İLÇE OLMA HİKAYESİ – TEFEN’DEN GÖKÇEBEY’E
Osmanlı Devleti’nin 1519 yılındaki kayıtlarında kaza gözüken Tefen (Gökçebey) bu idari taksimatını 19 yüzyıl sonlarına kadar devam ettirmiştir. 1913 yılında “Tefen Pazarı” olarak anılan Tefen, 1955 yılında nahiye; 1990 yılından itibaren de kaza statüsüne geçmiştir. Bu yazımızda, sürecini yakından ve hatta bizzat içinde bulunarak izlediğimiz, Gökçebey ( Tefen) nin 1990 yılındaki “ilçe olma hikayesini” anlatmak ve geleceğe dair tarihe bir not düşürmek istiyoruz.

Gökçebey’in 3. dönem Belediye Başkanlığı’nı yapan merhum Kamil Karademir, 1984 yılında yapılan seçimlerde SODEP’ den Belediye Başkanı seçildi. Yaptığı hizmetlerin temeli olan Gökçebey’in ilçe yapılması için,öncelikle  temel alt yapıyı hazırladı ve başvurusunu yaptı. Gökçebey’ in sınırlarını genişletmek için Devrek’e bağlı 4 köyü (Kaypaklar, Karabaşlı, Çorak, Örmeci ) Gökçebey hudutlarına dâhil etti.  Gökçebey’in ilçe olması adına 1987 tarihinde SODEP’ den istifa edip, Anavatan partisine geçti ve dönemin hükümetinin desteğini aldı. Görevinin bitimine kadar ilçe yapılması için mücadele verdi ve1989 yılında görevini devretti. 1989 yılında yapılan seçimlerde merhum Saim Aydemir Anavatan Partisinden belediye başkanı seçildi. 1999 yılına kadar, 10 yıl belediye başkanlığı yaptı. Merhum Saim Aydemir, Belediye Başkanı Kamil Karademir zamanında beldenin İlçe olma başvurusunu devam ettirerek tamamladı.
 
Gökçebey’in ilçe oluş süreç şöyle başladı: 
1987 yılında Belediye başkanı Kamil Karademir Gökçebey’in ilçe olması için çalışmalara başladı ve Devrek’ e bağlı Kaypaklar, Karabaşlı, Çorak, Örmeci köylerine giderek Gökçebey ilçe olunca bağlanacak olan köylerden olurunu aldı ve ilçe olma başvurusunu yaptı. Daha sonra SODEP’ den ayrılarak Anavatan partisine geçmek için 18 Haziran 1987 yılında otobüslere binerek kalabalık ilçe halkıyla Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisine gitti. Kafileyi Ankara’da Zonguldak Milletvekilleri Pertev Aşçıoğlu ve Veysel Atasoy karşıladı. Belediye başkanı Kamil Karademir, niyetinin ciddiyetini göstermek adına, dönemin Başbakanı Turgut Özal’a “Gökçebey’in ilçe olması için 40 yıllık partimden istifa ediyorum” diyerek Anavatan Partisine geçti.
 
Meclisteki görüşmelerin sonucunda Resmi Gazete’de yayımlanan “Gökçebey İlçesi de 129. sırada olup "Ekli (129) saydı listede adları yazdı köyleri kapsamak ve merkezi Gökçebey Bucak Merkezi olmak üzere Zonguldak İli'nde Gökçebey adıyla ilçe kurulmuştur." İfadesi ile ilçemizin kurulduğu ilan edilmiştir. Gökçebey’in ilçe olması 09/05/1990 tarihinde kabul edilen 3644 sayılı (130 Üçe Kurulması Hakkında) Kanunla kabul edilmiş, 20 Mayıs 1990 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır
 
Yeni ilçe yapılan Gökçebey'e bu kanunla bağlanan köyler aşağıda olduğu gibidir:
a. Gökçebey Bucağı
 
Birim adı Birim adı İlçesi ve Bucağı
1.         Aktarla
2.         Aliustaoğlu
3.         Bakacakkadı
4.         Bakiler
5.         Bodaç
6.         Dağdemirciler
7.         Duhancılar
8:        Gaziler
9.         Hacımusa
10.      Muharremler
11.      Namazköy
12.      Uzunahmetler
13.      Üçburgu
14.      Veysioğlu
Devrek İlçesi Gökçebey Bucağı
15.      Çukur
16.      Bükköy
17.      Çorak
18.      Karabaşlı
19.      Kaypaklar
20.      Örmeci
Devrek İlçesi Merkez Bucağı
 
Ancak, ilçe statüsü kazandıktan iki sene sonra; bağımlı olan köylerden birkaçı için referandum yapılmış, bu referandum sonucu beş köy Devrek’e bağlanmıştır. 
 
BUNA GÖRE YAPILAN İDARİ DEĞİŞİKLER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:
Gökçebey ilçe olduktan 2 sene sonra Devrek’e bağlanan Kaypaklar köyü için resmi gazetede şöyle yazmaktadır; Zonguldak ili Gökçebey ilçesine merkez bucağına bağlı Kaypaklar köyü’nün buradan ayrılarak aynı ilin Devrek ilçesi merkez bucağına bağlanması; 5442 sayılı il idaresi kanunun 2. maddesinin (B) ve 7267 sayılı kanunla değişik (D) fıkrasına göre 31 Ekim 1992 tarihinde uygun görülmüştür.
 
Gökçebey ilçe olduktan 2 sene sonra Devrek’e bağlanan Karabaşlı köyü için resmi gazetede şöyle yazmaktadır; Zonguldak ili Gökçebey merkez bucağına bağlı Karabaşlı Köyünün buradan ayrılarak Devrek ilçesi merkez bucağına bağlanması 5442 sayılı il idaresi kanunu’nun 2 nci maddesinin (B) ve (D) fıkrasına göre 1 Temmuz 1999 tarihinde uygun görülmüştür.
 
Bu köylere bağlı olarak Bükköy ve Çorak köyleri de Gökçebey merkez bucağından ayrılmış Devrek merkez bucağına bağlanmıştır.


İlçe oluşu üzerine basında çıkan haberler: 
11 Mayıs 1990 tarihli Şafak gazetesinde Gökçebey ilçe olması haberi şöyle verilmiş 

"Gökçebey ilçe oldu" başlıklı haberde Gökçebey nihayet ilçe oldu, bundan sonra halkın birçok resmi işleri için artık ilçe merkezine gitmek zorunda olmayacağı, doğal olarak da zaman içinde birçok devlet dairelerinin Gökçebey'e yerleşeceği ifade edilmiştir. Gökçebeylilerin bu kararı çok olumlu bulduklarını, elbette ilçe olmanın birçok avantajı olduğunu, böylece birçok devlet hizmetinin halkın ayağına geleceğini beyan etmişlerdir. Gökçebeyliler kaza olmanın kuşkusuz birçok avantajı olduğunu ancak asıl sorunun kahvehane köşelerinde bekleyen gençlerinin işsiz olarak iş beklediklerini ve kendilerine iş imkanı anılmasını talep etmişlerdir. Belediye Başkanı Saim Aydemir, Gökçebey'in ilçe olmasından dolayı büyük memnunluk duyduğunu, ilçe olmanın daha geniş ölçüde hizmeti vatandaşın ayağına götürmede yardımcı olacağını ve yeni imkanların doğmasına neden olacağını belirtmiştir. 

4 YIL SONRA 
1994 Mart ayında yayınlanan Gökçe haber gazetesinde ilçe oluşun dördüncü yılı ile ilgili şunlar yazılmış, Değerli Gökçebeyliler. Şöyle 4 yıl geriye giderek ilçe oluşumuzu yeden hatırlayalım. Bilindiği gibi 10 Mayıs 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ilçe olarak boğazımıza sanlı bazı zincirleri kırmıştık. O günü daha dünmüş gibi hatırlıyorum. İlçe oluşumuzu o gün çok büyük bir coşkuyla, halaylar çekerek kutlamıştık. Kutlama töreninde kimler yoktu ki eski Belediye Başkanlarımızdan Tahir Yılmaz, yine eski Belediye başkanlarımızdan merhum Kamil Karademir, Belediye Başkanımız Saim Aydemir, Hidayet Yılmaz, ANAP Devrek İlçe Başkanı Hüseyin Karaelmas ve daha adını sayamadığımız birçok kişi bu mutlu günümüzü birlikte kutlamıştık. O gün üç belediye başkanımızın bir arada olması ise bizlere güç vermiş idi. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmalardan sonra kesilen dananın eti havanında güzel olması nedeniyle caddelere kurulan yemek masalarında halkımıza dağıtılmıştı. Ogün herkesin gözünde ilçe olmanın mutluluğu vardı, Dileğim bundan sonra Gökçebey'de yaşayanların partili, partisiz, bürokratıyla, memuruyla, esnafıyla, işçisiyle, köylüsüyle genciyle, yaşlısıyla birlik ve beraberlik içerisinde olmasıdır. Birlik ve beraberlik Gökçebey'e güç verecektir. 
Bu beraberlik Gökçebey'e hizmet getirecektir.



İLÇE OLUŞUN 4 YILINDA KUTLAMA FOTOĞRAFLARI



BELEDİYE BAŞKANI KAMİL KARADEMİR'İN TBMM İLÇE BAŞVURU FOTOĞRAFLARI
 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2015-07-05
Bu haber 4835 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1123
  Toplam: 6453399
   Online :

  358 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama