|

TEDAVİ GİDERLERİ DERHAL ÖDENSİN.
TEDAVİ GİDERLERİ DERHAL ÖDENSİN
Gökçebey Eğitim Sen İlçe baş temsilcisi Taner Seferoğlu yaptığı açıklamada şöyle dedi”5510 Sayılı Yasa ile yapılan değişiklikler çalışanlar arasında eşitsizliği daha da derinleştirmiş, mevcut hakları budamış ve sağlık hizmetlerinden yararlanmayı zorlaştırmıştır.
Genel Sağlık Sigortası, sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanmayı bir hak olarak tanımlıyor ise de sigortalının “prim” ve “katılım payı” adı altında bir bedel karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanılmasını öngördüğünden, mevcut yasada sağlık bir “hak olmak” tan çıkarılmış, GSS sağlığı, ancak karşılığı ödenince sunulan, “satın alınan bir hizmet”e dönüştürmüştür.
Genel Sağlık Sigortası; Sağlık hizmetlerini devletin vatandaşa karşı asli görevi olarak değil, Sağlık hizmetinin para ile satın alındığı müşteri-satıcı ilişkisine dönüştürmüştür.
Yasa, hizmet kapsamında olsa bile “hizmetten yararlanma” sırasında ödenecek bedel ve tedavi ve uygulamalardaki “katılım payı” ödemesini zorunlu kılmıştır. Hastalıkların tanı ve tedavisi sürecinde kullanacak “ilaç ve diğer tedavi bedelleri” ile ilgili ödenecek katılım payı da sağlığın finansmanı bakımından yoksullar açısından önemli bir yük yaratmaktadır. Yasa ile katılım payı alınacak sağlık hizmetleri içine yatan hastaların tedavi bedelleri de eklenmiştir.
Bunlar artık yürürlükte olan SSGSS yasası ile ilgili olan uygulamadaki örneklerden yalnızca birkaçıdır.
Hızla sosyal devlet olma ile ilgili nitelikleri terk eden, sağlığı ve eğitimi piyasa koşullarında satın alınabilir birer meta olması için elinden geleni yapan AKP iktidarı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) ile yürürlüğe koymuş olduğu IMF ve Dünya Bankası destekli politikaları ile
Bırakın sağlık ve eğitim harcamalarının parasız sunulmasını bugüne kadar artarak biriken sağlık giderlerinin ödenmesi ile ilgili duyarsızlığı ile çalışanları ölüme mahkûm etmektedir.
Bilindiği gibi görev yaptıkları yerde çeşitli nedenlerle gereken teşhis ve tedavi hizmeti alamayanlar yürürlükteki mevzuata göre gereken sevk zinciri işlemlerinden sonra muayene ve tedavi olmakta, görev yerlerine döndüklerinde harcamalarının tümünü karşılamasa da kısmen aldıkları ile bir dahaki sevk ve tedavileri için hazırlık yapabilmekteydiler. Ancak merkez ilçe dahil olmak üzere ilimizin tüm ilçelerinde yaşanılan bir gerçek ise 2008 yılının ilk aylarından itibaren tedavi gideri alacağı olduğu halde alamayan ve bu nedenle parasızlığından dolayı tedavilerine devam edemeyen kamu çalışanları olduğudur.Hatta bunların bir kısmının kanser gibi sürekli tedavi gerektiren hastalıklardan olması durumun ciddiyetini gözler önüne sermesi açısından manidardır..
Bu nedenle ilimizde 2008 yılından bu yana ödenmeyen kamu çalışanlarının tedavi giderlerinin ivedilikle ödenmesi için yetkilileri göreve davet ediyor, Eğitim Sen olarak bu konuda genel merkez düzeyinde yapacağımız girişimleri kamuoyu ile paylaşacağımızı bildiriyoruz."dedi.
Haber Tarihi:2009-03-15 Bu haber 2146 kez okunmuştur...
|