“Toprağın Çocukları” Filmi, 18 Ekim’e Kadar Çaycuma’da

Bütünüyle gönüllü, dinamik, yürekli bir ekibin, sabah akşam çalışarak özveriyle çektiği “Toprağın Çocukları” filmi, Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği’nin katkılarıyla 12 Ekim 2012 Cuma günü izleyiciyle buluştu.

Film, 13-14-15-16-17-18 Ekim tarihlerinde saat 20.30'da Çaycuma Belediye Sineması'nda gösterimde kalacak ve biletler indirimli olarak satılacak (6 TL).

“Toprağın Çocukları” filmi, 9. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

ʻʼKöylü milletin efendisi olacaktıʼʼ sloganıyla yola çıkan, Köy Enstitüleriʼnin kapatılmasını konu alan “Toprağın Çocukları” filmi kapatıldığı tarihe kadar 17342 öğretmen, 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirilen, dünya ülkeleri arasında eğitim alanında en özel örnek olarak görülen Köy Enstitüleriʼnin kapatılma sürecinin ve Anadolu halkının aydınlanma savaşı anlatılıyor.

AYDINLANMANIN TEMELİ EĞİTİMDİR

1940 öncesi halkın en büyük yoksunluklarından biri de eğitimdir. Savaştan henüz çıkmış ve ayağa kalkmaya çalışan bir ülkenin çocukları, yoktan var etmeyi öğrenirler. Cumhuriyet eğitimle, insan devrimini gerçekleştirecektir. Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç insan devriminin eğitimde olduğunu düşünür. Yüzde sekseni okuma yazma bilmeyen insanlardan oluşan bir ülkenin, aydınlanmasının yegane temeli eğitimdir. Bu temel birlikte atılır. İşte Köy Enstitüleri bu temelin kendisidir. Savaştan çıkmış bir halkın genç çocukları, genç öğretmenleri ve ustaları geriye bir miras bırakmak için büyük bir mücadele verirler. Filmde, Köy Ensitüsü öğretmeni Kemal, kendi köyünde bağnazlığa, ayrımcılığa karşı eğitimle savaş verir. Tüm acılarına rağmen çocuklarını gönderdiği köy enstitüsünde ise İsmail Hakkı Tonguç komünizm suçlamalarıyla uğraşmaktadır. Dönemin politikaları, 2. Dünya Savaşı’nın etkileri, Turancı gençlik gibi nedenlerle enstitülerin bağımsız ve üretken yapısı kırılmak istenir.

Savaş biter. Çok partili rejime geçilir. İsmail Hakkı Tonguç görevinden alınır. Hasan Ali Yücel istifa eder. Enstitüler tek tek kapanmaya başlar. Fakat kapanan kapıları genç enstitülüler açmaya çalışmaktan asla vazgeçmezler.

KÖY ENSİTÜLERİNİN MAKUS KADERİ DEĞİŞMEZ

Filmde, yaşadığı çingene kampı saldırıya uğrayınca canını kurtarmak için kaçan Karika, aynı çevrede köy enstitüsünde öğrenim gören Cevher tarafından kurtarılır. İsmail Hakkı Tonguç’un desteğini alan Cevher, kimsesiz kalan kızı enstitü içerisine yerleştirerek ona barınacak yer sağlar. Fakat bu durum köy halkının hiç hoşuna gitmez ve enstitüye çingeneyi kapı dışarı etmesi için baskı yapılır. Enstitünün varlığından oldum olası rahatsız olan bölge komutanı Necip bir baskın gerçekleştirerek müdür Kemal Öğretmen’i gözaltına alır. Çıkan bu olaylar ve gözaltına alma süreci, yurt genelinde varlığını sürdüren köy enstitülerinin kapatılma dönemine denk düşmektedir. Kemal Öğretmen’in suçsuzluğu nihayetinde ispatlanır ama köy enstitülerinin makus kaderi değişmez. Köy enstitülerinin kapatılma kararı yakındır.

Yapımcılığını filmde Kemal Öğretmen olarak yer alan Erkan Can’ın, yönetmenliğini ise Ali Adnan Özgür’ün üstlendiği filmde, Ufuk Bayraktar, Şebnem Sönmez, Bahtiyar Engin, Suzan Kardeş, Müge Boz, Türkü Turan, Banu Başeren, Ezgi Mola, Serdal Genç ve Ezel Akay da rol alıyor.

FİLMİ GÖREMEDEN ARAMIZDAN AYRILDILAR

Filmin çekiminde kullanılan atlardan 4’ü ölü bulunmuş, daha sonra da filmde rol alan Onur Çilingir, İstanbul’daki kazada yaşamını yitirmişti. Çilingirden 4 gün sonra da filmde rol alan 62 yaşındaki Zorba Saltürk kanserden hayatını kaybetmişti. 

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2012-10-13
Bu haber 2328 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1161
  Toplam: 6453437
   Online :

  387 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama