Gerekirse çadır kurarım, fakülteyi açarım
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Zonguldak’ın gelişimi açısından büyük önem taşıyan Karaelmas Üniversitesiyle ilgili projelerini anlattı.
Öğrenci yemekhaneleri, kafeleri ve gösterişli anfileriyle modern bir görünüm kazanan ve her geçen gün gelişimini sürdüren Karaelmas Üniversitesiyle ilgili bilgi veren ve açılacak olan yeni bölümleri anlatan Açıkgöz, “Şu an üniversitemizin 17 bin öğrencisi bulunuyor. Öğrenci sayımız her geçen gün artıyor. Hedefimiz Zonguldak merkezde 25 bin öğrenciye sahip olmak”dedi.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nide en kısa zamanda açacaklarını belirten Rektör Bektaş Açıkgöz, “Güzel Sanatlar Fakültesi’ni üniversitenin bünyesinde bir yere açmaya gücümüz var. Ancak biz fakültenin şehrin tarihi dokusu içerisinde bir yerde, fakültede okuyan öğrencilerimizin ilham alabileceği bir alanda olmasını istiyoruz.
Bu şehrin vizyonu açısından da büyük önem taşıyor. Bu anlamda şehrin bize sahip çıkması gerekli. Güzel Sanatlar Fakültesi mutlaka açılacak. Gerekirse çadır kurarım fakülteyi yine açarım”şeklinde konuştu.
Şu an en fazla ihtiyaç duyulan bölümler hangileri?
Üniversite Hastanemizin, ihtiyaç duyduğu bazı bölümler var. Öncelikle bu bölümleri açmak istiyoruz. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda ön lisans olarak, Beslenme ve Diyetetik bölümü açtık. Bu bölümün lisans programıda var. Mezun olan öğrencilerimiz, Üniversite Hastanesi’nde ki ihtiyacı karşılayacak.
Mesela bir bölümümüz daha var. Huzurevlerinde ve ihtiyaç olan yerlerde yaşlı bakımını yapacak kişileri yetiştirecek. Bu bölüm büyük oranda iş garintili bir bölüm. Artık her alanda yetişmiş elemana ihtiyaç duyuluyor. Bizde eğitimli kişiler yetiştirmek için, ihtiyaç olan bu bölümleri üniversitemiz bünyesinde açmaya çalışıyoruz.
Bunların yanısıra Bakanlar Kurulu Kararı bekleyen, BESYO ve Rekreasyon Bölümlerini, öncelikli olarak açmayı düşünüyoruz.
Neden öncelikli olarak bu bölümler?
Çünkü, bu bölümlerde bir anlamda tedavi edici hekimlik görevini yürütecek. Zonguldak’ta kireçlenme hastalıkları yoğun olarak görülüyor. Rekreasyon Bölümünden mezun olan öğrenciler, hekimlerin yanında bu hastalıkların tedavisi için görev alacak.
Yine bu hastalıkların önüne geçmek için, BESYO bünyesinde, futbol alt yapısı, rehabilitasyon merkezi ve Sporcu Sağlığı Merkezi kuracağız. İnsanların özellikle eklem hastalıklarına karşı nasıl önlem alacağı, anlatılacak ve vatandaş bilinçlendirilecek.
YÖK tarafından açılması karara
bağlanan bölümler hangileri?
Meslek Yüksek Okulu’na bağlı olarak, Gıda Teknikerliği, İnşaat Teknikerliği, Gemi inşaatı Teknikerliği, Bankacılık ve Endüstriyel Otomasyon Bölümlerini açacağız.
Yine YÖK Başkanlığı’nın üniversitemiz bünyesinde açılmasını uygun gördüğü, İletişim Fakültesi,
Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Biyoloji 2. öğretim, Kimya 2. öğretim, Konservatuara bağlı Yaylı Çalgılar, İktisadi ve İdari Bilimler’e bağlı Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümleri açılacak.
Zonguldak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda, Sağlık Programları Bölümü Bünyesinde; Acil Yardım Programı, Cerrahi Teknikerliği, Yaşlı Bakım Programı, Devrek Meslek Yüksekokulu’nda, İktisadi ve İdari Programlar Bölümü Bünyesinde; Yerel Yönetimler Programı, Teknik Programlar Bölümü Bünyesinde; Kimya 2. öğretim programı ve Gökçebey Mithat Mehmet Çanakçı Meslek Yüksekokul’nda, Seramik Programına isteğe bağlı hazırlık ingilizce sınıfı konacak.
Güzel Sanatlar Fakültesi’ni nerede
açmayı düşünüyorsunuz?
Güzel Sanatlar Fakültesi’ne en uygun yer olarak, Endüstri Meslek Lisesi’nin olduğu yeri düşündük. Güzel Sanatlar Fakültesi’ni açabilmemiz için en az 13 bin m2’lik bir alan gerekiyor.
Bu yerin tarihi dokusuda, burada okuyacak olan öğrencilerimiz ve şehrin vizyonu için çok önemli. Fakülte için arsa bulunduktan sonra, binanın bir hayırsevere yaptırılması gündeme gelecek. Bu aşamadada Milli Eğiitim Bakanlığıyla bir protokol gerçekleştirilecek.
Güzel Sanatlar Fakültesi’ni üniversite
bünyesinde açmanız mümkün mü?
Güzel Sanatlar Fakültesi’ni üniversite bünyesinde açabiliriz. Buna gücümüz var ancak EML’nin binaları 1982 yılına kadar üniversitenin hizmetinde olmuş binalar.
Tabi EML’de okuyan öğrencilerin eğitimi bizim için çok önemli. Orada okuyan öğrencilerin, eğitimine engel olunmayacak, şekilde o öğrencilere yeni bir yer bulunduğu taktirde Güzel Sanatlar Fakültesi’ni orada açacağız.
‘Yer bulamassak, çadır kurup açacağım’
Biz aynı zamanda şehrin tarihinede sahip çıkmak istiyoruz. 1960 yılında orada bulunan maden Mühendisliği Mektebi kapatılmış. Orada şehrin tarihi yatıyor. Güzel Sanatlarda okuyan öğrenciler, sanatçı ve yaratıcı ruha sahip olan öğrenciler bu bölgede hem yaratıcılıkları artacak, hem de şehrin vizyonu değişecek. Tabi bu durumda şehrinde bize sahip çıkması gerekiyor. Güzel Sanatlar Fakültesi’ni mutlaka açacağız. Yer bulamadığım taktirde, çadır kurup yine açacağım.
ZKÜ bünyesinde kaç öğrenci bulunuyor?
Üniversitemizin şu anda 17 bin öğrencisi var. Yeni açılan bölümlerle birlikte bu sayı 1500 artacak. Ancak bizim hedefimiz sadece merkezde, 25 bin öğrenciye ulaşmak.
Öğrenci sayısının artmasının, Zonguldak’a
ne gibi avantajları olacak?
Öğrenci sayısının artması, hem üniversite açısından, hem de şehrin gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Farklı illerden öğrenciler, Zonguldak’a geliyor. Hem şehrimizin tanıtımı yapılıyor hem de şehrin ekonomisi gelişiyor. Yani üniversite öğrencisinin sayısının artması her anlamda şehre canlılık kazandırıyor.
İlk kez uygulamaya konulacak olan, gezici
kütüphane hakkında bilgi verir misiniz?
Gezici Kütüphane Otobüsü özel olarak yapıldı. Bu otobüsün içerisinde 750’ye yakın kitap bulunacak. Bu kitaplar kişisel ve insan gelişimi, klasikler ve güncel kitaplardan oluşacak.
Gezici kütüphane, üniversitemizin ilçeler ve beldelerde ki tüm kampüslerinde dolaşacak. Ünlü isimlerle görüşerek, gezici kütüphanemizle birlikte, bu sanatçı ve yazarlarımızı öğrencilerimizle buluşturacağız, kitaplarını imzalayacaklar.
Kütüphanemiz bu ay içerisinde hizmete başlayacak. Bundan sonra kadrolu elemanımız olan bu otobüs, her yıl eğitim süresi boyunca öğrencilerimizin hizmetinde olacak.
Üniversite sürekli gelişiyor
Ropörtajımız sonrası Bektaş Hocamız, bana üniversitede yapılan yenilikleri gösterdi. Gördüklerim karşısında hayrete düştüm diyebilirim.
Öğrencilerin yemekhaneleri, lüks restoranları aratmıyor. Deniz manazaralı ve yine üniversite öğrencilerinin yaptığı masa ve sandalyeler, alışılmış öğrenci yemekhanesinin dışında, farklı bir tarz yaratmış. Duvarlar ünlü ressamların tabloları ile süslenmiş.
Yemekhanenin mutfağında yapılan yemekler, yemek salonundaki LCD ekranından görülebiliyor. Aşçıların başında bone, elinde eldiven. Herşey sağlık kurallarına uygun.
Öğrenci anfileri, derslikleri ve uygulama atölyeleri oldukça modern, kampüsün içerisinde bulunan kitapçının bile ayrı bir özelliği var. Öğrencilerin istediği kitabı, istediği yerden 2 gün içerisinde getirtebiliyor.
Tabi sadece bunlarla sınırlı değil, Bektaş Açıkgöz’ün önemli projeleri var. Kampüsün içerisinde yurt ve toplantı salonu inşaatı halen devam ediyor.
İlçelerde de dağınık halde olan kampüsleri, bir araya topladıklarını belirten Bektaş Açıkgöz’ün gayreti ve emeği ile sadece Zonguldak, merkezde hedeflediği 25 bin öğrenciye ulaşma, düşüncesi gerçekleşecek gibi gözüküyor.
Bektaş Hocamıza yoğun programı arasında, bana vakit ayırıp, sorularımı cevapladığı için teşekkür ediyorum.
Haberin Kaynağı:www.zirvegazetesi.net