Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle Gökçebey’de 3–4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle “ERÜTELİM YAĞLARI ÇIKIVEYLİM BAYIRLARI” sloganıyla yürüyüş düzenlendi.
3–4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle Gökçebey İlçe Devlet hastanesi, Toplum Sağlığı Merkezi, Gökçebey Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından “Obezitenin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivitenin Öneminin Kavranması” amacıyla yürüyüş düzenlendi.
Gökçebey Hükümet konağı önünde başlayan yürüyüş İsmet paşa caddesinde devam ederek tekrar hükümet konağı önünde sona erdi.
Yürüyüşe, Gökçebey ilçe hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Fatih Akca, ilçe devlet hastanesi müdürü Şaban Karabostan, İlçe Müftüsü Ünal Baş, Gökçebey Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Fazıl Aytaş, , Gökçebey İlçe Devlet hastanesi Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları, Öğretmenler, Öğrenciler ve ilçe halkı katıldı.
Gökçebey ilçe hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Fatih Akca, 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü ile ilgili bir konuşma yaptı.
Akca konuşmasında,Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir.
Düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra toplumda sık görülen kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir.
Kronik hastaların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin risk faktörü sıralamasında dördüncü sırada yer almakta ve dünya genelindeki ölümlerin %6’sını oluşturmaktadır (Meme ve kalın barsak kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, şeker hastalığının %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir). Obezitenin günümüzde yaygınlaşmasının nedenlerinden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir.
Bakanlığımız tarafından yayımlanan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım ” araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının %3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun %96,5’i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır.
Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur” dedi
Yürüyüş sonunda ilçe devlet hastanesi tarafından yürüyenlere elma ve su ikram edildi.
Kaynak:tefen67


