Cumhuriyet Halk Partisi Gökçebey ilçe başkanlığı , 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla alternatif çelenk koyma töreni düzenledi. Cumhuriyet Halk Partisi Gökçebey ilçe Başkanlığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 96. yıldönümünü Cumhuriyet meydanında Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak kutladı.
Cumhuriyet meydanındaki kutlama töreni ; CHP İlçe Başkanı Cem Oktay’ın Atatürk anıtına Çelenk koymasıyla başladı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından CHP ilçe başkanı Cem Oktay , günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Oktay konuşmasında şunları söyledi; Değerli katılımcılar, egemenliğin millete geçişinin 96.yılı hepimize kutlu olsun. 23 Nisan, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan önemli bir gündür. Çünkü ilk "Büyük Millet Meclisi" 1920 yılında, bugün açıldı. Günün çok anlamlı, başka bir özelliği daha vardır: Ulusal egemenlik bayramı olarak kutlanan bugün, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve yurtseverlerin öncülüğünde,23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile egemenlik tek kişi sultasından millete geçmiştir. Meclis siyasi bir bilinç ve dayanışma ile her kökenden insanlarımızın millet çatısı altında kardeşçe yaşamasının güvencesidir.
Ulusal egemenlik, yönetim yetkisinin ve hakkının millette olması demektir. Bu yönetme yetkisi hiçbir sınıfa, kişiye, aileye ya da topluluğa bırakılamaz. Millet, kendi kendini yönetmek suretiyle, bu hakkını kendisi kullanır. Bu nedenledir ki bir halk yönetimi olan Cumhuriyetimizin temel kaynağı milletin egemenliğidir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bağımsızlığımızın ve milli egemenliğimizin simgesi olmasının yanında milletimizin iradesini oluşturan Meclisimizi, parlamenter demokrasimizi yok sayan, etkisizleştirmeye ve itibarsızlaştırmaya kalkışan, kendi arzularını milletimize dayatmaya çalışan zihniyete karşı milli iradeye sahip çıkarak, baskılara boyun eğmediğimizi,asla boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.
Bilindiği gibi, Birinci Dünya Savaşı'ndan (1914-1918) sonra yurdumuz düşmanlarca (İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan) işgal edildi. Osmanlı Devletinin yöneticileri de bu işgale boyun eğdi. Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak, ulusumuzu bu haksız işgale karşı direnmeye, karşı koymaya çağırdı. Erzurum ve Sivas kongrelerinden sonra, bütün direniş örgütleri, tek bir savunma örgütü çatısı altında toplandı. Düşmana karşı bir "Kurtuluş Savaşı" başlatıldı. Savaşın yönetimi ve kurtuluşun gerçekleşmesini sağlayacak çalışmalar için bir 'Temsil Heyeti" seçildi, başına da Mustafa Kemal'in getirilmesi kararlaştındı.
O sıralarda, İstanbul'da da bir Meclis (Meclîs-î Mebusan) vardı. Ama Osmanlı padişahı ve hükümetine bağlı olarak çalışan bu Meclis, kendisinden bekleneni verecek özgürlükte ve güçte değildi.İngiliz işgal birliği Meclisi dağıttı. Mustafa Kemal Paşa 19 Mart 1920'de illere yaptığı bir çağrıyla, Ankara'da toplanacak olağanüstü yetkili Meclise, beşer temsilci seçilerek gönderilmesini istedi. İstanbul'dan kaçan milletvekilleri de Meclise katılacaklardı.
Mustafa Kemal, 21 Nisan 1920'de yayınladığı bildiriyle, "Büyük Millet Meclisi’nin Ankara'da, 23 Nisan günü toplanacağını duyurdu. 22 Nisan'da yayınladığı başka bir bildiriyle de, toplanacak Meclisin tüm yönetim ve askeri sorunların merkezi olacağını açıkladı. Büyük Millet Meclisi'nin ilk benimsediği ilke şu oldu: "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindin millet bu hakkını Meclis aracılığıyla yürütür. Meclisin üstünde bir güç yoktur “ Meclisin yapacağı çalışmalar ise, şu amaca yönelikti: Yurdun düşmandan kurtarılması ve bağımsız bir Türkiye'nin kurulması.
Bu amacın gerçekleşmesi kolay olmadı. Tarihsel değeri yüksek olan ilk Meclis, 3 yıl, 3 ay 3 hafta olağanüstü bir çalışma yaptı. Çalışmalar, tam bir demokratik hava içinde yapıldı. Ulusumuzu kurtuluşa ulaştırmak, tik anayasayı yapmak ve Cumhuriyeti kurmak, bu tarihsel Meclisin, onurlu görevlerinin başında gelir. Görüldüğü gibi, 23 Nisan, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Egemenlik hakkının Padişahtan millete geçtiği bir gündür. Milletimiz, bu hakkını, yurdumuzu ele geçirmek isteyen dış düşmanlara ve bunlarla işbirliği yapma gafilliğine düşmüş olan iç düşmanlara karşı savaşarak kazanmıştır. Bu nedenle, egemenliğimiz, ulusal varlığımızın başında gelir.
Egemenliği tek elde toplamak isteyen zihniyetle mücadele etmeyi ulusal bir zorunluluk olarak görüyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız hepimize milletimize kutlu olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyet kahramanlarımız ile aziz şahitlerimizin ruhları şad olsun.






