşmesine, olası bir selde aynı acıların tekrar etmesine ortam yaratmıştır.

Haberdeki fotoğrafların en dikkat çekici noktası ise, sel felaketlerinin yaşandığı tarihlerin yaklaşmakta olduğudur. 20 Haziran’a nerdeyse bir ay kaldı. Eğer önlem alınmaz ise Ağusto  deresi üzerinde yıkılan duvarlar,  derenin içinde büyüyen ağaçlar, hatta 2011 yılında yapılan Taşkın ve Rüsubat kontrolü barajı ağzına kadar dolmuş; bu kadar olumsuzluk içinde Ağusto deresi de her an taşmaya hazır vaziyette. Ağustu Deresi’nin Gönüllü Temizlikçileride  yok artık! Bu dereleri bakalım kim temizleyecek.


 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2016-05-17
Bu haber 1966 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1135
  Toplam: 6453411
   Online :

  368 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama