25 Şubat-3 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek 24. Vergi Haftası Kutlamaları kapsamında Gökçebey’de düzenlenen etkinlikler kapsamında 26 Şubat 2013 tarihinde saat 14.00’te Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakcı Meslek Yüksekokulu Konferans ve Gösteri Salonunda “Vergiye Gönüllü Uyum Paneli” düzenlendi. Panelde Yrd. Doç. Dr. Bülent Haner’in, “Zonguldak Ekonomisinin Ülkemize Katkısı” adlı bildirisini takiben, Gelir Servisi Sorumlusu Gelir Uzmanı Kadir Çelik, “Vergiye Gönüllü Uyumda Vergi Algısının Önemi” adlı bir konuşma yaptı.
Çelik konuşmasında,” Ülke genelinde olduğu gibi Gökçebey’de de çeşitli etkinliklerle kutlanan 24.Vergi Haftasında ‘Devletin ürettiği kamu hizmetlerinin en önemli ve en sağlam finansman kaynağının vergiler olduğunu belirterek, Vergi Haftası’nın, topluma bu bilincin aşılanması noktasında çeşitli etkinliklerle değerlendirileceğini kaydetti. “Vergi gelirleriyle finanse edilemeyen kamu hizmetlerinin borçlanma yoluyla finanse edileceğini, bunun da, ülkenin geleceğini ipotek altına alma anlamı taşıyacağını” kaydeden Çelik, “Vergiler sadece kamu giderlerinin finansman kaynağı değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı geliştiren, bölgeler arası ekonomik gelişmişlik düzeyini dengeleyen önemli bir araçtır. Kamuoyunun dikkatini vergi konusuna çekmek ve vergiyi toplumun tüm kesimlerine benimsetmek amacıyla, 1990 yılından bu yana ‘Vergi Haftası’ kutlamaları yapılmaktadır.
“Vergi Haftası kutlamalarının iki temel esprisi olduğunu” dikkati çeken Çelik, “Bunlardan birincisi ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuklarımızda, gençlerimizde vergi bilincinin oluşmasına katkı sağlamak; ikincisi de, toplumda zaten var olduğuna inandığımız vergi bilincini daha üst seviyelere taşımaktır.
Kişilerin çeşitli nedenlerle devlete vergi vermemeleri durumunda devletin giderleri gelirleri aştığından bütçe açık verecektir. Bu durum, devlet ekonomisini olumsuz yönde etkileyecek, işsizlik, enflasyon , borçlanma sonucu faiz ödemelerinde sıkıntı gibi istikrarsızlıklar oluşacak ve devlet büyük zarara uğrayacaktır.
Oluşabilecek kötü sonuçlar engelleyerek, mali ve ekonomik yönden daha güçlü bir devletin devamı, devletin sağlayacağı olanaklardan daha üst düzeyde yararlanabilen bir toplumun sağlanabilmesi için en gerekli süreç, toplumda doğru vergi algısının ve davranış şekillerinin oluşturulmasıdır.
Vergi algısının ve bilincinin yerleşmesi için, küçük yaşlarda ailede başlayıp okullarda devam edecek, iyi bir geleceğin koşulu olan vergi ile ilgili temel eğitimlerinin verilmesi, vergi vermenin bireylerin topluma karşı bir sorumluluk olduğunun, verginin kişiye bir yük olmadığının, kamu hizmetlerinin sürdürülebilmesi için ödenmesi gerekli olan bir değer olduğunun benimsetilmesi önemlidir.
Ayrıca, çocukların ve gençlerin vergiye karşı olan yanlış algılarının, olumsuz düşüncelerinin düzeltilmesi, gelecekte vergi bilincinin oluşmasında etkili olacaktır. dedi