Çaycuma'dan Ankara'ya gidecek olan Eğitim Sen ve KESK üyelerinin tuttuğu iki otobüsü polisin engellenmesi protesto edildi. Atatürk Anıtı önünden AKP Çaycuma İlçe binasına kadar sloganlarla yürüyüş yapılarak engelleme protesto edildi. Eyleme CHP Çaycuma yönetim kurulu üyeleri de destek verdi. Burada Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol tarafından açıklama yapıldı. Akyol eylemde şunları söyledi:
“Türkiye İlan Edilmemiş Sıkıyönetimi Yaşıyor!
Ankara'ya Gitmemiz Engelleniyor! Milyonlarca öğrenci başta olmak üzere, tüm toplumu yakından ilgilendiren 4+4+4 kademeli kesintili eğitim yasası ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı tepkilerimizi demokratik-meşru bir biçimde ifade edebilmek için Konfederasyonumuz KESK ve sendikamız Eğitim Sen tarafından Ankara’da yapılacak olan basın açıklaması hukuk dışı bir biçimde engelleniyor.
Ankara Valiliği’nden eylemin yapılmasına izin verilmeyeceğine dair açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 69648 sayısıyla illere gönderdiği genelge ile Eğitim Sen ve KESK üyelerinin illerden yola çıkışı engellenmektedir. İçişleri Bakanı’nın dün yayınladığı genelgeyle tüm il ve ilçeler adeta polis ablukasına alındı. Türkiye genelinde olduğu gibi Çaycuma’dan Ankara’ya gitmemiz engelleniyor. Çaycuma’dan Ankara’ya gitmek için tutulan ve tüm belgeleri eksiksiz olan iki otobüse sabaha karşı polis tarafından el konularak, Ankara’ya gitmemize engel olundu. İçişleri Bakanlığı, tüm illerin valiliklerine gönderdiği tebligatta Ankara'da gerçekleştirilmek istenen basın açıklamasının yasadışı olduğunu iddia etti ve bu tebligat sendikamıza 27 Mart 2012 akşamı saat 21.30’da verildi.
Adana’da 85 arkadaşımız baskıyla, zorla gözaltına alındı. İzmir, Aydın, Balıkesir, Manisa, Kocaeli, Bursa, Malatya, Batman, Urfa, Konya, Hatay, Zonguldak, Tokat illerinden arkadaşlarımızın çıkışları engellendi, anayasal hak olan seyahat etme özgürlüğü ayaklar altına alındı.
İllerden yapılan engellemeleri aşarak Ankara’ya doğru giden arkadaşlarımız da Ankara’ya girişlerde engelleniyor. İstanbul gişeler çıkışı, Eskişehir Yolu’nda Ankara’ya 30. km Karayolları Tesisleri’nde Gölbaşı tarafında Jandarma tarafından yollar kesiliyor.
İşte AKP’nin ‘ileri demokrasi’sinin geldiği nokta. Bütün baskı, yasak ve engellemelere rağmen meşru ve demokratik hakkımızı kullanacağız.
Bu engelleme, başta seyahat özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklere aykırı bir tutumdur. Sendikamızın ve Konfederasyonumuzun aldığı bu eylem kararı tüm uluslararası evrensel ilkelerden doğan en temel hakkımızdır. Bu hakkımızı kullanarak mücadelemizi sürdürecek, kararlı duruşumuzdan bir adım geri atmayacağız.
Şu anda mecliste görülmesine devam edilen 4+4+4 kademeli kesintili eğitim yasasına karşı 28-29 Mart’ta başlattığımız iki günlük grev devam etmektedir. Bugün her yer Ankara, her yer grev alanıdır. Bizler Ankara’ya gitmeye kararlıyız. Baskılar bizi asla yıldırmaz.
İçişleri Bakanlığı’nın bu antidemokratik tutumu asla kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nın bu hukuksuz tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. Bundan sonra yaşanacakların sorumlusu İçişleri Bakanı’dır.
Eğitim Sen olarak velilerimize sesleniyoruz: 28–29 Mart’ta çocuklarınızı okula göndermeyerek grevimize destek olmalarını bekliyoruz. Çocuğunun geleceğinden endişe duyan tüm anne ve babaları grevimize doğrudan destek vermeye çağırıyor, çocuklarımızın geleceği için omuz omuza vererek bizlerle dayanışma içinde olmalarını bekliyoruz.
