Bölgemize “TERMİK SANTRAL” Yapılmasın

 Bölgemize “TERMİK SANTRAL” Yapılmasın
Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Doğaya rağmen, insan sağlığını tehlikeye atacak bir yatırım; gelişmenin aksine gerileme ve sıkıntı yaratacaktır!
Bartın yolu üzerinde, Saltukova’da mevcut olan ve daha önce sahiplerinden Ceylan Holding tarafından satın alınan 170 dönümlük arazinin yıllarca boş kaldıktan sonra, Hazine tarafından Kaptan Şirketler Grubuna satıldığını ve grubun bu arazide ve civarında öncelikle Termik Santral, sonrasında da Demir-Çelik ve Çimento fabrikaları kurmak istediğini yetkililer yerine basından öğrendik. Elbette yatırımcılar ilgili makamlara bu isteğini bildirmiş, gerekli resmi başvurularını ve fizibiltesini yapmıştır. Aksi taktirde 7 Şubat’ta yapacağı yatırımlarının çevresel etkisini masaya yatırıp, bölgede yaşayanların da onayını almak üzere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile ilgili bir halk toplantısı yapmazlardı.
Bizler Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemizdeki yatırımların artması ve işgücünün de bu yatırımlarda değerlendirilmesi ile geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlarla da bir kez daha vurgulanan göçün önlenmesini, bölgemizin refah seviyesini artımayı ve topyekün kalkınma hedefiyle çalışmalarımız şekillendiriyoruz. Topyekün kalkınmayı da sanayisi, ticareti, ulaşımı, tarım ve haynacılığı, kültürel faaliyetleri ve turizmi ile ele alarak bölgenin dengeli bir gelişim süreci yaşamasını amaçlamaktayız. Bu nedenle hiç bir yatırımın çevremizi kirleterek, doğal güzelliklerimizi yok etmesine ve insan sağlığını tehliye atmasına izin veremeyiz.
Gelişmenin hedef alındığı çağdaş bir ortamda; insan sağlığına rağmen gelişen bir sanayinin ve yatırımların hayata geçmesi düşüncesini hiçbir mantık kabul etmez...
Bölgemizin konumu ve potansiyeli açısından gelişiminin hızlı olacağı beklentisini körüklenmektedir. Bunların ardından nihayet yatırım anlamında somut birkaç girişim olması da sevindiricidir. Ancak fabrikalarla dolacak olan arazilerin tespitinde doğal dengenin korunmasını birinci öncelik olarak ele almak gerekmektedir.
Aslında termik santral gibi tesisler miyadını çoktan doldurmuştur. Bölgemizde, burnumuzun dibinde, Çatalağzı’nda mevcut ve çevre halkına yaşattığı sıkıntıları her geçen gün artan tesisler de varken; Saltukova’da bir “termik santral” yatırımının -100-150 kişilik istihdamı uğruna- onay alması da mantık dışı olacaktır. Termik santrallerin taşkömürüne yakın olduğu için, Zonguldak’taki kömürü değerlendirmek adına bölgede yapılması ise gerçek dışı bir söylemdir, çünkü mevcut termik santraller kalitesi belirsiz, ithal kömürle çalıştırılmaktadır.
Sonuç olarak tarım ve hayvancılığın her geçen gün önemli bir sektör olarak ilerlediği, bölgemizde de önemli yatırımların yer aldığı şu dönemde termik satral ve arkasından çimento fabrikası gibi atıkları ile hem toprağı, hem havayı hem de suyu kesinlikle önemli ölçüde kirletecek bir tesise karşıyız. Doğaya rağmen, insan sağlığını tehlikeye atacak bir yatırım da, gelişmenin aksine gerileme ve sıkıntı yaratacaktır.

Bölgemizin havası, suyu ve toprağını kirletmeden de güneş, rüzgar gibi yeni ve temiz enerji kaynakları kullanılarak da enerji yatırımları yapılabilir. Bu nedenle Saltukova Lisesi Konferans Salonu’nda saat 13.00’de yapılacak toplantıya duyarlı olan herkesin katılması, gerekli itirazların yapılması ve yetkililerin de buna göre karar vermesi bölgemiz ve geleceği açısından önemlidir. 

“Çaycuma’yı Kirli Emellerinize Alet Etmeyin”
CHP Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu, Çaycuma’nın Saltukova beldesine kurulması düşünülen termik santrale tepki gösterdi. 
CHP Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi;

“Günlerdir kamuoyunu meşgul eden, Çaycuma İlçemizin tüm beldeleriyle köyleriyle beraber varlığını tehdit eden, hem insan sağlığını, hem de doğayı katlettiği bilinen termik santralin Saltukova beldemize kurulmak istenmesini, bunun için gerekli zeminlerin hazırlanmak istenmesini anlamak mümkün değil.

Daha yaklaşık 1 yıl önce Bartın’ın Amasra İlçesine kurulmak istenen termik santral için Amasralının Bartınlıların nasıl mücadele verdiği dün gibi hafızalarımızda iken böyle bir doğa katilinin Çaycuma’ya layık görülmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

İlçemiz İlimizin coğrafik yapısı tarıma ve şehirleşmeye en müsait İlçesi iken önü her türlü gelişmeye açıkken bu durumu avantaja nasıl çeviririz düşüncesi yerine İlçemizin önünü nasıl kapatırız çabasını hangi zihniyet verebilir.

Termik santralde üretilen radyoaktif maddenin, nükleer santrallerde üretilen radyoaktif maddeden kat ve kat fazla olduğunu bile bile, Santralin ortama yaymış olduğu nükleer partiküllerin insanlarda kanser, genetik bozukluklar, radyasyon zehirlenmeleri, anne karnındaki bebeği zihinsel engelli doğma nedeni olduğunu bile bile bu nasıl bir mantıktır ki Çaycuma’yı katlettirmeye kalkıyorsunuz.

Saltukovamızda, Perşembemizde, Karapınarımızda, Nebioğlumuzda, Filyosumuzda tavuk kümesçiliği, Büyükbaş hayvancılık, meyvecilik, seracılık geliştirilmeye çalışılırken göz göre göre sadece belli bir şirkete para kazandırmak için kendi insanımızın yatırımlarını heba ettirecek zihniyeti halkımıza havale ediyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisinin sonuna kadar termik santralle mücadele edeceğini kamuoyumuzun bilgilerine sunarım. Ayrıca bu konuda duyarlılık gösterip termik santral kurulmasına tepki gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarımızın değerli başkan ve yöneticilerinin bu haklı mücadelelerinde yalnız bırakmayacağımızın bilinmesini isterim.”

“Yaşamak İçin Termik Santrale Hayır!”
Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği Saltukova beldesinde kurulması düşünülen termik santrale tepki gösterdi.
Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından yapılan açıklama şu şekilde; “Çaycuma Saltukova Hacılar Köyü altında bulunan birinci sınıf tarım arazisine Kaptan Şirketler Grubu adlı kuruluş tarafından yapılmak istenen Termik Santral'le ilgili 7 Şubat 2012 Perşembe günü saat 13.00'te Çaycuma Saltukova Lisesi Konferans Salonunda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılacaktır.
‘Yaşamak İçin Termik Santrale Hayır!’ diyen herkesi 7 Şubat 2013 Perşembe günü saat 13.00'te Çaycuma Saltukova Lisesi Konferans Salonunda yapılacak olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına katılmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: CUMA
 

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2013-02-07
Bu haber 1745 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1176
  Toplam: 6453452
   Online :

  397 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama