|

Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 69. Yılı Anısına SLAYT GÖSTERİSİ
Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 69. Yılı Anısına SLAYT GÖSTERİSİ
1936’da Eğitmen kurslarıyla başlayan, Köy Öğretmen Okullarıyla devam eden 17 Nisan 1940’da çıkarılan yasayla kurulan Köy Enstitüleri, o zamanki Türkiye nüfusunun yüzde 80’ini kapsayan köylünün çocuklarını üretici iş eğitimi içinde (iş içinde, iş aracılığıyla, iş için eğitim) ilke ve yöntemlerine göre eğiterek onları kulluktan yurttaşlık bilincine, ümmetlikten ulus bilincine ulaştırmak, köyü toplumsal, ekonomik ve sosyal alanda içten canlandırmak, kalkındırmak, köylüyü yönetime katmak, Anadolu’yu aydınlanmaya kavuşturmak, Atatürk ilke ve devrimlerini köye ulaştırmak amacıyla açılmıştı. Kurucusu İsmail Hakkı Tonguç olup, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel büyük destek vermiştir. 1946 yılına kadar yurt düzeyine dengeli bir biçimde dağıtılmış 21 adet Köy Enstitüsü kurulmuş olup, Demokrat Parti Hükümetince 1954 yılında tamamen kapatılmıştır. Köy Enstitüleri, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Dursun Akçam gibi yazar ve düşünürler yetiştirdi.
Kaynak:www.odatv.com
Haber Tarihi:2009-04-18 Bu haber 5323 kez okunmuştur...
|
<< Ana sayfaya Geri Dön << |
Yorumlar
Aytaç Seferoğlu 2009-10-08 :
Sadi abi her zamanki gibi farkını göstermişsin .Çok güzel olmuş ve duyarlılığın için ayrıca teşekkürler.
taner seferoğlu 2009-04-20 :
SADİ Bey,köy enstitüleri ile ilgili hazırlamış olduğun slayt çok güzel .İnsanı hüzünlendiyor ve özlem duymasına sebeb oluyor.Ayrıca bu konuda gösremiş olduğun hassasiyet için ayrıca teşekkürler.
İsmet Akyol 2009-04-18 :
Sadi Bey, Köy Enstitüleriyle ilgili yayınladığınız slayt gösterisi oldukça güzel. Elinize sağlık.
İnsan görüntüleri izleyince Köy Enstitülerinin kapatılmasına adeta isyan ediyor.
Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 69. Yılı Çaycuma’da, Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunları ve Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği’nin ortak organizasyonuyla yemekli bir programla kutlandı. Kutlamaya Zonguldak, Devrek, Gökçebey, Çaycuma ve Saltukova’dan Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunları, emekli öğretmenler, Eğitim Sen üyeleri ve çok sayıda konuk katıldı. Gecede Köy Enstitüleri üzerine konuşmalar yapıldı, o yıllara ait anılar anlatıldı, özlemler giderildi. Gecede Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü Mezunu emekli öğretmen Muharrem Kılıç yaptığı konuşmada; “Eğer Köy Enstitüleri kapatılmasaydı ülkemiz bu hale gelmezdi. Bugün yaşanan olumsuzlukların hiç biri yaşanmazdı” diyerek, ülkemizin niçin bu hale geldiğini özetledi.
Emekli İlköğretim Müfettişi Necati Göktaş da, üniversitelerde genç akademisyenlerin Köy Enstitülerinden esinlenerek günümüze uygun Kent Enstitüleri üzerine çalışmalar yaptıklarını, 2010 yılında Kastamonu’da üniversite bünyesinde sempozyum yapılacağını belirterek geleceğe dair umutlu olmak gerektiğini vurguladı.
Köy Enstitülerinin kuruluşunun 69. yılı nedeniyle ülkemizin dört bir yanında açıklamalar yapıldı, etkinlikler düzenlendi. Umutluyuz yarınlar adına…
Bu Habere Yorum Yazın
ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
|
|