Eğitim Sen: “AKP çocukları kobay olarak kullandı”

4+4+4 düzenlemesinde uyarılara rağmen uygulamayı başlatan Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 düzenlemesiyle 60-72 ay aralığına çekilen okula başlama yaşı konusunda geri adım attı.

Değiştirilen yönetmeliğe göre, eğer velileri dilekçe verirse 66, 67 ve 68 aylık çocukların kayıtları 1 yıl ertelenebilecek. 69, 70 ve 71 aylık olan çocukların kayıt ertelemesi için ise “ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu” istenecek.

 Bir, bir buçuk yıl önce 4+4+4 düzenlemesine dair çok şey söylediklerini ve getirilmek istenen sisteme karşı yoğun bir şekilde mücadele ettiklerini söyleyen Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol,  öngörülerinde bütünüyle haklı çıktıklarını belirterek, “72 ay öncesi çocukların ilkokula başlatılması konusundaki kaygılarımızda haklı çıktık” dedi.

 “72 AY ÖNCESİ ÇOCUKLARI TAMAMEN ANAOKULUNA GİTMELİ”

Okula başlama yaşının 72 ay olması gerektiğini belirten Akyol; “MEB; 1983-1985 yılları arasında benzer bir uygulamayı denemiş ancak olumsuz sonuçları açığa çıkınca uygulamadan vazgeçmişti. Geçen yıl başta Eğitim-Sen olmak üzere, bazı sendikalar ve ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi üniversiteler şiddetle karşı çıkmasına rağmen, MEB bu çocukların geleceğini kararttı. Hazırlanan bilimsel raporlar gösterdi ki bu çocukların anatomileri, zihinsel ve psikolojik gelişimleri ilkokul eğitimine hazır değil, okul öncesine gitmeliler. Buna rağmen uygulamayı hayata geçirdi. Bugün MEB’in, bu değişikliği yapma ihtiyacı da ortaya çıkarmıştır ki 4+4+4 ölü doğmuştur. Bakan Nabi Avcı  da şu an doğum sancıları yaşamaktadır. Bakanlık bu ısrarından bir an önce vazgeçmeli, 72 ay öncesi çocukları tamamen anaokuluna göndermelidir.” dedi.

Akyol açıklamasında şöyle dedi: “AKP`nin bilim insanlarının, meslek odalarının, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine kulak tıkayarak 66 aylık çocukların okula başlamasını dayattığı 4+4+4 uygulamasının en az birkaç nesli heba edeceğini defalarca ifade etmiştik. Geçtiğimiz yıl 60 aylık çocukla 72 aylık çocuğu aynı sınıfa koyarak kendi ideolojik kaygıları için nitelikli eğitimi ve müfredatı kurban eden Bakanlık, öğretmenleri de norm fazlasına ve alan değişikliklerine mecbur bırakarak mağdur etmişti. Okul öncesi eğitimi kısmi olarak ilkokul birinci sınıf müfredatına dâhil edilerek dünyada görülmemiş gariplikte bir uygulamaya imza atmış ve ilkokula başlayan 72 aylık çocukların da gerekli eğitimi almasını engellemişti.

Sendikamız bu süreçte, 72 aydan küçük çocukların yerinin okul öncesi eğitim olduğunu defaatle vurgulamış, parasız yaygın ve kamusal bir okul öncesi eğitim sisteminin gerekliliğini ifade ederek velilere "çocuklarınızı bu yanlışın içine sürüklemeyin, ilkokula göndermeyin" çağrısında bulunmuştu.  Buna rağmen 2012-2013 yılında okul öncesi eğitim kapsamında olması gereken 416 bin 191 çocuğun ilkokula kaydolması nedeniyle okullarda kalabalık sınıflar, uygun olmayan müfredat, bina ve imkan yetersizlikleri başta olmak üzere skandal niteliğinde birçok sorun yaşanmış, kimi okullar yaş gruplarına göre sınıflarını ayırabilirken pek çoğu da bunu gerçekleştirememiştir.

Eğitimi düzensizliğe ve niteliksizliğe sürükleyen Milli Eğitim Bakanlığı meşruiyetini açıkça kaybeden bu uygulamada ısrar etmeyi sürdürmektedir. Bugün yürürlüğe giren bir değişiklikle, "Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir" diyerek velinin vereceği dilekçe ile ilkokul kaydını erteleme yaşını 69 aya dek geri çekmiştir. Alelacele ve ideolojik hırslarla başlattığı uygulamaların yarattığı sorunlarla nasıl baş edeceğini bilemeyen Bakanlık, geçen yılki uygulamadan geri adım atma gereği duymuş ancak bu kez de 69-72 aylık çocukları rapor dayatmasıyla baş başa bırakmıştır.

Bilinmelidir ki, yanlışlığı bilimsel olarak ve pratikte ortaya konmuş bu uygulamadan tamamıyla vazgeçmedikçe ve 72 ay öncesi çocukların, kamusal, parasız okul öncesi eğitim hakkı verilmedikçe, sorunlar yıldan yıla bir kartopu gibi büyümeyi sürdürecektir. Bakanlığa bir kez daha sesleniyoruz: Doğurduğunuz krizi kısmi değişikliklerle ortadan kaldıramazsınız! Eğitimi ideolojik ihtiyaçlarınıza göre düzenlemekten ve bir yap boz tahtası haline getirmekten derhal vazgeçin!

Velilerimize sesleniyoruz, 72 ay öncesi çocukları ilköğretime değil; çocuklarımızın geleceği için  okul öncesine gönderin.”

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2013-08-16
Bu haber 1742 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1176
  Toplam: 6453452
   Online :

  396 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama