Eğitim Sen: “2010-2011 Eğitim Öğretim Yılında Eğitimin Sorunları Katlanarak Arttı”

 Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol 2010-2011 eğitim öğretim yılının sona ermesi nedeniyle yaptığı açıklamada “2010-2011 eğitim öğretim yılında eğitimin sorunları katlanarak artmış, yaşanan sorunlara yine kalıcı çözümler üretilememiştir" dedi. Akyol, karnesinde kötü not bulunan öğrencilere karşı velileri uyararak, "Veliler çocuğun üstüne gitmemelidir. Gereksiz telkinler çocuğu okuldan ve dersten soğutabilir.” dedi.
  Akyol yaptığı açıklamada, eğitim sisteminde yaşanan sorunların, yıllardır sürdürülen serbest piyasacı, diğer kamu hizmetleri gibi eğitimi ticarileştirmeyi ve özelleştirmeyi hedefleyen bilinçli politikaların bir birikimi olarak bugünlere geldiğini ifade etti. AKP iktidarının, bu olumsuz birikimi daha da arttırmak için elinden geleni yaptığını belirten Akyol, bir bütün olarak eğitim sistemini ve eğitimin bileşenlerini de doğrudan olumsuz etkilediğini dile getirdi.
  Akyol açıklamasında şöyle dedi: “Geçtiğimiz yıllar içinde kamu hizmetlerinde yaşanan yaygın ticarileştirme ve özelleştirme uygulamaları, bir bütün olarak eğitim sistemini ve eğitimin bileşenlerini de doğrudan olumsuz etkilemiştir. 2010-2011 eğitim öğretim yılında eğitimin sorunları katlanarak artmış, yaşanan sorunlara yine kalıcı çözümler üretilememiştir. Eğitimin ve eğitim emekçisinin bir türlü çözüme kavuşturulmayan sorunları artarak devam etmektedir. Kamusal eğitimin zayıflatılması, eğitimin tamamen paralı hale getirilmek istenmesi, ilköğretim ve ortaöğretimde dershanelerin tarihte hiç olmadığı kadar öne çıkması, cinsiyet, etnik kimlik ve mezhep ayrımcılığına ilişkin uygulamalar, ataması yapılmayan öğretmenlerin durumu, ücretli-vekil öğretmenlik uygulamalarının devam etmesi, yaşanan yoğun siyasi kadrolaşma uygulamaları ve ödüllendirmelerdeki ayrımcı uygulamalar, öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yaşanan sorunlar, hizmetli, memur, 4/C’li ve teknik personelin sorunları, üniversitelerde yaşanan akademik ve idari sorunlar vb gibi pek çok sorunun çözümü için adım atılmadığı gibi, geçtiğimiz dönemde bu sorunlara yeni sorunlar da eklenmiştir."   
         Akyol, eğitimin hemen her alt konusunda köklü bir değişime gereksinimin olduğunu, bu değişiklikler yapılmadan atılacak her adımın, eğitimin sorunlarını yarına havale etmekten öteye gitmeyeceğini vurguladı.

VELİLERE KARNE UYARISI
  Karnesinde düşük ya da zayıf notu bulunan öğrencilerin velilerinin sağduyulu davranmaları gerektiğine dikkat çeken Akyol; "Veliler çocuğun üstüne gitmemelidir. Gereksiz telkinler çocuğu okuldan ve dersten soğutabilir. Bunun yerine öğretmen veli işbirliği içinde olmalı ve çocuğun başarısız olmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için çalışmalılar" dedi.
  Akyol şöyle devam etti: “Özellikle geçtiğimiz yıllarda ‘zayıf karne’ yüzünden yaşanan üzücü olayların önüne geçmek için öğrenci velilerine önemli sorumluluklar düşüyor.
  Eğitim Sen olarak, karne alan öğrencilere ve onların velilerine önerilerimiz;
  Öncelikle dönem sonunda alınan karnenin, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun kötü bir karnesi olabilir, ama tek başına karne notu çocuğunuzun başarısız olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzun karnesi, onun kişiliğinin göstergesi değil, okul başarısının göstergesidir. Velilerin bu durumu göz önüne almaları gerekir. Karne notları, öğrenciler ve veliler açısından bir ‘ölüm-kalım’ meselesi olarak görülmemelidir.
  Öğrencinin başarısında ailenin ve sosyal çevrenin önemli bir yeri vardır. Aile içi ilişkilerin sağlıklı olduğu ve çocuğun kendini geliştirmenin desteklendiği bir ailede başarı oranı daha yüksek olur. Veliler çocuklarını mümkün olduğunca başka çocuklarla kıyaslamamalıdır. Bu durum onların özgüvenini ve benlik algısını olumsuz etkiler. Çocukların psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenir.
  Karnesindeki başarısı için öğrenciler tebrik edilmeli, takdir edilmeli, fakat tamamen maddi nitelikli ödüller verilmemelidir. Benzer bir şekilde başarısız karne getiren öğrenciler kesinlikle cezalandırılmamalı, başarısızlığın nedenleri sorgulanmalıdır. Her başarısızlık yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Bu değerlendirme de öğrencinin eksiklerini görmesini, eksikleri gidermek için yeni planlamalar ve çalışmalar yapmasını sağlayarak sonuçta başarıya ulaşmayı sağlar. Eğer eksikler görülemezse, tekrar aynı durumla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
  Derslerinde başarılı olan öğrenciler ile başarısız olan öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalar, başarılı öğrencilerin başarılarından dolayı kendilerini sorumlu hissettikleri, başarısız olan öğrencilerin ise sorumluluğu kendi dışlarında aradıklarını göstermiştir.
  Son olarak şu temel gerçek unutulmamalıdır ki alınan karne notlarının telafisi her zaman mümkündür. Önemli olan, karnesi zayıf olan çocuğa hoşgörü ve sevgiyle yaklaşmaktır.
  Tüm öğrencilere ve eğitim emekçilerine iyi tatiller diliyoruz.”
 
Facebook'ta Paylaş...

Haber Tarihi:2011-06-17
Bu haber 1788 kez okunmuştur...

 
  İstatistik
  Dün : 1045
  Bugün : 1183
  Toplam: 6453459
   Online :

  402 konuk,

 
Tefen67.com

<< Ana sayfaya Geri Dön <<

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmamış.

Bu Habere Yorum Yazın

ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR!...
Yorum köşemiz düşüncelere zenginlik katmak için hizmet vermektedir.
Adı Soyadı :
Email :
Mesajınız :
Güvenlik Doğrulama