KAYMAKAM GÜNEY: HEYELANDA 56 AİLENİN MAĞDUR OLDUĞUNU TESPİT ETTİK
-İbrahim TIĞ-
Devrek’te meydana gelen heyelandan 56 ailenin etkilendiği, bildirildi.
Devrek Kaymakamı Yakup Güney yaptığı açıklamada 27 evin boşaltıldığını ve 56 ailenin heyelandan etkilendiğini söyledi.
Kaymakam Güney, heyelandan etkilenenlerin 56 aile olarak tespit edildiğini belirterek; Bu ailelerin şuan yakınlarının yanında kaldığını, ilçedeki tüm yurt binaları ile taşınan tabur lojmanlarını hasardan zarar gören ailelere açtıklarını, ifade etti. Kaymakam Güney hasar gören ailelerden kirada oturmak isteyenlere de kira yardımı yapacaklarını, kaydetti. JEOLOJİ MÜDENDİSİ HALİL TABAK: ZEMİN HALA HAREKETLİ
Bölgede incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Halil Tabak, Eski Devrek Belediyesi İmar İşleri Müdürü Yüksek Mimar Arslan Karahanve CHP Devrek İl Genel Meclisi Mustafa Uzundal da bölgeye giderek incelemelerde bulundu.
Mustafa Uzundal dün de bölgeye geldiğini ancak düne göre heyalanın daha da arttığın, söyledi. Uzundal, “Biz burada dünde CHP’li vekillerimizle incelemelerde bulunmuştuk. Ancak bugün tekrar geldiğimizde heyelanın daha da arttığın gözlemliyoruz. Dün daha az oyan yarıklar bugün daha da artmış durumda. Böyle olunca da tehlike daha da artıyor demektir” diye konuştu.
Yüksek Jeoloji Mühendisi Halil Tabak da incelemeleri sonrasında yaptığı değerlendirme de, “Heyelanın nedeninin yönünü değiştiren su kaynağı mı yoksa yukarıda yol yapımında yapılan doğal değişimler midir, araştırılması gerekiyor. Ama ortada yönünü değiştiren bir su kaynağı var, bu hızlı bir şekilde araştırılması gerekiyor çünkü hala zeminde oynama (kayma) var. Zemin hala hareketli. Sonuca varılması için bu yapılmalıdır. Heyalan havzası 100-150 metrelik bir havza. 50-60 metre ve yaklaşık 100 metre derinliğinde ve 30-40 km.hızla akabilecek bir su kaynağı olabileceğini düşünüyoruz. Bu kaynağın bulunarak sorunun çözülmesi gerekir.”diye konuştu.
Eski Devrek Belediyesi İmar İşleri Müdürü, Mimar Arslan Karahan da yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Devrek Belediyesi bu konuya el atarak, Afet İşleri Genel müdürlüğünden bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Bu acilen yapılmalıdır. Buradaki ev ve yer sahiplerinin sorunları giderilmelidir. Bu afet durucu bir afet değil. Bu afet gün geçtikçe mevsimler geçtikçe heyelanı daha fazla tetikleyecektir ve vatandaş daha fazla mağdur olacaktır.” HEYELAN GECE DAHA DA ARTTI
Heyelanda mağdur olan Soner Susam adlı vatandaş da, düne göre heyelanın gece daha da arttığını ve gece toprak kayması seslerini duyduğunu, söyledi.
Döne göre, 1-1,5 metre heyelan alanında yükseltilerin geldiğini belirten Soner Susam şunları söyledi; “Sabaha karşı saat 2-3 civarında heyelan alanında 1-1,5 metre daha yükseltiler meydana geldi. Yukarıda oluşan baskılar sonucunda bu kabarmalar meydana geliyor. Çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar sonucu sesler çıkıyor. Bu sesler bu akşam daha da çoğaldı. Bu da yapılarda değişiklikler meydana getirdi.
Bir başka vatandaş da, Kaymakamlığın afete uğrayan aileleri tabur lojmanlarına yerleştirmeye çalıştığın ve 10 ailenin yerleştirildiğini, kaydetti. Bir diğeri ise 29 aileye evlerinin boşaltılması için tebligat geldiğini, söyledi.