Anayasa ve Parlamenter Sistem Paneli
Gökçebey ilçesinde Türk Hukuk Kurumu Gökçebey Şube Başkanlığı'nca CHP eski ilçe başkanı Ömer Başoğlu başkanlığında oluşturulan Tertip Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen panalde konuşmacı olarak Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, Türk Hukuk Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu katıldılar.
Gökçebey Camlı Köşk Sosyal Tesislerinde gerçekleşen panele Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçarsaln, CHP eski Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Nadir Saraç, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP esli il başkanları Osman Yayla ve Tümer Peker, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sivil toplum kuruluşu başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konuşmacılar Anayasa ve Parlamenter sistemi anlatılar. Panelde konuşan Kanadoğlu, mevcut anayasada 12 Eylül 2010'da yapılan değişiklikten sonra yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını bu yüzden anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu vurguladı. Kanadoğlu, devlet organlarının çağdaş bir iş bölümü ve iş birliği içinde çalışması, kuvvetler ayrılığı ilkesinin bütünüyle hayata geçirilmesinin gerekli olduğuna inandığını ifade etti.
Kanadoğlu, şunları söyledi; “Halk oylamasına sadece anayasa değişiklikleri sunulabiliyor. O halde önce anayasada yapılacak bir değişiklikle, a'dan z'ye anayasa isteyip istemediği millete sorulmalıdır. Nitelikli bir çoğunlukla millet 'evet' derse, o zaman yolu aranır ve bulunur. Anayasa'nın a'dan z'ye değişmesinin tek yolu budur. Bunun haricinde yapılan her eylem, hukukun bir tarafa bırakılması demek olur. Ayrıca görüyoruz ki a'dan z'ye yeni anayasa isteğinin altında, bugünkü anayasanın hem başlangıç bölümünde, hem de ilk üç maddesinde yer alan Atatürk milliyetçiliğini silmek var. Devamında ise 'Atatürk milliyetçiliğini sildiğimiz zaman, Türk milleti ifadesini de buradan çıkaracağız' geliyor. Burada da 'Ben ancak terörü böyle önleyebilirim' düşüncesi öne çıkıyor.
Terörü önlemenin tek çaresi onları silah bıraktırmaya zorunlu bırakmaktan geçer. Bu devleti yürüten kişiler olarak, elinde silahı olan terörle aynı masada oturma durumuna düşürürseniz bu ülkeyi, anayasa değişikliğine o terör örgütünün uzantılarının da katılmasını sağlarsanız. Ortaya çıkacak manzara herhalde terörün sona ermesi demek değildir. Dünyanın hiçbir yerinde elinde silah bulunan terör örgütüyle devlet pazarlığa girmez, girmemiştir. 'Türk milleti' sözcüğünün çıkarılmasına çalışılması barışı sağlayacak ve terörü önleyecek zannediliyorsa asıl sıkıntı o zaman başlayacaktır. Türk milletini ortadan kaldırma olanağı hiç kimsenin gücünde değildir. Ben Türk doğdum, Türk olarak yaşadım ve Türk olarak öleceğim. Hiçbir güç benim bu sıfatımı ortadan kaldıracak silecek ve Türk milletini yok edecek bir güç değildir ve bu güç dünyada yoktur”
İkinci konuşmayı yapan hükumetin Gazetesi Yazarı Işık Kansu ise, Anayasa konusunda geniş bilgiler verdi.
Türk Hukuk Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ise konuşmasında hükumetin yapmak istediği Anayasanın “İmralı Anayasası” olacağını iddia etti.
Kaynak: CUMA

