21 milyar dolarlık yatırım atağı

Zonguldak Filyos'ta demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santralleri başta olmak üzere Karma Endüstri Bölgesi kurulurken, Konya-Karapınar bölgesinde ise Enerji İhtisas Bölgesi hayata geçirilecek. Filyos ve Karapınar'da kurulması planlanan iki endüstri bölgesinin yatırım hedefi toplamı 21 milyar dolar.

BAKANLAR KURULU ONAYLADI

Bakanlar Kurulu, Zonguldak-Filyos Endüstri Bölgesi ile Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulmasını karara bağladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Adana-Ceyhan ilçesinde kurulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin yanı sıra, iki yeni Endüstri Bölgesi daha kuruluyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı ve Koordinasyon Kurulu tarafından Başbakanlık'a sunulan çalışmaya göre, Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar bölgesinde 2 ayrı endüstri bölgesi kurulacak. Zonguldak Filyos'ta demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santralleri başta olmak üzere Karma Endüstri Bölgesi kurulurken, Konya-Karapınar bölgesinde ise Enerji İhtisas Bölgesi hayata geçirilecek. Karapınar Endüstri Bölgesi, özellikle güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için kritik bir adım olacak.

Gelişmeyle ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar bölgesinde kurulacak 2 ayrı endüstri bölgesinde yatırımcılara ne tür avantajlar sağlanacağını şöyle anlattı:

"Bu bölgelerdeki yatırımlar için yeni uygulamaya giren Yeni Teşvik Kanunu'ndaki teşvik unsurlarını, Bakanlar Kurulu kararıyla genişletmeyi düşünüyoruz. Ayrıca bu bölgedeki yatımlar için gerekli ÇED raporları dahil diğer tüm ruhsatlar, üç ay gibi kısa bir sürede alınabilecek. Bunun yanında bu bölgelerin kamulaştırma ve altyapı bedellerini de bakanlığımız bütçesinden karşılamayı düşünüyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıların, ileri teknoloji üretecek yatırımlarını bu bölgelerde en kısa sürede gerçekleştirmeleri amaçlanıyor. Endüstri Bölgesi uygulamasına Adana-Ceyhan ilçesinde kurulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi çalışmalarına bu yıl itibariyle hızla devam edilecek, bu bölgenin Türkiye nin enerji üssü haline gelmesi sağlanacak.

Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar bölgemizin Endüstri Bölgesi ilan edilme çalışmaları son aşamaya geldi. Koordinasyon Kurulu, iki bölgenin Bakanlar Kurulu'nda Endüstri Bölgesi ilan edilebilmesi için karar aldı. Söz konusu iki bölgenin Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle ilgili karar Başbakanlık'a sunuldu."

Filyos'a demir-çelik

Ergün, Filyos Endüstri Bölgesi'nde, Filyos Serbest Bölgesi'nin I. Kısmı olarak ifade edilen yaklaşık 733 hektarlık alanın Endüstri Bölgesi olarak ilanına dair çalışmalar son iki yıldır detaylı olarak yürütüldüğünü hatırlatarak, "Gelinen son aşamada bu bölge üzerinde ilgili kurumlarla yapılan istişarelerden sonra, toplamda 629 hektar olarak belirlenen alan içinde, Filyos çayı sedde inşaatı çalışması ve orman alanları kısımları hariç yaklaşık 400 hektarlık alan sanayi alanı olarak planlanmasına karar verildi" dedi. Ergün ayrıca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan Filyos Limanı'nın bu bölgede yapılacak yatırımlara olumlu bir katkı sunacağını ve bölgede sanayi altyapısına sahip alanların arzının aciliyet taşıdığını söyledi. Ergün şöyle konuştu:

"Filyos bölgesindeki bu alan önemli bir yatırım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Filyos bölgesi konumu itibariyle, deniz ulaşımının planlanan liman üzerinden kolaylıkla sağlanacak olması ve lojistik hizmetlerle öne çıkıyor. Yatırım beklentileri özellikle demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santrallerinde yoğunlaşmakta."

Konya'da 5 bin 900 hektarlık alana güneş enerjisi
yatırımı

İkinci olarak ilan edilecek Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin ise güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için kritik bir adım olacağını söyleyen Bakan Ergün, "Konya ilinin, Karapınar ilçesi sahip olduğu yüksek güneş ışınım değerleri ve güneşlenme süreleri ile güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar açısından ülkemizin önde gelen bölgelerinden birisi. Bakanlığımızca yapılan saha çalışmalarının ardından Konya ilinin Karapınar ilçesinde toplam 5971 hektarlık iki ayrı alanda Endüstri Bölgesi ilan edilmesi, ayrıca güneş enerjisinden elektrik elde etmeye yönelik yatırımların ötesinde bu bölgenin enerji sektörüne yönelik her türlü yatırım için kademeli olarak faaliyete geçirilebilmesi planlandı. Öte yandan, ülkemize yatırım yapacak yerli veya yabancı büyük yatırımcıların talepleri için bu alanın Endüstri Bölgesi statüsünü kazanmış olması, bölge için önemli bir ayrıcalık olarak görülüyor" diye konuştu.

Nihat Ergün, bu bölgelerde yapılabilecek yatırımlar için kısa süredeki beklentilerini anlatırken de şöyle konuştu:

"İspanya'daki bir güneş enerjisi yatırımı 195 hektar alanda yıllık 21 MW kurulu gücü olan bir tesisin 300 milyon euroya mal olduğu görülüyor. Karapınar Endüstri Bölgesi'nin yaklaşık 5.900 hektar olduğu göz önüne alınırsa ve alanın tümünün güneş enerjisi yatırımı için ayrıldığı düşünülürse, toplam yatırım maliyeti yıllık 590 MW Kurulu gücü olan tesisler için yaklaşık 8.5 milyar euroluk (10.5 milyar dolar) bir yatırıma yer verilebilecek.

Diğer taraftan Filyos Endüstri Bölgesi yaklaşık 400 hektar alan olarak düşünülmekte. Kalkınma Bankası HES yatırım proje değerlendirmelerine göre, kapasite, debi, yapılabilirlik zorluğu, elektromekanik teçhizatın menşei gibi değişkenlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte 1 MW'lik kurulu güç için yaklaşık 1.6 milyon dolar sabit yatırım gerekmekte. Demir-çelik sektöründe yapılan yatırımlar incelendiğinde 500 (50 hektar) dönümlük arazi üzerine kurulan bir fabrika yatırımı yaklaşık 1.5 milyar dolara ulaşmaktadır. Yani bu bölgeye yapılacak yatırımların hepsi demir-çelik yatırımları olursa, toplam 350 hektar alana 10.5 milyar dolar sabit yatırım maliyeti çıkarılabilir."

YATIRIMCILARA SAĞLANACAK AVANTAJLAR...

Bakan Ergün'ün verdiği bilgiye göre, Filyos ve Karapınar'da kurulacak endüstri bölgelerinde yer alacak yatırımcılar şu ayrıcalıkları elde edecekler:

- Türkiye'nin rekabet avantajının arttırılmasına yönelik ilan edilen endüstri bölgelerinde yer alan yatırımlara, Bakanlar Kurulunca yatırım teşvik kararnamesi çerçevesinde ilave teşvikler gündeme alınacak.

- Kamulaştırma ve altyapı bedeli bakanlık bütçesinden karşılanacak ve yatırımcı bu konuda borç yükü altına sokulmayacak.

- Yatırımlara yönelik ÇED süreci dahil, alınması gereken tüm izin ve ruhsatlar toplam 3 ay içerisinde tamamlanacak, zaman kaybı yaşanmayacak.

- Bölgelerin işletilmesi şimdi olduğu gibi o ilin sanayi odası veya sanayi ve ticaret odası bünyesinde kurulan Endüstri Bölgeleri İşletme Müdürlüğü tarafından yapılacak.


Kaynak: CUMA

 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2012-09-08
Bu haber 1565 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1135
  Toplam: 6453411
   Online :

  368 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

ibrahim demir 2012-11-09 :

karapınar icin sevindiricimi bilmem ama halkıyüzde85 i hayvancılıkla gecınıyor 30000 kısı ac kalacak hayvancılık bitecek hırsızlık baslayacak insallah hayırlısı olur


Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama