Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, okullarda yapılacak olan rotasyona tabii Müdür, Müdür Yardımcısı ve Müdür Başyardımcısı atamaları öncesinde, Çaycuma Kaymakamlığınca verilen Başarı Belgelerinin yasa ve yönetmeliklere uymadığını açıkladı.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğince yapılan açıklamada, Çaycuma’da verilen Başarı Belgelerinin bakanlığın yönetmeliklerine aykırı olarak verildiği, öz ve şekil olarak bu yasa ve yönetmeliklere uyulmadığı, geçici görevle bir süre ilçemizde görev yapan Kaymakam Vekili Sinan İnaltekin imzasıyla 2011 Haziran ayı başında verilen bu belgelerin geçersiz olduğu ileri sürüldü. Açıklamada giderayak verilen Başarı Belgelerinin hem verilme nedeni hem de verilen belgelerin şekli, formatı ve kağıdı açısından değerlendirildiğinde mevzuata uymadığı belirtildi.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği konuya ilişkin ayrıntılı bilgi ve belgeleri dilekçeyle Çaycuma Kaymakamlığına verdi. Yapılacak olan rotasyon atamaları öncesinde bu belgelerle verilecek olan puanların hak kayıplarına ve hak gasplarına neden olacağı, iş barışını bozacağı ve devleti zarara uğratacak olan hukuksal süreçlerin yaşanmasına neden olacağı uyarısında bulunuldu.
“Somut olaylara ve verilere dayalı olarak eğitime katkı sağladıkları tespit” edilmeyen ve bakanlığın “Başarı Belgesi” standartlarına uygun olmayan bu belgelerin geçersiz olduğu ve 15/04/2011 tarihli ve 27906 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliğinin “B) DİSİPLİN VE DİĞER HUSUSLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR” bölümünün 11 inci maddesinde; “657 sayılı Kanunun değişik 122. Maddesinde, memurlara başarı ve üstün başarı belgesi verilmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir. "Bu hüküm uyarınca verilecek olan başarı belgesi ve üstün başarı belgelerinin ön yüzünde başlık (Başarı Belgesi, Üstün Başarı Belgesi), kurum logosu, ilgili personele ait bilgiler ve fotoğraf, belge verilmesine esas somut olay ve verilere ilişkin özet bilgi, belgeyi veren makamın imza ve mührü; arka yüzünde verilme gerekçesi, 657 sayılı Kanunun 122 nci maddesine istinaden verildiğini belirtir ifade, tarih ve sayı bulunması zorunludur." bağlayıcı hükmüne uymadığı belirtilerek;“Çaycuma’da verilen belgeler bu formata hiç uymuyor ve bu nedenle de geçersizdir” denildi.
Açıklamada 15/062011 tarih ve 2065/40119 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek imzasını taşıyan yazıda“Belgelerin A4 kağıdı ebadında, 170 gr. mat kuşe kağıda Yayımlar Dairesi Başkanlığı (Devlet Kitapları Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü‘nca basımı yaptırılacak, merkez ve taşra teşkilatı birimleri aynı müdürlükten temin edecektir.” denildiğine vurgu yapılarak, “Çaycuma’da basımı gerçekleştirilen belgeler nasıl geçerli olur?” diye soruldu.
Verilen belgelerin özellikle yönetici atamalarında hak kayıplarını neden olacağına dikkat çekilerek,“Başarı Belgelerinin ilgili mevzuatta ifadesini bulan “somut olaylara ve verilere dayalı olarak” verilmemesi hakkaniyet duygusunu zedelemiştir. Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun, amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumluluklarını belirleyen 10. maddesinin 2. paragrafında belirtilen: “Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır.” ilkesine göre hareket edilmediği kuşkularını da beraberinde getirmiştir. Çünkü Başarı Belgelerinin verilmesinde en önemli gerekçe olarak gösterilen “okul gezileri” İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tüm okullara planlanmamıştır. Sadece belli okulların gezilmiş olması, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sınırlı sayıda okulların telefonla aranıp, Başarı Belgesi için isim istenmesi var olan kuşkuları daha da artırmıştır.” denildi.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğince yapılan açıklamada; “İş barışının bozulmaması, kaliteli eğitimde çalışanın daha fazla motive edilmesi ve en önemlisi de önümüzdeki birkaç gün içinde Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zonguldak Valiliği tarafından sonuçlandırılacak olan rotasyona tabii Müdür, Müdür Başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı atamalarında oluşacak haksızlığın önüne geçilmesi ve telafisi mümkün olmayan zararların doğmaması için Başarı Belgesini verilmesini gerektiren ölçütlere uyulmadan (somut olaylara ve nesnel verilere dayanmadan) Haziran 2011’de verilen Başarı Belgelerinin acil olarak iptal edilmesini talep ediyoruz. Benzeri bir örnek Hatay ilinde yaşanmış ve Hatay İli İdare Mahkemesi mevzuata uymadan Kaymakamlık Makamı tarafında verilen takdir belgesinin yürütmesini durdurup iptal etmiştir.
Rotasyona tabi olan yöneticilere verilen Başarı Belgelerinin iptal edilmesinin ardından, iptal işlemine ilişkin gerekli bilginin (atama işleminde yapılacak puanlamada Başarı Belgelerinden elde edilen 1 puanın sayılmaması) Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünün ilgili birimine bildirilmesini, böylece oluşabilecek bir haksız atamanın önüne geçilmesini istiyoruz” denildi.
Kaynak:Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği