KESK Çaycuma Bileşenleri, Hükümetin Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamuyu tasfiye etme çabalarını protesto etti. KESK Çaycuma Bileşenleri, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yürürlüğe konulan ''kamuda eşit işe eşit ücret'' uygulaması ile Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili basın açıklaması yaparak yapılan değişiklikleri protesto etti.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, hükümetin politikalarını eleştirdi ve KHK'lar yoluyla yasalarda değişiklik yapılmasının parlamenter, anayasal düzen açısından kabul edilemez olduğunu belirterek, ''antidemokratik bir döneme girildiğini'' söyledi.
KHK’lerle kamuda dönüşümün gerçekleştirdiğini ve Hükümetin yeni bir tek parti dönemi için yasal düzenlemeler yaptığını vurgulayan Akyol, Hükümetin bugüne kadar 35 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkardığını, bunlar arasında en dikkati çekici olanın hükümetin ''kamuda eşit işe eşit ücret'' ilkesini düzenleyen KHK olduğunu belirtti.
Düzenlemeyle kamu görevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesinin gözardı edildiğini vurgulayan Akyol, ''Daire başkanı ve üstü unvanlarda görev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılırken kamu emekçilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan başta öğretmenler olmak üzere pek çok kamu görevlisine herhangi bir artış yapılmamış, hatta bazı kurumlarda görev yapan kamu emekçileri gelir kaybına uğramıştır'' dedi. Akyol, 666 Sayılı KHK ücret adaletsizliğini gidermekten uzak olduğunu, hatta bazı kurumlarda çalışanların gelir kaybına uğradığına dikkat çekti. AKP’nin eşitlik değil, ayrımcılık yarattığını kaydeden Akyol, ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılmamasını da eleştirdi.
Akyol, “Kamunun yeniden yapılandırılması” adı altında hizmetlerin piyasaya açıldığını ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını vurguladı. Akyol, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun kaldırılması tartışmalarının, kamu çalışanlarının iş güvencesine 'yönelik yeni bir saldırı olduğunu söyledi. Akyol, bir yandan çalışanların mali, özlük sosyal hakları tırpanlanırken, diğer yandan kamu hizmetlerinin piyasaya açıldığının altını çizdi.
Akyol, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin de kazanılmış hakları ortadan kaldıracağını söyledi. Akyol, taslağın bu şekilde yasalaşması halinde KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen'in bugüne kadar imzaladığı toplu sözleşmelerde üyelerine sağladığı demokratik ve sosyal hakların geçersiz hale geleceğini dile getirdi. Akyol, yapılacak değişikliklerin bu haliyle hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye'nin her yerinde sokaklarda olacaklarını söyledi.
Akyol, Eğitim Sen 24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlerin yaşadığı sorunları alanlara çıkarak dile getireceğini söyledi.
Kaynak:Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği
