6 Nisan 2012 Cuma günü saat 15.40 dolayında Çaycuma Köprüsünün çökmesi bölgede yürekleri yaktı acılar yaşandı.
Çaycuma köprüsünün çökmesi ile ilgili bilgisi birikimi olan herkes bir şeyler söyledi; köprünün neden çöktüğü konusunu bölge halkıyla paylaştı. Biz de gözden kaçan başka bir olaya dikkat çekmek istedik. Bu olaylar 2009 yılında başlayan Filyos ırmağının balçıklı tabanındaki çekilmeler ve sonuçları sonucu meydana gelen gelişmelerdir.Nedir bu gelişmeler, anlatılım:
2009 Yılı Temmuz ayında meydana gel sel felaketi öncesi mart ayının dokuzunda Zonguldak-Ankara Karayolu üzerinde bulunan Bakacakkadı Köprüsü'nün bir bölümü henüz bilinmeyen bir nedenle çökmüştü. Aynı yıl temmuz ayında Filyos ırmağının içinde Roma dönemine ait izler taşıyan taş temeller ortaya çıktı.2010 yılı Ağustos ayında Filyos ırmağında ortaya çıkan taş temellere 500metre ileride Bakacakkadı Köprüsü’nün altındaki ırmağın içinde, Roma dönemine ait “Mil Taşı” bulundu. 2009 Yılı temmuz ayında sel sularının çekilmesiyle ortaya çıkan tarihi taş temellerin İ.S 1–2 yüzyıla ait olduğu yapılan incelemeler sonucunda anlaşıldı. Taş temeller ortaya çıkarıldığında görüldü ki; “o zamandan kalma killi çamurlu toprak, kökleri kalmış yıkık ağaçlar, vb. materyaller” ilk günkü gibi durmakta ve adı geçen temellerin üzerini kaplamaktaydı. Anlaşılan o ki, taş temellerin olduğu alan hala faal durumda iken ne olduysa (belki sel felaketi, Belki tufan) her şey olduğu gibi killi çamurlu toprağın altında kalmış.
Bizim dikkat çekmek istediğimiz asıl mevzu, bu olaylardır. 2009 yılında yaşanan bu gelişmeler, Filyos Irmağı’nın balçıklı tabanındaki değişmelerin olduğunu ortaya koymakta idi. Adı, zaman zaman ülke gündemini dahi işgal eden “Filyos Vadisi Projesi” bütün dikkatleri bu noktaya çevirdi. Herkes Filyos Vadisi Projesi’nden bahseder oldu; ancak hiç kimse, Filyos Irmağı’ndaki bu değişmeleri dikkate almadı. Esasen araştırılması gereken bu değişmelerdi. Yüzyıllarca su altında kalan bu temeller hangi tabiî neden sonucu ortaya çıkmıştı? Filyos Irmağı’nın içindeki balçık taban seviyesi neden azaldı ve bu taş temeller ortaya çıktı? 2009 yılından itibaren Filyos Irmağı’nda görülen bu değişmelerin sonucunda çay üzerindeki köprülerde etkilendi mi?
Yapılması gereken, bu sürecin bilimsel olarak araştırılmasıdır. Bizim gibi yerel haberler yapan bir sitenin boyunu aşacak kadar önemli bir konuyu dile getirdik. Bu yazdıklarımız ile, Filyos Irmağı’nın balçıklı tabanındaki değişikliğine bir de bu gözle bakılsın istedik. Amacımıza ulaştıksa ne âlâ; yok, eğer yerimizde saymaya devam edeceksek şimdiden gassal ( ölü yıkayıcısı), hatıl tahtası ( mezara konan özel kesim bir ağaç parcası) ve dört kollu ( tabuta halk arasında verilen isim)” stoklarımızı tetkik etmemizde yarar var. Neme lazım, hazırlıklı olmakta fayda var çünkü !!!
tefen67
